Chipsurile sunt toxice! Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi îți explică de ce. Tentanțiile alimentare sunt multe și, deseori, cedăm în fața lor. Evident, că, din când în când, ne este permisă câte o mică plăcere, însă când acest lucru devine un stil de viață, iar excepția se transformă în permanență, lucrurile o pot lua razna, iar consecințele asupra sănătății noastre pot fi devastatoare. De exemplu: chipsurile. Sunt la îndemână, putând fi cumpărate de la orice colţ de stradă şi, pe moment, ne amăgesc foamea. Vestea proastă este, însă, că ele sunt veritabile bombe calorice și abundă în chimicale. Cu toții am mâncat chipsuri, măcar o dată în viață, dar persoanele care le consumă frecvent se supun unor riscuri ale căror efecte devastatoare se vor observa în timp.
Prof.dr. Gheorghe MencicopschiChipsurile sunt toxice și sporesc riscul de cancer
Chipsurile sunt produse industriale obţinute din cartofi feliaţi, săraţi şi prăjiţi, cu sau fără arome naturale sau artificiale. Prăjirea este unul dintre cele mai nesănătoase moduri de preparare a alimentelor. La temperaturile înalte necesare prăjirii grăsimile se descompun prin oxidare, hidrolizăşi polimerizare generând substanţe toxice precum acroleina şi acrilamida.
Chipsurile sunt toxice! „Aceste substanţe sunt neurotoxice şi afectează celula nervoasă. Ele au şi potenţial cancerigen şi sunt toxice şi pentru ficat, pancreas şi rinichi. Acrilamida există nu doar în chipsuri, care conţin cea mai mare cantitate, ci şi în covrigei, biscuiţi, pâine prăjită, orez expandat, napolitane şi popcorn. Doza zilnică admisă este de 1 microgram/acrilamidă/zi, cantitate care este adesea depăşită ca urmare a consumului de alimente obişnuite”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, biochimist, cercetător, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare.
Chipsurile sunt toxice – Prin ce mecanism îngraşă chipsurile
Alimentele de genul junk food, chipsuri, pufuleţi, mezeluri, produse de patiserie conţin foarte multe calorii, puţine proteine şi săruri minerale. „Lipsa nutrienţilor duce la îngrăşare, iar complicaţiile obezităţii duc la diabet şi boli cardiovasculare. Chipsurile, şi alimentele foarte procesate, nu sunt recomandate supraponderalilor, gravidelor, copiilor şi persoanelor cu maladii hepatorenale, dislipidemie, hipertensiune, boli cardio şi cerebrovasculare, maladii neurodegenerative, cancer şi sindrom metabolic”, susţine prof. dr. Mencinicopschi.
Ronţăirea unei pungi de chipsuri pe zi este echivalentul consumului de cinci litri de ulei de gătit pe an. Deşi chiar şi în lipsa unor cifre exacte nu este greu de ghicit că astfel de produse sunt dăunătoare, consumul lor se menţine la un nivel ridicat, iar unul dintre motive este ambalajul atractiv care ne activează papilele gustative din clipa în care îl vedem pe raft, potrivit lui Michael Moss, autorul noii cărţi „Sare, zahăr, grăsime: Cum ne-au prins giganţii alimentari” (Salt, Sugar, Fat: How The Food Giants Hooked Us).
Alte articole: