Copiii supraponderali – cum îi poți ajuta

Copiii supraponderali sunt din ce în ce mai mulți și în România. Medicii avertizează asupra tendinței de creștere a obezității, în rândul celor mici, și în țara noastră. În acest context, s-a constatat și o creștere a incidenței diabetului zaharat de tip 2 și la copii, ceea ce e de natură să îngrijoreze atât pe părinți, cât și lumea medicală.

Copiii supraponderali – ce spune medicul nutriționist

Medicul nutriționist Alexandra Alexescu vine cu câteva sfaturi în ceea ce privește prevenirea obezității la copii și dieta pe care copiii supraponderali trebuie să o urmeze. Astfel, medicul îi sfătuiește pe părinți să le dea copiilor mai multă mâncare gătită „în casă”, prin fierbere, coacere sau înăbușire, evitându-se alimentele prăjite, cele super-procesate, alimentele de tip fast-food ori semipreparate. De asemenea, se cere să se evite zahărul și să se respecte formula de trei mese pe zi și două gustări.

„Compoziția mesei să fie adecvată orei. Spre exemplu, micul dejun nu va fi niciodată egal cu cina. Clar, trebuie să cel puțin jumătate cina, pentru că ne așteaptă o noapte de somn și nicidecum o zi întreagă de activitate, precum la micul dejun. și, bineînțeles, evitarea alimentelor procesate, evitarea dulciurilor, evitarea zahărului propriu-zis, există îndulcitori naturali, precum precursorul de estevia, care nu crește riscul de insulinorezistență, așadar pot fi preparate niște dulciuri extraordinare”.

Medic nutriționist Alexandra Alexescu

Medicul le recomandă părinților să fie atenți la câteva semne care indică apariția prediabetului sau a diabetului zaharat de tip II la copii. „Circumferința abdominală reprezintă un indiciu pentru apariția diabetului II”, spune specialistul. „E clar că dacă scădem incidența obezității, la copii, scade și riscul de a dezvolta diabetul ulterior, pentru că, din păcate, riscul de obezitate merge împreună cu riscul de diabet, cele două fiind corelate științific pentru toate studiile”.

- Articolul continua mai jos-

Fără îndoială, modificarea obișnuințelor alimentare, în ultimele două-trei decenii, a contribuit, din păcate, la dezvoltarea acestui fenomen cunoscut și sub numele de obezitate infantilă.

Copiii supraponderali – cauzele obezității

Principalele cauze ale incidenței obezității în rândul copiilor sunt următoarele:

  • alimentația – studiile arată că atunci când copiii au ingerat prea multe proteine și prea puține lipide în primii doi ani de viață, apar cele mai mari riscuri de dezvoltare a obezității. Părinții pot să evite să-și vadă copiii supraponderali dacă au grijă să îi hrănească pe aceștia preponderent cu lipide, nu cu proteine. Obezitatea poate fi evitată prin diversificarea alimentației începând cu luna a 5-a sau a 6-a de viață și prin administrarea de lapte integral până la vârsta de doi ani. După această vârstă, situația se va modifica, alimentația devenind săracă în lipide și bogată în proteine și glucide.
  • lipsa activității fizice – schimbându-se paradigma activităților pe care copiii le desfășoară pe parcursul unei zile, corpul nu mai arde suficiente calorii. Copiii supraponderali sunt cei care petrec prea puțin timp în aer liber sau făcând mișcare. Ei tind să rămână în casă, pe computer, tabletă sau telefon, în detrimentul unor sporturi pe care le practicau copiii de altădată, precum fotbalul sau mersul pe bicicletă.
  • lipsa de somn – hormonul de creștere intervine în procesul de eliminarea excesului de masă corporală grasă. Dar cum el este secretat numai în timpul somnului nocturn, copiii care nu dorm suficient pot înregistra un deficit din acest hormon care, pe lângă faptul că are rol în creștere, joacă și un rol în stabilirea unui echilibru metabolic și, în consecință, ajută la păstrarea unei greutăți optime.
  • cuplurile dezorganizate pot, surprinzător, să provoace creșterea incidenței de obezitate la minorii cuplului. Pe de o parte, acționează stresul ca factor de îngrășare, pe de altă parte, părinții „vinovați” tind să ofere copiilor, drept „recompensă”, tocmai acele alimente bogate în lipide și zahăr, superprocesate, care cauționează îngrășarea excesivă.

Citește și Prevenție și tratament în obezitatea infantilă. Monica Tarcea: “Un rol important are psihoterapia și somnul suficient!”

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari