Acasă Fapt divers Prof. dr. Mencinicopschi: „Nu gătiţi cu apa de la robinet. Vă puteţi...

Prof. dr. Mencinicopschi: „Nu gătiţi cu apa de la robinet. Vă puteţi îmbolnăvi”

Dacă majoritatea oamenilor aleg să bea apă îmbuteliată, există şi destul de mulţi care folosesc apa de la robinet. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, un biolog, biochimist și cercetător, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România, explică, pentru Ziar Medical, ce putem păţi dacă gătim cu apa de la robinet.

Prof. dr. Gheorghe Mencicopschi

Generaţii întregi au crescut bând apă de la robinet. Dacă şi cum le-a afectat este greu de apreciat. Însă, cerectări recente arată că, deşi este potabilă, apa de la robinet nu este chiar inofensivă. În anumite condiţii ea poate deveni dăunătoare.

Clorul din ea are potenţial cancerigen

„Apa de la robinet este clorinată. Asta nu înseamnă că nu este potabilă însă dacă reţeaua de distribuţie este veche poate exista în apă chiar şi plumb provenit din ţevi. Practic, reţeaua de distribuţie a apei este publică şi privată. Chiar dacă apa vine microbiologic pură pe reţeaua publică, se poate contamina pe cea privată, însă nu este o regulă. O problemă rămâne clorul din ea care are potenţial cancerigen. O parte din el se elimină dacă lăsăm apa într-un vas însă altă parte din clor se combină, la gătit, cu materia organică şi apare o substanţă periculoasă – trihalometan”, explică prof. dr. Mencinicopschi.

Clorinarea, tehnică de lumea a III-a

„Apa trebuie clorinată pentru a evita apariţia unor riscuri mari de contaminare biologică. Însă clorul nu prea se mai foloseşte în lume. Există tehnologii mai moderne şi mai puţin nocive. Clorinarea a rămas o tehnică de lumea a III-a. De aceea este ideal să nu bem apă de la robinet. Putem spăla cu ea fructele sau vasele dar să nu gătim cu ea, în special hrana copiilor. De băut o putem bea. Depinde însă de reţea. De exemplu, dacă sursa de unde bei se află la începutul liniei de distribuţie vei avea o apă foarte clorinată iar dacă sursa se află la capăt, apa va fi subclorinată. Clorul este un gaz nociv. A fost primul gaz de luptă utilizat în Primul Război Mondial. El irită căile respiratorii superioare. De asemenea, clorul din apă ne influenţează activitatea tiroidei şi poate genera dereglări”, susţine specialistul.

Ce este clorul

Clorul este un element chimic care se regăsește în natură însă este prezent și în corpul uman în cantități foarte mici. Organismul uman poate tolera doar o anumită cantitate de clor, după care el devine toxic. Deși împiedică dezvoltarea bacteriilor precum Giardia sau E Coli, clorul este în același timp toxic pentru organismul uman. Această substanță a fost folosită prima dată ca și armă chimică în primul Război Mondial, sub numele de “gaz mustar”. Clorul este un iritant foarte puternic care contribuie la acumularea radicalilor liberi, având efecte asupra sănătății celulelor.

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

11,258FaniÎmi place
69AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI - Dr. Laura Tribus – Steatoza hepatica si tratamentul medicamentos natural – ghid pentru pacienti

Abonare

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cinci recomandări dentare pentru femeile însărcinate

Sarcina este pentru orice femeie o perioadă pe cât de delicată, pe atât de...

Bolile cardiovasculare – Frigul, factor de risc pentru cardiaci

Odată cu sosirea iernii, temperaturile scăzute pot exacerba disconfortul pacienților afectați de boli cardiovasculare...

Bronhopneumopatia obstructivă cronică – conduita terapeutică nemedicamentoasă

Bronhopneumopatia obstructivă cronică (BPOC) reprezintă un grup de boli care include bronșita cronică și...

Hirsutismul – problema medicala, psihologica si estetica

Hirsutismul reprezintă în primul rând o problemă medicală importantă, care afectează un procent relativ...

Infecția cu rotavirus se previne prin vaccinare

În prezent, nu există niciun medicament specific capabil să combat infecția cu rotavirus . De...

Bilirubina în sânge – cum influențează sănătatea ficatului

Bilirubina joacă un rol esențial în sănătatea ficatului. Într-o descriere simplă, aceasta este „este...