Acasă Sfatul Medicului Prof. dr. Mencinicopschi: „Nu gătiţi cu apa de la robinet. Vă puteţi...

Prof. dr. Mencinicopschi: „Nu gătiţi cu apa de la robinet. Vă puteţi îmbolnăvi”

Dacă majoritatea oamenilor aleg să bea apă îmbuteliată, există şi destul de mulţi care folosesc apa de la robinet. Prof. dr. Gheorghe Mencinicopschi, un biolog, biochimist și cercetător, fost director al Institutului de Cercetări Alimentare, o personalitate activă din domeniul alimentației din România, explică, pentru Ziar Medical, ce putem păţi dacă gătim cu apa de la robinet.

Prof. dr. Gheorghe Mencicopschi

Generaţii întregi au crescut bând apă de la robinet. Dacă şi cum le-a afectat este greu de apreciat. Însă, cerectări recente arată că, deşi este potabilă, apa de la robinet nu este chiar inofensivă. În anumite condiţii ea poate deveni dăunătoare.

Clorul din ea are potenţial cancerigen

„Apa de la robinet este clorinată. Asta nu înseamnă că nu este potabilă însă dacă reţeaua de distribuţie este veche poate exista în apă chiar şi plumb provenit din ţevi. Practic, reţeaua de distribuţie a apei este publică şi privată. Chiar dacă apa vine microbiologic pură pe reţeaua publică, se poate contamina pe cea privată, însă nu este o regulă. O problemă rămâne clorul din ea care are potenţial cancerigen. O parte din el se elimină dacă lăsăm apa într-un vas însă altă parte din clor se combină, la gătit, cu materia organică şi apare o substanţă periculoasă – trihalometan”, explică prof. dr. Mencinicopschi.

Clorinarea, tehnică de lumea a III-a

„Apa trebuie clorinată pentru a evita apariţia unor riscuri mari de contaminare biologică. Însă clorul nu prea se mai foloseşte în lume. Există tehnologii mai moderne şi mai puţin nocive. Clorinarea a rămas o tehnică de lumea a III-a. De aceea este ideal să nu bem apă de la robinet. Putem spăla cu ea fructele sau vasele dar să nu gătim cu ea, în special hrana copiilor. De băut o putem bea. Depinde însă de reţea. De exemplu, dacă sursa de unde bei se află la începutul liniei de distribuţie vei avea o apă foarte clorinată iar dacă sursa se află la capăt, apa va fi subclorinată. Clorul este un gaz nociv. A fost primul gaz de luptă utilizat în Primul Război Mondial. El irită căile respiratorii superioare. De asemenea, clorul din apă ne influenţează activitatea tiroidei şi poate genera dereglări”, susţine specialistul.

SFATUL MEDICULUI - Dr. Carmen Nonn despre hepatoprotectie și hepatoregenerare naturală

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

10,664FaniÎmi place
46AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE

spitalplus

SpitalPLUS – aplicația care pune în legătură pacienții și entitățile medicale

În cadrul  Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale de la Cluj Napoca a fost lansată aplicația SpitalPLUS. Aplicația de tip ehealth este o premieră pe piața serviciilor medicale pentru pacienții din România. „În cadrul aplicaţiei există un modul specializat pe interacţiunea...
forumul spital plus

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale – 2018

La Cluj Napoca a avut loc joi, 15 noiembrie 2018, Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, eveniment care reprezintă un liant între reprezentanţii serviciilor medicale publice/private (manageri de spitale) şi cei ai tehnologiilor medicale, pe de-o parte, şi autorităţile publice,...
propaganda antivaccinare

Propaganda antivaccinare, descurajată prin lege

Propaganda antivaccinare nu va mai fi posibilă prin media audiovizuale. Camera Deputaţilor a adoptat, cu un singur vot împotrivă, proiectul de lege care descurajează comunicarea audio-vizuală a unor informaţii legate de sănătate de către persoane neavizate. Propaganda antivaccinare și audiovizualul. Proiectul...

Cele mai citite

58,4% dintre pacientele cu cancer mamar, diagnosticate abia în stadiile III și IV

Prima discrepanță identificată în managementul cancerului mamar în România, comparativ cu alte state din Europa, o reprezintă momentul de depistare a bolii. Peste jumătate...