fbpx
Acasă Ştiri Medicale O nouă măsură compensatorie pentru donatorii de sânge

O nouă măsură compensatorie pentru donatorii de sânge

Pentru mulți dintre noi, binele făcut unei persoane aflate în necaz, și nu numai atunci, este cea mai mare răsplată. Donarea de sânge pentru salvarea de vieți este un act de omenie, benevol, care te trasformă în îngerul păzitor al persoanei căreia îi salvezi viața. Donarea de sânge trebuie să fie un act de solidaritate cu semenii, ci nu un act prin care se urmărește obținerea unei recompense financiare. Normele europene impun ca până în anul 2020 România să renunțe la recompensele financiare pentru donarea de sânge, multe țări din UE aliniindu-se deja la această cerință.

Un proiect de lege ce prevede stimularea activității de donare de sânge prin trimiterea către donator a unui mesaj text de mulțumire pe telefonul mobil, de fiecare dată când sângele donat de aceștia ajută la salvarea de vieți omeneşti, a fost votat de Senat și trimis la Camera Deputaților. Acest mesaj ar urma să fie trimis în momentul eliberării preparatelor sanguine sau al sângelui din centrul de transfuzii.
Inițiatorul acestui proiect este Dr. Vass Levente, deputat UDMR de Mureș și secretar al Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților.

Sunteţi inițiatorul unui proiect de lege ce prevede stimularea activității de donare de sânge. Vă rog să oferiți mai multe detalii legat de premisele care au stat la baza inițierii acestui proiect legislativ.

Dr. Vass Levente – Scopul realizării acestui proiect este de a ajuta cu mai puțini bani și mai multă bunvoință prin faptul că se anunță și i se mulțumește donatorului care a fost binevoitor și s-a dus să doneze sânge. Donatorului i se mulțumește printr-un SMS, pe telefon, atunci când sângele donat se folosește. Se impune ca această persoană să primească o înștiințare că sângele lui a fost folosit și a ajutat astfel la salvarea unei vieți.
Propunem să se facă prima dată un program pilot, să se încerce într-un centru de transfuzii, printr-un proiect informatic, dacă trebuie, după care acest proiect urmează să se extindă la nivel național.

Sunt 10.000 de donatori constanți în România, cam 25.000 de donatori ocazionali, obținuți într-un fel prin campaniile realizate de centrele de transfuzie, de Ministerul Sănătății. Ar trebui să ajungem, prin acest gest de mulțumire, ca numărul donatorilor constanți să ajungă la 20.000-25.000. Este foarte important acest lucru, deoarece pentru preparatele de sânge trebuie să avem donatori constanți. Preparatele de sânge au un termen de valabilitate de câteva zile și dacă nu avem un număr îndeajuns de mare de donatori constanți și la intervale mai mici de timp nu putem să oferim spitalelor aceste preparate.

În ce stadiu se află acest proiect? Ce pași urmează să fie făcuți, în continuare?

Dr. Vass Levente – În Senat s-a votat deja în unanimitate, motiv pentru care le mulțumesc colegilor, și s-a trimis la Camera Deputaților.
S-a votat în urmă cu trei sau patru săptămâni, suntem în etapa în care se va discuta săptămânile viitoare în Comisia de sănătate din Camera Deputaților, și sper să treacă și acolo cu susținerea colegilor, și apoi sper să reușim să îl punem pe ordinea de zi și în plenul Camerei Deputaților, care este cameră decizională.

Considerați că numărul donatorilor de sânge este din ce în ce mai mic sau cererea de sânge este poate mai mare deja decât numărul donatorilor?

Dr. Vass Levente – În spitale se administrează sânge integral, dar, de fapt, ar fi mult mai mare nevoie și pentru binele bolnavului dacă ar putea beneficia de cel mai potrivit preparat din sânge, astfel reducând eventualele complicații, precum și supraîncărcarea pacientului la transfuzie. Țin minte că era un succes în sine când colegul nostru, medic ATI, putea să facă rost de preparatul potrivit la pacientul critic și sunt sigur că lumea medicală s-ar obișnui repede cu normalitatea. Sunt din fire un optimist.

Potrivit proiectului de modificare a Legii nr. 282/2005 privind organizarea activității de transfuzie sanguină, donarea de sânge și componente sanguine de origine umană, precum și asigurarea calității și securității sanitare în vederea utilizării lor terapeutice Programul pilot va conține trei tipuri de mesaje către donatori:

  • un mesaj de mulțumire pentru faptul că au donat sânge
  • un mesaj în ziua în care sângele lor a fost trimis/folosit pentru a salva viața unui pacient
  • un mesaj de solicitare în situații de urgență sau la demararea unor campanii de donare de sânge, respectiv propunerea de a deveni donator constant.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,907FaniÎmi place
416AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Efectul placebo – beneficiile studiilor clinice pentru pacienți

„Placebo” este  un cuvânt și o noțiune despre care mai toată lumea crede că...

Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee. Dacă nu...

Sinuzita – simptome, tratament și complicații

Sinuzita – simptome, tratament și complicații. SFATUL MEDICULUI prof. dr. Maria Beuran, medic primar...

Vertijul – cauze, simptome, tratament

Vertijul paroxistic pozițional benign, sau VPPB reprezintă o afecțiune localizată la nivelul urechii interne...

4 cauze ale grăsimii abdominale

Cele 4 cauze ale grăsimii abdominale. Pe lângă faptul că arată inestetic, grăsimea abdominală poate...

Băuturile dulci și cancerul. Cât de periculoase sunt sucurile cu zahăr?

Un studiu realizat în Franța a demonstrat că băuturile dulci și cancerul sunt într-o...