fbpx
Acasă Ştiri Medicale Prof. dr. Alexandru Blidaru - Programul de reconstrucție a sânului merge prost

Prof. dr. Alexandru Blidaru – Programul de reconstrucție a sânului merge prost

Programul de reconstrucție a sânului cu proteze derulat de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate “a fost prost gândit” şi “merge prost”. Aceasta este concluzia Preşedintelui Societăţii Române de Chirurgie a Sânului şi Oncologie, prof. dr. Alexandru Blidaru.

“E un program de reconstrucţie cu proteze care a fost implementat de Casa de asigurări în România în urmă cu câţiva ani. E extraordinar că s-au gândit la aşa ceva. Necazul e că el a fost prost gândit şi merge prost. Cine s-a gândit să îl facă a spus: avem mii de persoane la care se face mastectomie. 800 de cazuri pe an vor face reconstrucţie. Nimeni nu era pregătit, nici pacienţii, nici opinia publică, nici medicii. S-au făcut vreo 200, nici nu ştiau unde să se ducă. Noile criterii impuse de CNAS sunt arbitrare şi nu o să facă decât să limiteze accesul şi posibilităţile de a rezolva aceste persoane”, a declarat, joi, Blidaru, citat de AGERPRES.

Potrivit prof. dr Blidaru, reconstrucția e doar o mică parte din ceea ce înseamnă diagnosticul și tratamentul cancerului mamar.

Prof. Dr. Blidaru – Poate cea mai mare problemă pe care o au femeile diagnosticare cu cancer mamar este mentalitatea. Acestea ajung să își bulverseză obiceiurile alimentare cu consecințe foarte grave.

Articolul continua mai jos

“Mentalitatea că operaţia trebuie neapărat să fie extinsă, numai mastectomia salvează, trebuie să extirp totul până la os, e greşită. Mentalitatea că puncţia biopsiei răspândeşte boala, care e greşită. Mentalitatea că, odată ce ai aflat diagnosticul de cancer eşti într-o mare criză de timp. Fără să ceri mai multe opinii, fără să faci investigaţii, fără să stabileşti un plan de tratament. Mentalitatea că atunci când te-ai îmbolnăvit de această boală trebuie să schimbi toate obiceiurile. Alimentaţia va vindeca boala. Nu, niciun fel de alimentaţie nu previne în toate cazurile apariţia bolii. Ea are multe cauze genetice şi în niciun caz alimentaţia nu vindecă boala. Necazul e că pacienţii îşi bulversează obiceiurile alimentare, ceea ce are consecinţe foarte proaste”, a indicat Blidaru.

Prof. Dr Blidaru – O altă realitate foarte gravă este că unele paciente preferă să creadă ce spune medicul Google, decât ce spune medicul specialist.

“Este foarte puţină lume care ştie că un tratament care conservă sânul e un tratament sigur. 60 – 80% din toate cancerele mamare în lumea civilizată se tratează prin conservarea sânului. Multă lume a auzit acum că mastectomia este singura soluţie. Există posibilitatea, că se face mastectomie cu reconstrucţie, uneori în acelaşi timp. Optează pentru un astfel de tip de operaţie, dar de multe ori mastectomia nu e necesară. Pe de altă parte, văd femei care au nevoie de mastectomie şi nu înţeleg că pentru ele asta e indicaţia. Există şi un grad de neîncredere a pacientului faţă de medic. Cum zicea cineva de ‘doctor google’. Te uiţi pe google şi vezi acolo pe nu ştiu ce site o indicaţie pe care o pui în opoziţie cu ce zice medicul. Google nu a terminat o facultate de medicină foarte bună şi nu are o practică în domeniul respectiv şi atunci ai toate şansele să te înşeli”, a subliniat prof. dr. Alexandru Blidaru.

Te poate interesa și:

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Meningita – de la cauză la tratament

Probabil cu toții am auzit câte ceva despre meningită, întrucât știrile pot ajunge oriunde...

CORONAVIRUSUL ȘI IZOLAREA SOCIALĂ – O PERSPECTIVĂ DE LUPTĂ ÎMPOTRIVA DEPRESIEI

Un articol semnat de Dr. Lavinia Duică, Șef de lucrări la Universitatea “Lucian Blaga”...

Ce este hipertensiunea arterială

Ce este hipertensiunea arterială - Hipertensiunea arterială reprezintă o problemă majoră de sănătate publică...

Dosarul diabetului: Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul

Diabetul de tip 2 ar trebui tratat precum cancerul și ar trebui să se...

Boala Marfan – Diagnostic, simptome, tratament

Boala Marfan reprezintă o boală genetică care afectează țesutul conjunctiv. Țesutul conjunctiv este responsabil de...

Sindromul de tunel carpian – cauze, simptome, tratament

Sindromul de tunel carpian este o afecţiune comună care cauzează durere, amorţeală şi furnicături...