fbpx

Pacienții români vor ajunge în centre de mari arși din Europa

A fost contactat Spitalul Militar din Belgia pentru încheierea unui protocol. Transferul pacienților cu arsuri grave se va realiza astfel în regim de urgență. Problemele birocratice vor fi rezolvate ulterior. Ministerul Sănătății intenționează să încheie astfel de  acorduri  cu mai multe centre de mari arși din Europa.

De asemenea, în urma unor întâlniri  ale experților europeni în România,  există în execuție o procedură europeană care va fi aplicată tuturor țărilor membre în cazul în care se confruntă cu lipsa  posibilităților de tratare a marilor arși.

România dispune de fondurile  necesare tratamentelor în centre de mari arși. Atât Ministerul Sănătății  cât și CNAS dispun de fonduri pentru acest tip de intervenții. De asemena, toate plățile către furnizorii străini de servicii medicale sunt onorate în  termenul legal.

“  Ministrul trebuie să se implice  ori de câte ori situația o cere, iar  săptămâna trecută  a fost un caz special care a impus  intervenția mea pentru a nu pierde timp prețios pentru pacient cu formalitățile necesare transferului”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În ceea ce privește controlul infecțiilor intraspitalicești,  sistemul sanitar din România  prevede proceduri în conformitate cu cele mai înalte standarde europene în domeniu.

Ministerul Sănătății  va dispune  în continuare controale pentru verificarea punerii în aplicare a acestor proceduri și va înăspri  sancțiunile  în cazul în care ele nu sunt aplicate corespunzator.

- Articolul continua mai jos-

Pentru o monitorizare mai atentă a consumului de antibiotice și a rezistenței microbiene,  Ministerul Sănătății a elaborat un  Proiect  de Hotărâre de Guvern. Se va stabili un comitet intersectorial de limitare a rezistenței la antibiotice.  Acest proiect de act normativ  prevede ca  specialiști din instituțiile implicate, precum Ministerul Sănătății, Ministerul Agriculturii, Ministerul Mediului, ANSVSA, Colegiul medicilor si  Colegiul farmaciștilor,  vor  stabili o strategie de acțiune pe termen lung. Aceasta va respecta conceptul internațional “one health”. Vor fi acțiuni concrete în domeniul sănătății umane și veterinare. De asemenea, acțiuni de mediu  care  au rolul de  monitorizare a consumului de antibiotice și rezistență microbiană.

“  Este important să ne creăm  propriul sistem de tratament al marilor arși. Voi continua demersurile  necesare pentru acest lucru”, a mai declarat ministrul Sănătății.

Te poate interesa și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari