Sforăitul – când și de ce trebuie tratat ca o boală

Sforăitul și calitatea somnului influențează calitatea vieții. Când spunem somn, spunem sforăit, dar acest sforăit este luat drept ceva firesc de către foarte multă lume, ca un dezavantaj sonor și atât. Foarte rar tratăm sforăitul ca pe o problemă de sănătate. Totuși, ne atrag atenția specialiștii, nu trebuie să neglijăm această realitate: sforăitul poate fi simptomul unei boli, dar și o boală în sine.

Sforăitul nu e niciodată un semn de „normalitate”!

La ce trebuie să fim atenți ne spune dr. Ioan Alexandru Bulescu, medic specialist ORL și membru al Societății Internaționale de Chirurgia Somnului și, de asemenea, specialist în somnologie.

„Sforăitul e luat, din păcate, ca un lucru normal. Cei care sforăie sunt tentați să-și spună: toți din familia mea au sforăit și au trăit fără nicio problemă, e firesc așa. De fapt, e dovedit că sunt probleme grave de sănătate care pot să vină din asta, vorbim chiar de primul semn al sindromului de apnee în somn – care este sforăitul – și atunci deja trebuie să ne punem niște întrebări. Ce aș vrea eu să înțeleagă lumea e că sforăitul de fapt nu e normal, e anormal întotdeauna, indiferent că e doar un sforăit simplu sau unul asociat cu sindromul de apnee în somn”.

În somn, ar trebui să fie o respirație normală, una care să nu fie zgomotoasă. „Orice zgomot pe care îl facem în timpul somnului, prin respirație, ridică suspiciunea unei instabilități a căii aeriene superioare. Deci de fapt calea aeriană, reprezentată de faringe, este pusă în vibrație de aerul care trece fără a avea un curent laminar, începe să provoace niște turbulențe în faringe. Ceea ce e anormal”, spune medicul specialist.

Cui pune probleme sforăitul și la ce fel de medic trebuie să se ducă pacientul

Evident, primul care suferă din pricina aceste afecțiuni este chiar pacientul care sforăie. Dar nici partenerul de somn al acestuia nu este ocolit de probleme, pentru că zgomotul scos de cel de lângă el îi tulbură somnul. Ce e de făcut? Apelezi la medic! La pneumolog sau la ORL-ist. Pentru că este o problemă a căilor respiratorii superioare, care interesează, din perspective diferite, ambele discipline medicale. Însă ORL-istul – și mai ales cel specializat în chirurgia somnului – are mai multe „căi de atac” pentru a trata afecțiunea.

- Articolul continua mai jos-

„Multă lume ajunge la medicul ORL-ist și spune că sforăie. Apoi încep investigațiile ORL. Vedem că e o respirație mai proastă pe nas, că sunt niște amigdale mai mari, că e o bază de limbă mai crescută, o cale respiratorie îngustată, însă de aici până la diagnosticul corect mai trebuie o serie de investigații făcute și asta ar trebui să luăm în calcul”, spune dr. Ioan Alexandru Bulescu.

Sunt oamenii conștienți că e nevoie de un somn odihnitor? Câți își evaluează somnul?

Iată o întrebare la care răspunsul, din păcate, este unul de natură să îngrijoreze. Foarte puțini oameni își evaluează bine somnul, cei care vin la medic și recunosc problema, de fapt au una foarte gravă. „Pacienții sunt aduși de părinți, de copii sau de partenerul de somn care le spun: Ți se oprește respirația în timpul somnului, sforăi foarte tare, ai niște probleme! Și atunci abia vin, la îndemnul familie, de foarte puține ori vin de bună voie. Recunosc că sunt somnolenți ziua, că sunt obosiți. Dar cei care vin singuri sunt cei care au probleme foarte grave, deja”, subliniază medicul specialist.

Citește și Apnee în somn – simptome, cauze, tratament

Sforăitul vine la pachet cu… riscul de accident rutier

Pare să nu fie vreo legătură „organică” între sforăit și riscul de a face un accident, la volan, Totuși, statisticile arată că persoanele care au sindrom de apnee în somn, care sforăie mult și zgomotos, prezintă risc de până la de 20 de ori mai mare de a face un accident rutier.

Există țări, în lume – în America, dar și în Europa – unde deja pacienții care au fost diagnosticați cu sindromul de apnee în somn și nu au fost tratați nu mai au voie să conducă.

„În aceste țări, este obligatoriu să se facă un screening de apnee în somn de la o anumită vârstă, de la 45 de ani, trebuie să facă un test de somnolență și unul de diagnostic”, spune medicul Ioan Alexandru Bulescu. Explicația e foarte simplă – cei care sforăie în somn, care au dezvoltat sindromul de apnee în somn, prezintă și momente de somnolență, în timpul zilei. „Brusc, vezi cum pacientului îi cade capul și adoarme pentru câteva secunde sau zeci de secunde, după care își revine ca și cum nimic nu s-ar fi întâmplat”. Din păcate, astfel de momente nu pot fi prevăzute, ele se pot întâmpla și atunci când persoana respectivă se află la volan și o secundă de somn poate fi fatală!

- Articolul continua mai jos-

SFATUL MEDICULUI – Gadgeturile și sforăitul

Sforăitul determină calitatea somnului, iar aceasta, la rândul său, calitatea vieții. Iată de ce persoanele care sforăie trebuie convinse să facă o vizită la medicul specialist. Pentru a determina cât de gravă e situația, chiar înainte de un consult, ei pot să folosească brățări inteligente, care au o funcție anume pentru astfel de măsurători. „Chiar dacă nu doarme cineva lângă tine să te avertizeze că nu sună cum ar trebui respirația ta, poate acea funcție să îți spună că ceva, acolo, nu funcționează cum trebuie”, spune medicul.

„Au fost publicate chiar de curând niște studii făcute de Academia Americană de Somnologie, în colaborare cu o companie care produce astfel de brățări inteligente, care a făcut chiar asta, a arătat, pe un grup de studiu foarte extins, cât dorm pacienții, cât dorm oamenii normali, pentru că există niște probleme globale de somn, legate nu numai de probleme respiratorii, dar și de probleme neurologice: stres, oboseală, insomnii, parasomnii”.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari