Un nou transplant cardiac realizat cu succes, însă este nevoie de o preocupare mai mare de identificare a donatorilor

Un nou transplant cardiac a fost efectuat cu succes la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș, însă numărul acestora este mic comparativ cu al altor țări, spre exemplu Ungaria, susține prof. dr. Horațiu Suciu, șeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Urgență pentru Boli Cardiovasculare și Transplant Tîrgu-Mureș. În România nu este nevoie doar de susținere financiară a acestei activități, ci și de o preocupare mai mare de a fi identificați donatorii.

În cursul zilei de marți a fost efectuat cel de al cincilea transplant cardiac din acest an la Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș. Un tânăr în vârstă de 36 de ani, din Piatra Neamț, cu insuficiență cardiacă în stadiu ireductibil, a primit cordul de la un tânăr în vârstă de 21 de ani, aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral. Prelevarea cordului, alături de plămâni, rinichi și ficat s-au efectuat la Spitalul Județean din Baia Mare.
”Pacientul se afla în evidența noastră de aproximativ un an pe lista de așteptare, cu un diagnostic care nu-i permitea supraviețuirea pentru mult timp, cu insuficiență cardiacă în stadiu ireductibil, neresponsiv la tratament medicamentos, pacient decompensat și aflat la limita resurselor biologice. Din fericire, a venit acest cord ca o salvare pentru el și ne bucurăm că cu această ocazie am efectuat cel de a al cincilea transpant cardiac din acest an. Suntem mulțimiți de evoluția clinică a pacientului, este într-o stare bună, care ne dă speranța că în continuare va fi la fel”, a declarat prof. dr. Horațiu Suciu în cadrul unei conferințe de presă.

Activitatea de donare în România, scăzută

Medicul mulțumește familiilor care se află în situația de a pierde pe cineva drag și au tăria de a accepta donarea de organe pentru a salva alte vieți. ”Sperăm ca aceste lucruri să fie încă un impuls pentru activitatea de transplant, pentru activitatea de donare. Sunt intervenții care, din păcate, se fac într-un număr prea mic în România. Activitatea de donare este foarte slabă cantitativ, la o populație ca a României aceste intervenții ar trebui să fie mult mai mare pentru că sunt foarte mulți pacienți dependenți de primirea unui organ, pacienți aflați în stadii avansate de disfuncții organice”, a adăugat medicul.

În România numărul donatorilor este încă mic comparativ cu al altor țări, iar un singur centru unde să fie realizate aceste intervenții, pentru o populație mare, ca a țării noastre, este puțin. ”Pot da exemplul Ungariei, care a avut o creștere foarte mare în acest an. Și acolo este un singur centru pentru transplant, la Budapesta, țara fiind evident mai mică atât ca și număr de locuitori cât și ca întindere. Dar s-au efectuat aproximativ 60 de transplanturi cardiace în acest an și noi l-am făcut pe al cincilea”, a precizat medicul.
Mai mult, medicul susține că din punct de vedere tehnic, în România s-ar putea realiza un transplant pe săptămână.

- Articolul continua mai jos-

Printre cauzele care stau la baza numărului redus de transplanturi se regăsește nu doar problema privind organizarea și identificarea resursei umane capabile să facă aceste intervenții- activitatea de transplant și cea de recoltare, dar și cea privind identificarea donatorilor.
”Există o reticență mare, în continuare, în ceea ce privește acordul pentru donarea de organe. Nu există probabil o preocupare suficientă pentru identificarea donatorilor”, a precizat prof. Dr Horațiu Suciu. Acesta a explicat că spre exemplu într-un centru medical cum este București, care este cel mai mare centru medical din țară, nu s-a identificat în ultimul an niciun donator. ”Cel puțin nu am fost informați sau solicitați referitor la acest lucru. Sunt centre multe în țară care probabil nu sunt motivate în a identifica donatorii, acestea fiind unele din cauzele care nu permit creșterea activității de donare în România”, a mai spus prof. Dr. Horațiu Suciu.

În acest moment, pe lista de așteptare, de urgență, pentru un transplant cardiac se află 30 de pacienți, iar pe listade apcienți aflați într-un stadiu compensat cu o calitate a vieții relativ bună, da care la un moment dat vor avea nevoie de transplant, se află aproximativ 70 de pacienți.

La Institutul Inimii din Tîrgu-Mureș cele mai multe transplanturi cardiace au fost efectuate în anul 2016. În anul 2019 se vor împlini 20 de ani de la primul transplant cardiac realizat la Tîrgu-Mureș.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari