fbpx

Dr. Ioana Vodă – La Clinica Nova Explorări ORL tratăm amețeala, vertijul sau instabilitatea

Dr. Ioana Vodă, medic primar ORL, competență în otoneurologie, a adus la Cluj-Napoca la Clinica Nova Explorari ORL cea mai performantă aparatură pentru diagnosticarea şi tratarea acufenelor, vertijului, ameţelilor, instabilităţii şi tulburărilor de mers cauzate de afecţiuni ale urechii interne.

Clinica Nova Explorări ORL este prima clinică ORL din Transilvania care oferă un bilanţ complet al urechii interne, atât audiologic cât şi vestibular (de echilibru). Clinica funcţionează din luna mai 2018 şi la Cluj-Napoca şi este dotată cu aparatură de înaltă performanţă de ultimă generaţie, unică în Transilvania şi în România. Specialiştii clinicii pot efectua peste 15 teste specifice urechii interne în baza cărora pot stabili un diagnostic de mare precizie şi tratamente personalizate.

 


Dr. Ioana VodăDr. Ioana Vodă – Studiul urechii interne a avansat doar în ultimii ani

- Articolul continua mai jos-

Urechea internă se studiază de foarte puțin timp. În lume, primele cercetări au apărut în jurul anului 1800, de către Barany. Adevărata investigare a urechii interne începe după anii ‘50-‘60. Sunt foarte puține teste cunoscute care precizează exact boala urechii interne. Urechea internă este o structură foarte mică și care se vede bine doar la CT și RMN high resolution, investigaţii ce au apărut doar de câțiva ani. Ca urmare, nu puteau fi vizualizate aceste boli și erau greu accesibile. În România, în anii ‘80 a început să fie studiată foarte puțin urechea internă, la București în Centrul de excelență a Spitalului Dr. Hociotă. Însă, nu exista decât un singur medic care făcea câteva teste. În afară de celebra audiogramă tonală prin care aflăm cum auzim, nu existau teste specifice de ureche internă. Pentru țiuială, pentru acufene, pentru amețeală, pentru instabilitate.

Dr. Ioana Vodă – Sunt puțini oameni, medici ORL sau neurologi care să fie pasionați de urechea internă

În anul 2007 am fost la un curs la București susținut de profesorul Michel Toupet, care ne-a prezentat patologia urechii interne. Există cristale de carbonat de calciu, otoliţii, există lichide endolimfatice, celule senzoriale, nervi vestibulari, o vascularizație locală. Practic toate structurile urechii interne de care știam deja, dar nu știam cum sunt investigate. În urma acelei conferințe am descoperit că sunt o ORL-istă care nu știa mare lucru despre urechea internă, deși îmi dădusem în anul 2000, doctoratul în Traumatismele membranei timpanice. Am căutat în literatura românească, dar nu am găsit mare lucru. Erau foarte puține informații. Urmarea dezvoltării tehnologiei, a aparaturii imagistice, a noilor teste electrofiziologice, s-a început investigarea și măsurarea urechii interne, permițând stabilirea unui diagnostic amănunțit și precis. Au apărut foarte multe aparate, foarte multe teste. Ne-am specializat în străinătate. Am lucrat în foarte multe centre. Pur și simplu am bătut la ușa doctorilor rugându-i: ”Vă rog frumos să mă lasați să stau lângă dumneavoastră să văd ce faceți”. Am fost la mai multe centre din Paris, Cannes, Maastricht, Munchen, Bruxelles, Geneva, Modena, încercând să învățăm diferitele modalități de abordare și să ne găsim un algorim de lucru propriu. Sunt puțini medici ORL-iști sau neurologi care să fie pasionați de așa ceva în întreaga lume. Societatea Internațională de otoneurologie  SIO, din care fac parte are puțini membri – în jur de 100, fiind o societate francofonă. Mai sunt 1-2 societăți de acest tip. Testarea urechii interne durează mult, aparatura este foarte scumpă, pacienții sunt dificili, anxioși, sătui de investigații. În fiecare an mai apar teorii, teste, medicul trebuie să citească mereu.Trebuie să ai răbdare foarte multă cu un pacient amețit. Sunt puțini ORL-iști care aleg să fie interesați de o supraspecializare într-o zonă puțin cunoscută, la limita între ORL și neurologie.

Dr. Ioana Vodă – Am obținut o diplomă în otoneurologie pe care o țin în cui. În România nu există această competență

Am lucrat mai mult timp în Franța unde m-am înscris la un DIU- de 1 an – “Diploma interuniversitară” la Facultatea de Medicină “ Pierre Marie Curie” din Paris. Am învățat, am dat examene și am obținut diploma în Otoneurologie, la Paris. M-am înscris la 49 de ani ca să am o hârtie, o diplomă de competență în această specialitate: otoneurologie. Din păcate, în România nu există această competență. Am venit cu diploma și o țin în cui pentru că în România cineva se încăpățânează să nu deschidă această  competență. Am reorganizat Clinica de ORL din București. O clinică deschisă în 2001, cu ORL simplu, cu multe investigații, dar nu neapărat de ureche internă. Am început din 2008  să cumpărăm aparate, foarte scumpe. Am ajuns ca astăzi să avem două clinici, una în București și una în Cluj-Napoca. În Clinica din Cluj-Napoca am adus un scaun rotator 3D de ultimă generație, unic în România și în Europa de Est. Sunt doar câteva centre din Europa care își permit să ia acest aparat de 70.000 de euro. Această clinică mică are toate testele care s-au inventat pentru urechea internă. Sunt foarte puține clinici în lume care au așa ceva, toate  aparatele de investigare într-un singur loc. Aceasta a fost ambiția noastră, să testăm și să punem un diagnostic precis în vederea stabilirii unei conduite terapeutice corecte.

Dr. Ioana Vodă –  principalele afecțiuni ale urechii interne

- Articolul continua mai jos-

Majoritatea sunt disfuncții. Nu mai funcționează urechea internă la nivelul diferitelor sale structuri, gen: se detasează otoliții, crește presiunea endolimfatică, celulele senzoriale, structurile vasculare sau nervii nu mai funcționează corect. Patologia poate fi mai rar bilaterală sau unilaterală, când căutăm asimetria. În acest ultim caz  la mișcarea capului într-o direcție, informația de la ambele urechi nu este identică. Nu se știe o “pastilă minune” care să se ducă exact în urechea bolnavă și să repare exact ce este lezat, fără să aibă acțiune generală – mai ales în cazul medicamentelor vestibuloplegice. Trebuie să rezolvăm o criză de vertij cu medicamente, să compensăm rapid pacientul, dar în cazul patologiei otolitice, o simplă repoziție corectă vindecă imediat pacientul. Acesta trebuie să se recupereze repede, în câteva zile, săptămâni. Există însă pacienți cu patologii vechi, cu instabilitate, oscilopsii, vertij cronic și acest aspect nu e doar din vina lor. Nu au fost trimiși unde trebuia, nu s-a gândit vreun medic că ar fi patologie de ureche internă.

Dr. Ioana Vodă – Oamenii sunt marea provocare și marea problemă

Am descoperit, trăind și muncind în România, că cel mai greu nu este să faci rost de bani. Bani până la urmă găsești, faci rost. Aparatura o vei cumpăra. Oamenii sunt marea provocare și marea problemă și nu doar în domeniul medical, ci absolut în toate domeniile. Cel mai important e să te înconjuri de oameni bine pregătiți, oameni buni, să construiești un colectiv profesionist, unit, care își împărtășește bucuriile, iar problemele și le rezolvă elegant. Este foarte greu să găsești medici care, după mulți ani de studii să aibă putere și pasiune să învețe  din nou  totul, de la zero. Să se specializeze mereu, să aibă foarte multă răbdare cu pacienții. Avem medici primari, medici specialiști, medici rezidenți care vin și învață. Avem kinetoterapeuți, care au studiat la facultate anatomia și fiziologia umană, supraspecializați în vestibulologie, ce ne efectuează anumite teste și care lucrează programe de reeducare vestibulară cu pacienții. Nu avem oameni care fac mecanic un test. Trebuie să interpretezi testul și să știi ce să cauți. Să pregătești omul respectiv. Am ales doar tineri cu facultate. Unul din criteriile de selecție a fost nota de terminare a facultății, ca să fim siguri că sunt oameni exigenți cu ei înșiși, să vorbească fluent două limbi străine. Avem o echipă tânără care a fost formată la București, dar care a plecat și la cursuri în străinătate. Dacă avem cazuri care sunt la limită, ne adunăm mai mulți doctori, discutăm cazul de față cu pacientul și găsim diagnosticul corect.

Dr. Ioana Vodă și echipa de la clinica din Cluj-Napoca se zbat ca oamenii să fie informați, să știe că există un loc unde pot să fie ajutați.

Începutul la Cluj-Napoca a fost foarte greu, foarte lent. Am deschis în luna mai 2018, deși suntem de un an și jumătate în acest spațiu. Foarte greu am luat avizele. Ne străduim, ne-am făcut promovare, suntem prezenți la conferințele medicilor de familie. Orice început e foarte greu. Este ca și cum vrei să scoți un ziar, dar oamenii nu știu să citească. Noi trebuie să informăm medicii de familie, neurologii, chiar și pacienții care amețesc. S-a inventat și altceva decât “bulina minune”pe care o iau de ani de zile- și cu ea și fără ea tot amețesc. Majoritatea au un diagnostic gen “Sindrom vestibular periferic”, adică ai o boală la o ureche, dar nu este clar la care, la ce nivel structural și funcțional. Avem foarte multe boli. Sunt mai mult de 10-15 boli ale urechii, sunt zeci de teste pe care le putem face pentru aceste boli. Tratamentul medicamentos  luat ani de zile nu are nicio susținere științifică. Trebuie pus un diagnostic. Noi trebuie să ne luptăm să îi convingem pe medici să ne trimită pacienții pentru un diagnostic și o conduită corectă.

 

Dr. Ioana Vodă – Ce boli sunt tratate la clinica Nova?Ce simptome pot sa indice afecțiuni la urechea internă?

-Articolul continua mai jos-

Clinica Nova explorări ORL se ocupă de ORL general, pentru adulți, copii, vârstnici, facem endoscopii, fibroscopii, tratăm sinuzite, laringite,otite, rezolvăm rinite, avem testare stroboscopică pentru vizualizarea corzilor vocale.

Departamentul de otoneurologie cu care ne mândrim și care este unic în România investighează și tratează diverse tipuri de instabilitate, tulburările de mers, amețeala, vertijul rotator, de poziție, acufene, hipoacuziile.  Cel  mai frecvent este vertijul pozițional, la ridicare, la aplecare, la rotire în pat. Aceste simptome ne îndrumă către o cauză mecanică, ce se rezolvă cu o anumită repoziționare, sub control videoendoscopic – ochelari în infrarosu… Există sindromul de instabilitate și nesiguranță la mers. Există vertijul mare rotator care înseamnă o neuronită (am plecat ud pe cap, am stat în dreptul aerului condiționat și acel nerv s-a inflamat). Necesită  tratament, dar și simetrizare prin exerciții pentru o recuperare completă și rapidă.  Mulți au greață, vărsături, instabilitate restantă, nu pot să mearga la serviciu, o lună, două, trei. Există accidente ischemice, mici accidente vasculare pe arterele și vasele urechii interne- gen microinfarcte, ischemii- cu tratamente specifice. Un alt tip de afectare, atât a auzului cât și a echilibrului este hidropsul endolimfatic. Acest lucru înseamnă că presiunea lichidului din urechea internă fluctuează.  Pacienții au atât scădere de auz, cât și acufene cu un mare dezechilibru, în crize repetitive.Dacă nu  se informează pacientul, nu este învățat ce conduită trebuie să aibă, ce tratament să ia în crize, cum să prevină crizele se poate dezvolta boala Meniere în care pot pierde urechea respectivă.  Putem descoperi tot felul de tumori în urechea internă, pe nervul respectiv, în conductul auditiv intern – neurinom de acustic, sau chiar tumori vasculare, precum  glomusul de jugulară.

Dr. Ioana Vodă – Există patologii utriculare, de accelerație, rău de debarcare.

Unii pacienți coboară din mașină și încă au senzația că merg și nu se simt bine. “Răul de mișcare, rău de mașină”, poate apare la mai mulți membrii ai aceleași familii. Nu este o boală, este o disfuncție. Este un conflict senzorial, între informațiile primite de cortex și cerebel de la ochi și de la urechi. Atunci apare simptomatologie de greață, panică. Nu se tratează cu pastile. Noi măsurăm disfuncția, vă spunem unde este problema și vă putem recupera și compensa prin exerciții specifice de realitate virtuală sau prin hiperstimulare.  Dacă aveți “rău de vapor” și soția v-a luat cadou o excursie pe croazieră, la noi după 3-5 ședințe, de jumătate de oră, nu veți mai avea probleme.

Dr. Ioana Vodă – Dependența vizuală

Sunt oamenii care nu suportă aglomerațiile. Evită să meargă în magazine. Nu suportă intersecțiile, nu mai conduc mașina. Ei își mențin echilibrul din ochi, fixând anumite repere, nefolosind informațiile vestibulare care fie sunt lezate bilateral fie unilateral.  Aglomerațiile, mișcările mediului, sau din contră, suprafețele întinse, fără repere vizuale – îi destabilizează. Sunt multe disfuncții de acest gen pe care noi putem să le măsurăm. Sunt oameni care ajung la psihiatru. Ajung să creadă că sunt anxioși, fobici, dar au în fond, o lezare a sistemului vestibular nediagnosticată și necompensată.

Dr. Ioana Vodă – În mod normal există o presbivestibulie, cum exista presbiacuzia și presbiopia de vârstă.

Odată cu vârsta nu ne mai ținem bine echilibrul și avem o instabilitate fiziologică, datorată vârstei înaintate, receptorii, celulele, nervii și integrarea centrală scade.Credeți că este cazul să luăm multe medicamente pentru așa ceva?  Nu există vreun “medicament minune”. În fapt trebuie exerciții specifice, să vă învățăm cum să vă mișcați și fără medicamente, să reusiți să rămâneți autonomi.

Dr.Ioana Vodă – Bolile Ototoxice

Încă avem TBC în România, chiar și multirezistent, oameni care fac dializă, iau multe anitbiotice, fac chimioterapie pentru diverse cancere cumplite. În toate aceste cazuri, se pot da medicamente ototoxice ( gen gentamicină, kanamicină, streptomicină, amikacină, cisplatină, diuretice de ansă mult timp etc) Aceste medicamente lezează bilateral urechile și pot da hipoacuzii și areflexii vestibulare. Pacienții au amețelă și instabilitate, vertij rotator, nu pot merge în semiobscuritate reușind să își țină echilibrul doar din informațiile vizuale. În aceste cazuri nu se dau medicamente vestibuloplegice, ci vitamine, medicație vasodilatatoare și foarte multe exerciții de substituție și de suprasolicitare.

Dr. Ioana Vodă – Sunt foarte mulți oameni tineri care ajung să aibă amețeli

Mulți tineri ajung să lucreze la calculator 8-10 ore/zi, apoi relaxându-se seara, citind tot pe telefon sau tableta încă 1 -2 ore. Practic, nu își mai mișcă otoliții, nu mai folosesc o funcție cu care a fost proiectat acest organism perfect.  Am ajuns să facem ceea ce nu suntem proiectați să facem- să mergem cu viteze foarte mari, să punem frâne bruște, să urcăm cu lifturi la viteze mari. Trebuie să îi învățăm ce sport să facă, ce îi favorizează, ce poziție să aibă la birou, unde să pună calculatorul, le repoziționăm otoliții.

Dr. Ioana Vodă – Sindromul de a treia fereastră

În mod normal în urechea internă există 2 ferestre, ovală și rotundă, despre care am învățat cu toții la biologia clasei a XI-a. Din diferite motive, mici traumatisme, un traumatism major, sau după otite supurate cronice, se fisurează o anumită zonă din labirintul osos al urechii interne- denumit și sindromul de a treia  fereastră, manifestându-se cu declansarea unei amețeli la un zgomot puternic, la apăsarea pe ureche.  Există boli care afectează întreaga ureche internă, atât auzul, cât și echilibrul și atunci trebuie să investigăm  atât cohleea cât și vestibulul, gândind patologia ca pe un tot unitar.

Clinica Nova Explorări ORL funcţionează zilnic, de luni până vineri, de la ora 8-20, la demisolul Spitalului Clinic de Recuperare Cluj, strada Viilor 46-50. Programările se fac la numărul de telefon 0364 881 531 și 0771- 419-766.

 

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari