Acasă Nutriţie Chipsurile sunt toxice și cresc riscul de cancer

Chipsurile sunt toxice și cresc riscul de cancer

Atenție! Chipsurile conțin substanțe neurotoxice care ne afectează celula nervoasă

Chipsurile sunt toxice! Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi îți explică de ce. Tentanțiile alimentare sunt multe și, deseori, cedăm în fața lor. Evident, că, din când în când, ne este permisă câte o mică plăcere, însă când acest lucru devine un stil de viață, iar excepția se transformă în permanență, lucrurile o pot lua razna, iar consecințele asupra sănătății noastre pot fi devastatoare. De exemplu: chipsurile. Sunt la îndemână, putând fi cumpărate de la orice colţ de stradă şi, pe moment, ne amăgesc foamea. Vestea proastă este, însă, că ele sunt veritabile bombe calorice și abundă în chimicale. Cu toții am mâncat chipsuri, măcar o dată în viață, dar persoanele care le consumă frecvent se supun unor riscuri ale căror efecte devastatoare se vor observa în timp.

Prof.dr. Gheorghe Mencicopschi

Chipsurile sunt toxice și sporesc riscul de cancer

Chipsurile sunt produse industriale obţinute din cartofi feliaţi, săraţi şi prăjiţi, cu sau fără arome naturale sau artificiale. Prăjirea este unul dintre cele mai nesănătoase moduri de preparare a alimentelor. La temperaturile înalte necesare prăjirii grăsimile se descompun prin oxidare, hidrolizăşi polimerizare generând substanţe toxice precum acroleina şi acrilamida.

Chipsurile sunt toxice! „Aceste substanţe sunt neurotoxice şi afectează celula nervoasă. Ele au şi potenţial cancerigen şi sunt toxice şi pentru ficat, pancreas şi rinichi. Acrilamida există nu doar în chipsuri, care conţin cea mai mare cantitate, ci şi în covrigei, biscuiţi, pâine prăjită, orez expandat, napolitane şi popcorn. Doza zilnică admisă este de 1 microgram/acrilamidă/zi, cantitate care este adesea depăşită ca urmare a consumului de alimente obişnuite”, explică prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, biochimist, cercetător, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare.

Chipsurile sunt toxice – Prin ce mecanism îngraşă chipsurile

Alimentele de genul junk food, chipsuri, pufuleţi, mezeluri, produse de patiserie conţin foarte multe calorii, puţine proteine şi săruri minerale. „Lipsa nutrienţilor duce la îngrăşare, iar complicaţiile obezităţii duc la diabet şi boli cardiovasculare. Chipsurile, şi alimentele foarte procesate, nu sunt recomandate supraponderalilor, gravidelor, copiilor şi persoanelor cu maladii hepatorenale, dislipidemie, hipertensiune, boli cardio şi cerebrovasculare, maladii neurodegenerative, cancer şi sindrom metabolic”, susţine prof. dr. Mencinicopschi.

Alte articole:

 

SFATUL MEDICULUI - Dr. Carmen Nonn despre hepatoprotectie și hepatoregenerare naturală

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

10,664FaniÎmi place
46AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE

spitalplus

SpitalPLUS – aplicația care pune în legătură pacienții și entitățile medicale

În cadrul  Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale de la Cluj Napoca a fost lansată aplicația SpitalPLUS. Aplicația de tip ehealth este o premieră pe piața serviciilor medicale pentru pacienții din România. „În cadrul aplicaţiei există un modul specializat pe interacţiunea...
forumul spital plus

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale – 2018

La Cluj Napoca a avut loc joi, 15 noiembrie 2018, Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, eveniment care reprezintă un liant între reprezentanţii serviciilor medicale publice/private (manageri de spitale) şi cei ai tehnologiilor medicale, pe de-o parte, şi autorităţile publice,...
propaganda antivaccinare

Propaganda antivaccinare, descurajată prin lege

Propaganda antivaccinare nu va mai fi posibilă prin media audiovizuale. Camera Deputaţilor a adoptat, cu un singur vot împotrivă, proiectul de lege care descurajează comunicarea audio-vizuală a unor informaţii legate de sănătate de către persoane neavizate. Propaganda antivaccinare și audiovizualul. Proiectul...

Cele mai citite

58,4% dintre pacientele cu cancer mamar, diagnosticate abia în stadiile III și IV

Prima discrepanță identificată în managementul cancerului mamar în România, comparativ cu alte state din Europa, o reprezintă momentul de depistare a bolii. Peste jumătate...