fbpx
Acasă Ştiri Medicale Prof. dr. Alexandru Blidaru - Programul de reconstrucție a sânului merge prost

Prof. dr. Alexandru Blidaru – Programul de reconstrucție a sânului merge prost

Programul de reconstrucție a sânului cu proteze derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate “a fost prost gândit” şi “merge prost”. Aceasta este concluzia Preşedintelui Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, prof. dr. Alexandru Blidaru.

“E un program de reconstrucţie cu proteze care a fost implementat de Casa de asigurări în România în urmă cu câţiva ani. E extraordinar că s-au gândit la aşa ceva. Necazul e că el a fost prost gândit şi merge prost. Cine s-a gândit să îl facă a spus: avem mii de persoane la care se face mastectomie. 800 de cazuri pe an vor face reconstrucţie. Nimeni nu era pregătit, nici pacienţii, nici opinia publică, nici medicii. S-au făcut vreo 200, nici nu ştiau unde să se ducă. Noile criterii impuse de CNAS sunt arbitrare şi nu o să facă decât să limiteze accesul şi posibilităţile de a rezolva aceste persoane”, a declarat, joi, Blidaru, citat de AGERPRES.

Potrivit prof. dr Blidaru, reconstrucția e doar o mică parte din ceea ce înseamnă diagnosticul și tratamentul cancerului mamar.

Prof. Dr. Blidaru – Poate cea mai mare problemă pe care o au femeile diagnosticare cu cancer mamar este mentalitatea. Acestea ajung să își bulverseză obiceiurile alimentare cu consecințe foarte grave.

Articolul continua mai jos

“Mentalitatea că operaţia trebuie neapărat să fie extinsă, numai mastectomia salvează, trebuie să extirp totul până la os, e greşită. Mentalitatea că puncţia biopsiei răspândeşte boala, care e greşită. Mentalitatea că, odată ce ai aflat diagnosticul de cancer eşti într-o mare criză de timp. Fără să ceri mai multe opinii, fără să faci investigaţii, fără să stabileşti un plan de tratament. Mentalitatea că atunci când te-ai îmbolnăvit de această boală trebuie să schimbi toate obiceiurile. Alimentaţia va vindeca boala. Nu, niciun fel de alimentaţie nu previne în toate cazurile apariţia bolii. Ea are multe cauze genetice şi în niciun caz alimentaţia nu vindecă boala. Necazul e că pacienţii îşi bulversează obiceiurile alimentare, ceea ce are consecinţe foarte proaste”, a indicat Blidaru.

Prof. Dr Blidaru – O altă realitate foarte gravă este că unele paciente preferă să creadă ce spune medicul Google, decât ce spune medicul specialist.

“Este foarte puţină lume care ştie că un tratament care conservă sânul e un tratament sigur. 60 – 80% din toate cancerele mamare în lumea civilizată se tratează prin conservarea sânului. Multă lume a auzit acum că mastectomia este singura soluţie. Există posibilitatea, că se face mastectomie cu reconstrucţie, uneori în acelaşi timp. Optează pentru un astfel de tip de operaţie, dar de multe ori mastectomia nu e necesară. Pe de altă parte, văd femei care au nevoie de mastectomie şi nu înţeleg că pentru ele asta e indicaţia. Există şi un grad de neîncredere a pacientului faţă de medic. Cum zicea cineva de ‘doctor google’. Te uiţi pe google şi vezi acolo pe nu ştiu ce site o indicaţie pe care o pui în opoziţie cu ce zice medicul. Google nu a terminat o facultate de medicină foarte bună şi nu are o practică în domeniul respectiv şi atunci ai toate şansele să te înşeli”, a subliniat prof. dr. Alexandru Blidaru.

Te poate interesa și:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,937FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Cantastim, indicat și în stările canceroase, revine în farmacii

La opt ani de la închiderea sa, Institutul Cantacuzino este pregătit să reia producția...

Cum se tratează colica renală?

Cum se tratează colica renală? Colicele nefritice corespund prezenței unui calcul care obstrucționează tractul...

Diabetul zaharat de tip 1 – Ce este, simptome, complicații, tratament

Ce este Diabetul zaharat de tip 1? Diabetul zahar de tip 1...

Albirea prematură a părului este un semn de longevitate

Cercetătorii spanioli au descoperit că albirea prematură a părului este un semn de longevitate....

Limfomul Burkitt – simptome, diagnostic, tratament

Limfomul Burkitt are particularitatea de a avea o origine virală. Este un limfom non-Hodgkin,...

Dr. Călin Homorodeanu despre ce este un infarct miocardic

Fiecare ieşire în centrul Clujului este însoţită, inevitabil, de tracerea unei ambulanţe, care duce...