fbpx
Acasă Realitatea medicală Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer si Parkinson

Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer si Parkinson

Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer si Parkinson, conform rezultatelor unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori din Canada.

“Consumul de cafea pare sa prezinte o anumita corelatie cu o scadere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer si Parkinson”, a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute, citat de Science Daily si Metro.co.uk.

“Am dorit, insa, sa investigam de ce se intampla acest lucru, ce compusi sunt implicati si care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat varstei”, a adaugat cercetatorul.

Echipa de oameni de stiinta a analizat trei tipuri de cafea: prajita usor, intens prajita si cea decafeinizata si prajita intens.

Cercetatorii au identificat un grup de compusi cunoscuti sub numele de fenilindane, care rezulta in urma procesului de prajire a boabelor de cafea. Acesti compusi pot preveni – sau mai degraba pot inhiba – aglomerarea a doua fragmente de proteine (beta-amiloide si tau), comune in caz de Alzheimer si Parkinson.

Oamenii de stiinta au observat un efect protector mai mare in cazul cafelei prajite intens in comparatie cu sortimentul de cafea prajita usor.

“Este pentru prima oara cand cineva investigheaza modul in care fenilindanele interactioeaza cu proteinele responsabile de Alzheimer si Parkinson”, a subliniat dr. Ross Mancini, cercetator implicat in acest studiu.

“Urmatorul pas va fi acela de a investiga cat de benefici sunt acesti compusi si daca detin capacitatea de a patrunde in fluxul de sange sau de a traversa bariera hemato-encefalica”, a precizat specialistul.

Mancini a recunoscut, insa, ca sunt necesare mai multe studii inainte de a putea transpune beneficiile in optiunile terapeutice. “Acest studiu preia dovezile epidemiologice pe care incearca sa le rafineze pentru a demonstra ca in cafea exista intr-adevar componente benefice pentru prevenirea declinului cognitiv”, a adaugat Mancini.

“Este interesant, dar sugeram ca ar fi cafeaua un remediu? In niciun caz”, a precizat el.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

14,205FaniÎmi place
502AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

HIV SIDA – tot ce trebuie să știi despre boală

HIV SIDA, boala care a luat prin surprindere planeta în ultimele decenii ale secolului...

Ce este acarophobia şi cum se manifestă această fobie?

Acarophobia se manifestă ca o teamă patologică de infestare a pielii din cauza acarienilor...

Radiofrecvența hexapolară „ucide” celulita în 30 de minute

Radiofrecvența hexapolară „ucide” celulita în 30 de minute. Celulita este una dintre cele mai...

Efectele alcoolului, pe termen scurt și lung. De la dezinhibiție la blackout și comă etilică

De la comă etilică la blackout, efectele alcoolului pot fi devastatoare pentru organismul uman....

Neuropatia diabetică, complicație periculoasă a diabetului zaharat

Neuropatia diabetică - Atenție la pierderea sensibilității la atingere la nivelul picioarelor! În mod normal, distrucția...

Cancerul de sân – riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!

Cancerul de sân - riscurile cresc și cu 126%! Află când și de ce!...