Sorina Pintea: România nu poate trata pacienți cu arsuri mari

Ministrul Sănății, Sorina Pintea, a declarat că în acest moment România nu poate trata pacienți cu arsuri mai mari de 50% din suprafața corpului.

Declarația Ministrului a fost făcută în contextul în care un tânăr rănit într-o explozie la Piatra Neamț a fost transportat în Belgia pentru tratament.

„Pacientul este în drum spre Belgia, spre spitalul cu care am luat legătura încă de miercuri. Sperăm că acest pacient va fi bine. România nu poate să trateze pacienți cu arsuri mai mari de 50 la sută din suprafața corpului. Aceasta este părerea mea, că nu se poate trata în România în condiții de maximă siguranță și în condițiile în care se afla acest pacient”, a spus Sorina Pintea, potrivit MEDIAFAX.

Practic în România există 11 paturi pentru pacienți cu arsuri mari. Fizic, există mai multe, însă sunt ocupate.

- Articolul continua mai jos-

Pacientul rănit în explozia de la Piatra Neamț a fost transportat în Belgia imediat ce starea sa a fost stabilă.

„Au fost trimise analizele în Belgia și s-a spus că mai trebuie să aștepte. Sunt anumite țări care cer plata în avans. Asta a fost un obstacol. Noi nu avem nu neapărat legislație, dar există niște pași. În momentul în care medicii spun că poate fi transferat, noi trebuie să avem plata făcută. A fost un impediment, au fost momente de nervozitate, de emoție, dar acum pacientul este în drum spre Belgia”, a explicat Sorina Pintea.

Tânărul ars în explozia de la Piatra Neamț a fost transportat în Belgia cu o aeronavă C-27J Spartan a Ministerului Apărării Naționale. Pacientul are arsuri de gradul III pe 75% din corp.

Te poate interesa și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari