Acasă Sfatul Medicului DURERI ARTICULARE - 4 întrebări și răspunsuri

DURERI ARTICULARE – 4 întrebări și răspunsuri

Suferi de DURERI ARTICULARE? Ai întrebări de pus și aștepți răspunsuri? Atunci… ai ajuns pe pagina potrivită.

Dr. Paul Năstase* – medic specialist cu competențe în chirurgia artroscopică, chirurgia artroscopică, artoplastia genunchiului, artoplastia șoldului, chirurgia mâinilor (decompresia tunelului carpian, traumatismul lui Dupuytren, traume etc.), examenul artroscopic și tratamentul leziunilor genunchiului – a răspuns mai multor întrebări despre afecțiunile articulare. Vă prezentăm mai jos întrebările și răspunsurile primite (numele persoanelor care au cerut sfatul medicului nu va fi făcut public, pentru a le proteja pe acestea).

Dureri articulare – dacă articulațiile sunt foarte degenerate, se recomandă protezarea, înlocuirea lor

Cazul #1 – femeie, 67 ani, suferă de poliartrită reumatoidă, 0 pozitivă, gradul II, se află de zece ani în tratament cu cortizon și leflunomidă. Are și artroză. „Nu mai pot de toate oasele. Mă doare și capul, și toate încheieturile. De ce trec anii, de ce mă vait. Nu mai pot de articulații, abia mă scol din pat. Am făcut și băi, și proceduri. Degeaba!”

Răspuns: „Poliartrita reumatoidă, din păcate, este o boală care nu se vindecă complet niciodată. Ar trebui să vă evalueze un ortoped, cu un bilet de trimitere din partea medicului de familie, să vedem – atunci când vorbiți de dureri articulare –  de fapt care articulații vă dor mai tare și în ce măsură vă afectează această durere viața de zi cu zi. Medicul specialist trebuie să evalueze dacă articulațiile care vă dor pot fi ajutate printr-o metodă sau alta. Dacă degenerarea articulațiilor dv. este atât de mare, atunci recomandabil ar fi să le înlocuim”.

Dureri articulare – uneori, credem că ne dor oasele, dar de fapt este afectată coloana

Caz #2 – bărbat, 65 ani, nu are medic de familie. „Pe mine mă dor șoldurile de nu pot sta în genunchi sau cu picioarele sub mine. Dacă stau în genunchi, mi-amurte (îmi amorțesc – n.n.) genunchii. Eu sunt îngrijitor de animale, într-o noapte am dormit pe câmp, cu vacile, spatele nu m-a durut, dar am târâit piciorul după mine de am crezut că am paralizat”.

Răspuns: „Problema nu e la genunchi, ci la coloana lombară. Ar fi bine să vă găsiți un medic de familie. În funcție de evaluarea primară, acesta o să vă recomande un ortoped sau un neurochirurg. Pentru s-ar putea să fie o problemă destul de mare la coloana dv. – și nu despre dureri articulare – sfatul meu e să mergeți mai degrabă la neurochirurg”.

Dureri articulare – nu urmați tratamente fără indicația medicului specialist!

Caz #3 – bărbat, 58 ani, are probleme cu picioarele, îl dor articulațiile, genunchii; are probleme și cu circulația sângelui. „Pentru că am probleme cu circulația sângelui, am luat Aspenter și am făcut niște injecții. Mi le-a indicat o doamnă asistentă medicală de reumatologie care este la pensie. Am făcut deja două ture, le repet 3 luni. Mie îmi fac bine!”

Răspuns: „Din punctul meu de vedere, fără o evaluare a unui medic, orice medicament e luat pe riscul dv. și ceea ce faceți dv. e la liberul arbitru. O evaluare medicală este recomandabilă și este obligatorie, pentru orice tip de durere sau pentru orice tip de problemă medicală. Nu luați pastile pentru că v-a recomandat cineva care are și el dureri articulare. Poate că prietenul avea o problemă și i-a mers cu asta, dar dv puteți să aveți o problemă total diferită, deși ce simțiți dv este asemănător cu ce vă descria și prietenul. Cu atât mai mult dacă sunt probleme și cu inima, ar fi bine să aveți o evaluare medicală, făcută de un specialist, și să urmați un tratament prescris de către un medic”.

Vezi și 

Sfatul medicului PROTEZAREA ARTICULARĂ sau Artroplastia. Ce trebuie să știi

Sfatul medicului DURERILE ARTICULARE – cum le tratezi

Dureri articulare – chiar și o articulație „vindecată” greșit se poate „repara”, în anumite condiții

Caz #4 – femeie, 61 ani; a căzut în urmă cu câteva luni în mână și s-a dizlocat încheietura. „Acum nu pot să mai țin mâna dreaptă. Mai pot să o repar, să o îndrept, după atâta timp?”

Răspuns: „Depinde de cum arată mâna acum. Există posibilitatea să se… repare. Sunt unele proceduri care pot rezolva și o astfel de situație, dar depinde foarte mult de cum a fost pusă mâna la loc și de perioada de recuperare. Evident, mâna trebuie văzută, pentru o opinie pertinentă, de un medic ortoped, care va face recomandările mai departe”.

*) Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor, realizată de Claudia Ruse și Robina Cornaciu.

Fotografii – https://www.facebook.com/dr.nastasepaul/

SFATUL MEDICULUI - Dr. Carmen Nonn despre hepatoprotectie și hepatoregenerare naturală

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

10,664FaniÎmi place
46AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE

spitalplus

SpitalPLUS – aplicația care pune în legătură pacienții și entitățile medicale

În cadrul  Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale de la Cluj Napoca a fost lansată aplicația SpitalPLUS. Aplicația de tip ehealth este o premieră pe piața serviciilor medicale pentru pacienții din România. „În cadrul aplicaţiei există un modul specializat pe interacţiunea...
forumul spital plus

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale – 2018

La Cluj Napoca a avut loc joi, 15 noiembrie 2018, Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, eveniment care reprezintă un liant între reprezentanţii serviciilor medicale publice/private (manageri de spitale) şi cei ai tehnologiilor medicale, pe de-o parte, şi autorităţile publice,...
propaganda antivaccinare

Propaganda antivaccinare, descurajată prin lege

Propaganda antivaccinare nu va mai fi posibilă prin media audiovizuale. Camera Deputaţilor a adoptat, cu un singur vot împotrivă, proiectul de lege care descurajează comunicarea audio-vizuală a unor informaţii legate de sănătate de către persoane neavizate. Propaganda antivaccinare și audiovizualul. Proiectul...

Cele mai citite

58,4% dintre pacientele cu cancer mamar, diagnosticate abia în stadiile III și IV

Prima discrepanță identificată în managementul cancerului mamar în România, comparativ cu alte state din Europa, o reprezintă momentul de depistare a bolii. Peste jumătate...