Medicii de familie își vor putea deschide cabinet privat

Medicii de familie vor putea să aibă un punct secundar de lucru, situat la mai puțin de 15 km distanță față de cabinet. Aceștia trebuie să asigure un program minim de 10 ore pe săptămână.

„Un medic de familie poate fi titularul unui singur cabinet și a unui punct secundar de lucru. Cabinetele de medicină de familie pot deschide un punct secundar de lucru în altă unitate administrativ teritorială. Aceasta trebuie să fie situată la mai puțin de 15 km față de cabinetul propriu. De asemenea acolo nu trebuie să funcționeze un alt cabinet medical în specialitatea medicină de familie. Medicii de familie trebuie să asigure un program fracționat de minim 10 ore pe săptămână. În cazul în care sunt mai multe solicitări, prioritate are medicul cu cel mai mic număr de pacienți pe listă”, prevede modificarea adusă articolului 71, în Comisia pentru sănătate, din Senat, potrivit MEDIAFAX.

Având în vedere lipsa medicilor de familie mai ales în mediul rural și în localitățile urbane mai slab dezvoltate economic, cu populație restrânsă și în continuă scădere, în zone îndepărtate de aglomerațiile urbane și lund în calcul faptul că numărul și dotarea cabinetelor de medicină de familie din aceste zone este necorespunzătoare și nici nu există momentan posibilitatea atragerii de noi medici de familie dornici să-și deschidă cabinete de medicină de familie considerăm necesară modificarea legii conform căreia pacientul va fi poziționat în axul serviciilor de sănătate prin creșterea accesibilității la serviciile de medicină de familie, prin scăderea cheltuielilor de deplasare ce incumbă bolnavilor din mediul rural, cu un efect benefic imediat în ceea ce privește echitatea în sănătate”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

Inițiatorii susțin că medicii din alte specialități au deja această oportunitate, de a presta servicii în cabinet privat propriu.

„Medicii din alte specialități, decât medicina de familie și cadrele universitare cu jumătate de normă prin integrare clinică, pot adresa servicii în cabinetele private proprii, suplimentar față de norma de bază, 3.5 ore pe zi de lucru, confom legislației existente. Prin modificarea legislativă, și medicilor de familie li s-ar oferi această posibilitate prin act adițional la contractul existent cu Casele Județene de Asigurări de Sănătate, fără să fie necesare alte reglementări administrative suplimentare”, se arată în expunerea de motive a proiectului de lege.

- Articolul continua mai jos-

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari