Rata vaccinării la bolnavii cronici este de doar 17,8%

În România, rata vaccinării la bolnavii cronici este de doar 17,8%, în condițiile în care acest procent ar trebui să fie de 75%.

„Dorim să deschidem discuţia pe tema vaccinării pacienţilor cu afecţiuni cronice. În România, rata vaccinării la bolnavii cronici este 17,8% în condiţiile în care acest procent ar trebui să ajungă la 75%. Pentru România nu există date foarte concludente cu privire la vaccinarea pe grupuri ţintă. Este important să avem date concrete, pe baza cărora să previzionăm nevoile existente. Bolnavii cronici trebuie să aibă acces la vaccinurile de care au nevoie.” a declarat Radu Gănescu, preşedintele Coaliţiei Organizaţiilor Pacienţilor cu Afecţiuni Cronice din România.

Avem nevoie în primul rând de o legislaţie transparentă pe domeniul vaccinării

„Ne apropiem cu paşi repezi de momentul preluării de către România Preşedinţiei Consiliului UE la 1 ianuarie 2019. Una dintre temele prioritare alese de România pe tema sănătăţii este imunizarea. Ţara noastră poartă pe umeri o mare responsabilitate vizavi de finalizarea negocierilor pe această temă. Aceasta s-a aflat şi pe agenda altor state care au deţinut preşedinţie în ultimii patru ani şi care nu aveau probleme atât de mari pe zona maladiilor infecţioase. Avem nevoie în primul rând de o legislaţie transparentă pe domeniul vaccinării. Avem nevoie de finanţare adecvată dar şi de asigurarea aprovizionării funcţionale cu vaccinuri la tot nivelul ţării”, a declarat Conf. Dr. Diana Păun, Consilier de Stat Departamentul de Sănătate Publică, Administraţia Prezidenţială.

Bolnavii cronici prezintă un risc crescut pentru infecţiile care pot fi dobândite în contextul bolii de bază care poate induce imunosupresia

„Vaccinarea persoanelor de diferite vârste şi variate grupuri populaţionale a devenit o necesitate. Bolnavii cronici prezintă un risc crescut pentru infecţii. Acestea pot fi dobândite în contextul bolii de bază care poate induce imunosupresia. Programele de vaccinare sunt o componentă importantă a îngrijirilor de sănătate, la nivelul global. Aplicarea recomandărilor stabilite pe baza dovezilor ştiinţifice privind vaccinarea bolnavilor cronici, disponibilitatea preparatelor vaccinale adecvate, cât şi asigurarea fondurilor necesare pentru realizarea acestor programe de protecţie trebuie să facă parte din strategia de sănătate”, potrivit Prof. prof. Dr. Doina Azoicăi, preşedintele Comisiei de Epidemiologie a Ministerului Sănătăţii.

- Articolul continua mai jos-

Te poate interesa și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari