Acasă Realitatea medicală Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer si Parkinson

Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer si Parkinson

Cafeaua ar putea reduce riscul de dezvoltare a bolilor Alzheimer si Parkinson, conform rezultatelor unui studiu realizat recent de o echipa de cercetatori din Canada.

“Consumul de cafea pare sa prezinte o anumita corelatie cu o scadere a riscului de a dezvolta bolile Alzheimer si Parkinson”, a declarat dr. Donald Weaver, codirector al Krembil Brain Institute din cadrul Krembil Research Institute, citat de Science Daily si Metro.co.uk.

“Am dorit, insa, sa investigam de ce se intampla acest lucru, ce compusi sunt implicati si care este impactul lor asupra declinului cognitiv asociat varstei”, a adaugat cercetatorul.

Echipa de oameni de stiinta a analizat trei tipuri de cafea: prajita usor, intens prajita si cea decafeinizata si prajita intens.

Cercetatorii au identificat un grup de compusi cunoscuti sub numele de fenilindane, care rezulta in urma procesului de prajire a boabelor de cafea. Acesti compusi pot preveni – sau mai degraba pot inhiba – aglomerarea a doua fragmente de proteine (beta-amiloide si tau), comune in caz de Alzheimer si Parkinson.

Oamenii de stiinta au observat un efect protector mai mare in cazul cafelei prajite intens in comparatie cu sortimentul de cafea prajita usor.

“Este pentru prima oara cand cineva investigheaza modul in care fenilindanele interactioeaza cu proteinele responsabile de Alzheimer si Parkinson”, a subliniat dr. Ross Mancini, cercetator implicat in acest studiu.

“Urmatorul pas va fi acela de a investiga cat de benefici sunt acesti compusi si daca detin capacitatea de a patrunde in fluxul de sange sau de a traversa bariera hemato-encefalica”, a precizat specialistul.

Mancini a recunoscut, insa, ca sunt necesare mai multe studii inainte de a putea transpune beneficiile in optiunile terapeutice. “Acest studiu preia dovezile epidemiologice pe care incearca sa le rafineze pentru a demonstra ca in cafea exista intr-adevar componente benefice pentru prevenirea declinului cognitiv”, a adaugat Mancini.

“Este interesant, dar sugeram ca ar fi cafeaua un remediu? In niciun caz”, a precizat el.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

11,258FaniÎmi place
69AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI - Dr. Laura Tribus – Steatoza hepatica si tratamentul medicamentos natural – ghid pentru pacienti

Abonare

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare...

Otita medie, boala frecventă a copilăriei

Alături de bolile aparatului respirator superior, otita (infecțiile urechii) este una dintre cele mai...

Dr. Călin Homorodeanu despre ce este un infarct miocardic

Fiecare ieşire în centrul Clujului este însoţită, inevitabil, de tracerea unei ambulanţe, care duce...

Salpingita și complicațiile ei – tot ce trebuie să știi

Salpingita este cunoscută, în mod obișnuit, drept „inflamația trompelor uterine” și este diagnosticată, într-un...

Ochi roșii și strănut – semne că ai alergie la ambrozie

Mâncărimi, ochi roșii, nas înfundat şi strănut frecvent sunt simptomele alergiei la polenul de...

Tehnologia 3D printing în cardiologie

În ultimii ani, tehnologia 3D printing a început să pătrundă și în medicină. Unul...