Leziunea de ligament încrucișat anterior – cum o tratăm

Leziunea de ligament încrucișat anterior este o afecțiune care se întâlnește la nivelul genunchiului. Ea apare la o mișcare de rotație a genunchiului, atunci când suprasolicităm ligamentul respectiv și se produce o ruptură parțială sau o ruptură totală.

Despre acest tip de leziuni și despre tehnicile medicale folosite pentru a le trata vorbim astăzi cu dr. Tarek Nazer, medic specialist Ortopedie & Traumatologie, specializat în chirurgie modernă artroscopică și minim invazivă de la Clinica Masaya din București.

Leziunea de ligament încrucișat anterior – diagnostic

dr Tarek NazerDr. Tarek Nazer ne liniștește de la bun început în ceea ce privește necesitatea unei intervenții chirurgicale, în ce privește leziunea de ligament încrucișat anterior: „O ruptură parțială a ligamentului nu necesită tratament chirurgical decât în cazuri foarte specifice, în care persoanele fac sport de performanță și au nevoie de ligamente cât mai puternice. Dar la o persoană obișnuită, o ruptură parțială se tratează fără operație”. Asta atunci când avem leziuni parțiale de ligament. Dar când intervine o leziune completă?

„O ruptură completă se întâmplă atunci când se detașează ligamentul încrucișat anterior și nu mai asigură stabilitate genunchiului”, spune doctorul. „În acel moment, pierdem una dintre forțele care ajută ca genunchiul să nu mai aibă mișcare de translație și de rotație, omul simte o instabilitate a genunchiului și spune că-i fuge genunchiul la o mișcare de rotație rapidă și atunci se prezintă la medic; pe RMN se confirmă diagnosticul de ruptură de ligament încrucișat anterior și categoric există unele texte clinice care se fac la momentul consultației și care confirmă acest fapt. O dată ce s-a confirmat diagnosticul de ruptură completă la nivelul ligamentului încrucișat anterior, noi trebuie să tratăm asta chirurgical”.

- Articolul continua mai jos-

Leziunea de ligament încrucișat anterior – tratament

Din păcate, spune medicul Tarek Nazer, „ligamentul, o dată rupt, nu putem să-l suturăm sau să îl reparăm fără să punem un ligament nou. Asta înseamnă că avem nevoie de o grefă. Iar materialul de grefă se ia chiar de la pacient. Cele mai folosite sunt cele două tendoane ale hamstringului, care se iau pe partea internă a genunchilui. Se recoltează folosind o mică incizie. Le luăm, le punem într-un kit special de pregătire a ligamentului și a grefei și apoi se efecuează un canal în tibie, un canal în femur, se introduce grefă nouă de ligament și se fixează la nivelul femurului cu un endobottom din titan și cu un șurub resorbabil”.

Leziunea de ligament încrucișat anterior – tratament postoperator

Noul ligament se integrează în aproximativ trei luni. Care sunt recomandările în această perioadă și după?

„Se impune o perioadă de recuperare în primele șase săptămâni, în care purtăm o orteză specială. Orteza respectivă limitează mișcarea de flexie, primele două săptămâni la 45 de grade, pe urmă 90 și 120 de grade. Asta asigură timpul necesar pentru ca grefa respectivă să se integreze în os și să creeze stabilitatea de care avem nevoie”, spune doctorul.

Foarte importantă este și recuperarea. „Operația înseamnă 50 la sută din tratament, iar recuperarea, restul de 50%. Dacă nu facem recuperarea cum trebuie și nu respectăm recomandările medicului riscăm să ajungem să nu avem o flexie sau o extensie completă a genunchiului ceea ce necesită ulterior alte tratamente, posibil chiar chirurgicale ajungându-se la o reoperare a genunchiului. Trebuie să înțelegem că recuperarea este un lucru esențial în operația asta și trebuie să fim pregătiți să avem cel puțin 6 săptămâni postoperator o perioadă în care să ne ținem de recuperare dacă nu zilnic, măcar de 3 ori pe săptmână. Să mergem la o clinică de recuperae și să efectum recuperarea cum trebuie. Asta asigură un rezultat foarte bun și permite reîntoarcerea la sport, în unele cazzuri, la sportivii de performanță în 3 luni, pentru că ei au o recuperare mult mai agresivă, iar la persoanele obișnuite la șase luni”.

SFATUL MEDICULUI

„Dacă am avut o leziune de ligament încrucișat nu înseamnă că vom avea mereu, este o leziune izolată care nu recidivează și nu reapare decât dacă avem un factor declanșator – un traumatism sau o mișcare greșită, cum s-a întâmplat și prima dată. Dar, în absența unui astfel de factor, nu vom avea probleme în continuare cu acest ligament, postoperator”.

Dr. Tarek Nazer

Te-ar putea interesa și Leziunea de menisc – cum o tratăm (VIDEO)

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari