fbpx
Acasă Fapt divers Prof. dr. Mencinicopschi: „Nu gătiţi cu apa de la robinet. Vă puteţi...

Prof. dr. Mencinicopschi: „Nu gătiţi cu apa de la robinet. Vă puteţi îmbolnăvi”

Dacă majoritatea oamenilor aleg să bea apă îmbuteliată, există şi destul de mulţi care folosesc apa de la robinet. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, un biolog, biochimist și cercetător, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România, explică, pentru Ziar Medical, ce putem păţi dacă gătim cu apa de la robinet.

Prof. dr. Gheorghe Mencicopschi

Generaţii întregi au crescut bând apă de la robinet. Dacă şi cum le-a afectat este greu de apreciat. Însă, cerectări recente arată că, deşi este potabilă, apa de la robinet nu este chiar inofensivă. În anumite condiţii ea poate deveni dăunătoare.

Clorul din ea are potenţial cancerigen

„Apa de la robinet este clorinată. Asta nu înseamnă că nu este potabilă însă dacă reţeaua de distribuţie este veche poate exista în apă chiar şi plumb provenit din ţevi. Practic, reţeaua de distribuţie a apei este publică şi privată. Chiar dacă apa vine microbiologic pură pe reţeaua publică, se poate contamina pe cea privată, însă nu este o regulă. O problemă rămâne clorul din ea care are potenţial cancerigen. O parte din el se elimină dacă lăsăm apa într-un vas însă altă parte din clor se combină, la gătit, cu materia organică şi apare o substanţă periculoasă – trihalometan”, explică prof. dr. Mencinicopschi.

Clorinarea, tehnică de lumea a III-a

„Apa trebuie clorinată pentru a evita apariţia unor riscuri mari de contaminare biologică. Însă clorul nu prea se mai foloseşte în lume. Există tehnologii mai moderne şi mai puţin nocive. Clorinarea a rămas o tehnică de lumea a III-a. De aceea este ideal să nu bem apă de la robinet. Putem spăla cu ea fructele sau vasele dar să nu gătim cu ea, în special hrana copiilor. De băut o putem bea. Depinde însă de reţea. De exemplu, dacă sursa de unde bei se află la începutul liniei de distribuţie vei avea o apă foarte clorinată iar dacă sursa se află la capăt, apa va fi subclorinată. Clorul este un gaz nociv. A fost primul gaz de luptă utilizat în Primul Război Mondial. El irită căile respiratorii superioare. De asemenea, clorul din apă ne influenţează activitatea tiroidei şi poate genera dereglări”, susţine specialistul.

Ce este clorul

Clorul este un element chimic care se regăsește în natură însă este prezent și în corpul uman în cantități foarte mici. Organismul uman poate tolera doar o anumită cantitate de clor, după care el devine toxic. Deși împiedică dezvoltarea bacteriilor precum Giardia sau E Coli, clorul este în același timp toxic pentru organismul uman. Această substanță a fost folosită prima dată ca și armă chimică în primul Război Mondial, sub numele de “gaz mustar”. Clorul este un iritant foarte puternic care contribuie la acumularea radicalilor liberi, având efecte asupra sănătății celulelor.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

13,152FaniÎmi place
215AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Prof.Univ. Dr. Benedek Imre - Cum păstrăm inima sănătoasă?

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cancerul de prostată – diagnostic și tratament

Cancerul de prostată (CP) este cea de-a treia cauză de deces în rândul bărbaţilor,...

Pași de urmat pentru pacienții care încep radioterapia externă

Radioterapia externă este un tratament aparte, cu multe necunoscute pentru pacient și familia acestuia....

10 informaţii despre tratamentul anticoagulant

Tratamentul anticoagulant este prescris pentru a preveni formarea de trombi (cheaguri de sânge)...

Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune comună care cauzează durere, amorţeală şi furnicături...

Efectul placebo – beneficiile studiilor clinice pentru pacienți

„Placebo” este  un cuvânt și o noțiune despre care mai toată lumea crede că...

Cefaleea – Durere de cap sau migrenă?

Durerea de cap și migrena sunt amândouă cunoscute sub denumirea comună de cefalee. Dacă nu...