Cancerul de col uterin înseamnă o tumoare malignă, dezvoltată la nivelul cervixului și, alături de cancerul mamar, este una dintre cele mai frecvente forme de cancer întâlnite la femei.
Cancerul de col uterin – Ce îl generează
“Cancerul cervical, sau de col uterin, este generat de Papiloma Virusul Uman (Human Papillomavirus – HPV). Sunt cunoscute aproximativ 100 de subtipuri de HPV, dintre care aproximativ 40 pot infecta tractul genital. Există HPV cu risc crescut (frecvent 16,18) și risc scăzut (frecvent 6,11). Este important cum se asociază în organism diferite tipuri de HPV. Însă nu este obligatoriu să existe în infecție cu Papiloma Virus, ci boala poate apărea și în funcție de mediul și factorii virali cu care intră în contact femeia. De asemena, tabagismul, începerea vieții sexuale la vârste frageder, parteneri sexuali multipli, traumatisme ale cervixului sau imunodeficiență pe fondul HIV/SIDA, constituie alți factori favorizanți ai apariției cancerului de col uterin. Anual, în România, se înregistrează trei mii de cazuri noi de cancer de col uterin. Marele pericol este că simptomele îngrijorătoare apar destul de târziu, când boala deja este avansată. Cancerul de col uterin afectează femeile cu vârste între 15 și 44 de ani. În majoritatea cazurilor se poate vindeca dacă este descoperit într-un stadiu incipient”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Elena Claudia Teodorescu, medic primar în radiologie şi imagistică medicală, doctor în ştiinţe medicale, managerul Clinicii Donna Medical Center.
Dr. Claudia Elena TeodorescuCancerul de col uterin – Simptome care trebuie să te îngrijoreze
- sângerări din căile genitale
- dureri
- dereglări urinare sau intestinale
- slăbiciune generală
- oboseală
- scăderea în greutate
- infecţia cu Chlamydia
- anticoncepţionale orale luate mai mult de cinci ani
Testul Babeş Papanicolau, decisiv in depistarea cancerului de col uterin
“Depistarea precoce a bolii se poate face doar prin controale periodice, pentru că modificările cervixului sunt, deseori, asimptomatice. Testul Babeş Papanicolau este foarte important pentru că poate depista anomaliile celulare precanceroase şi maligne. O femeie care își face acest test la 6 sau 12 luni își reduce riscul de apariție a cancerului cervical cu până la 94%”, afirmă dr. Teodorescu.
Cancerul de col uterin – În ce constă tratamentul
Medicul stabileşte tratamentul în funcţie de stadiul de răspândire a bolii. “Tratamentul chirurgical implică în general îndepărtarea ţesuturilor afectate de cancer sau chiar a unor organe. Mai puţin invazivă este radioterapia ce distruge celulele tumorale. În paralel se poate face şi chimioterapie. Însă depistarea precoce este cheia supraviețuirii. Această boală nu este o glumă, în condițiile în care, în Europa, la fiecare 18 minute, o femeie este ucisă de cancerul de col uterin”, explică dr. Elena Claudia Teodorescu.
SFATUL MEDICULUI – Dr. Carmen Nonn despre hepatoprotectie și hepatoregenerare naturală
Alte articole: