Reconstrucție de craniu, la Bacău – în premieră națională!

Istoria incredibilă a unei intervenții chirurgicale creditată cu șanse „zero”

Revoluție medicală în Spitalul Județean de Urgență Bacău! Dr. Vlad Buburuzan, medic primar, șeful Secției de Neurochirurgie, a reușit o premieră națională: o reconstrucție de craniu, parțială, la un pacient, de 26 de ani, care a fost victima unui accident rutier. Practic, cu ajutorul unui mulaj și a unor matrițe, doctorul a refăcut în întregime calota craniană, chiar în sala de operație, folosind un ciment special, biologic, din care se fac și protezele osoase, apoi a montat aceste bucăți de ciment cu niște șururburi în părțile osoase ale craniului care nu au fost afectate. Pentru reușita acestui caz a făcut echipă cu dr. Radu Niță, medic primar Chirurgie Plastică, și dr. Valentin Tutunaru, medic primar Terapie și Anestezie Intensivă.

Reconstrucție de craniu, în premieră la Bacău. Tânărul (de loc din comuna Cleja) a ajuns în grija medicilor din Bacău încă de anul trecut, când a suferit acel nefericit eveniment rutier (în timp ce se deplasa cu un scuter prin Sascut), iar atunci a suferit o intervenție chirurgicală simultană de stabilizare neurologică, neurochiurgicală, de asanare a leziunilor, de înlăturare a focarelor de infecție (având în vedere ca pacientul intrase cu capul în partea metalică a unei mașini de gunoi) și tratare a porțiunii de creier care a fost afectată, dar și de reconstrucție facială, care a durat aproape 8 ore, caz pe care l-am prezentat în Deșteptarea la acea vreme.

Reconstrucție de craniu, în premieră la Bacău. Ce a urmat apoi și care este acum evoluția pacientului ni s-a explicat, ieri, într-o conferință de presă organizată de dr. Ioana Raluca Dinu, directorul medical al spitalului, Adrian Popa, manager, și echipa de medici care au dus la reușita acestui caz, dr. Vlad Buburuzan (Neurochirurgie), dr. Valentin Tutunaru (Terapie și Anestezie Intensivă) și dr. Radu Niță (Chirurgie Plastică).

Reconstrucție de craniu, în premieră la Bacău. „După ce pacientul a fost stabilizat din punct de vedere neurochirurgical, am căutat pe internet zile și nopți metode de reconstrucție a calotei craniene. Practic, creierul lui era, după acel nefericit accident, acoperit doar de o piele – un lambou, cum spunem noi în termeni medicali, grefată de pe coapsă și reconstruită de doctorul Radu Niță de la Chirurgie Plastică. Am găsit aceste proteze personalizate undeva în Belgia. Am căutat pe internet printr-un simplu search pe «cranioplastie personalizată». Nu puteam apela la o intervenție clasică de reconstrucție, prin montarea unei tije metalice, pentru că prezenta o leziune atipică de țesut osos.

Am vorbit cu conducerea spitalului pentru a găsi finanțarea necesară, am trimis examenele tomografice la clinica respectivă, care face astfel de mulaje și așa am intrat în posesia mulajului personalizat pe pacientul meu. Apoi, pur și simplu am umplut acest mulaj cu un ciment special, pe baza unor matrițe, pe care le-am fixat apoi în șuruburi în restul craniului pacientului. Este o procedură foarte rară și în lume. Se fac reconstrucții de os facial, de șolduri, de oasele mâinilor și picioarelor, de mandibulă, dar de craniu, mai rar”, a explicat medicul primar neurochirurg Vlad Buburuzan.

Reconstrucție de craniu, în premieră la Bacău. Matrița respectivă, comandată din Belgia, a costat 9.000 de lei, bani suportați de către spital. În total, spitalizarea pacientului depășeste 200.000 de lei, având în vedere că la fiecare internare a necesitat circa o lună de spitalizare, în special pe Terapie Intensivă.

Citește și Pacientul cu arsuri grave transferat în Belgia a murit

Reconstrucție de craniu. Un caz căruia inițial nu i s-a dat nicio șansă de supraviețuire

Practic, în urma acelui accident, pacientului i-a fost zdrobită fața complet. Nimeni nu îi mai dădea nicio șansă de supraviețuire. Avea leziuni incompatibile cu viața, a fost monitorizat de aparate pe Terapie Intensivă. La un moment dat, după aproape 20 de ore de la internare, a început să dea semne de viață, să-și revină neurologic, așa că s-a decis imediat să se intre cu el în operație, cu anestezie generală. Pentru că prezenta un traumatism cranian foarte grav, cazul a fost mai întâi preluat de dr. Vlad Buburuzan, medic neurochirurg. A fost o intervenție chirurgicală care a durat în total 8 ore.

Asta pentru că, după ce pacientul a fost stabilizat, s-a trecut la reconstrucția facială, operație………………….

Citește mai departe despre această operație de reconstrucție de craniu, premieră la spitalul Bacău

Foto: Deșteptarea.ro