Cinci vieți au fost salvate de un tânăr aflat în moarte cerebrală

Un donator în vârstă de 21 de ani aflat în moarte cerebrală a salvat viața a cinci persoane care au beneficiat de un transplant de organe.

Donatorul se afla în Baia Mare, iar cei cinci pacienți sunt din București, Cluj-Napoca și Târgu Mureș.

„Agenția Națională de Transplant a informat Ministerul Sănătății că în cursul zilei de ieri (marți, n.r.) a fost efectuată o prelevare de organe de la un donator în vârstă de 21 ani aflat în moarte cerebrală în urma unui traumatism cranio-cerebral, care se afla internat în Spitalul Județean Baia – Mare. În urma acestui demers, un număr de 5 persoane au beneficiat de transplant de organe: pulmonar, renal (2 persoane), de cord și hepatic. Transplanturile au fost realizate în unități sanitare specializate din București, Cluj-Napoca și Tg. Mureș”, precizează Ministerul Sănătății.

“România a reînceput să facă pași importanți în acest domeniu. Este a 45-a prelevare de organe de anul acesta. Este în continuare prea puțin. Am încredere că odată cu reorganizarea ANT și adoptarea legii transplantului care a fost  finalizată și se află acum în proces de verificare din punct de vedere al tehnicii legislative, lucrurile se vor mișca mai repede. Și procedurile pentru acreditarea centrelor de transplant vor fi actualizate. De asemenea, pe transplant pulmonar vom începe o colaborare cu Ungaria. În 17 octombrie ne-a transmis acceptul pentru ca 10 pacienți să beneficieze de transplant pulmonar în perioada următoare. Am trimis și o solicitare către Eurotransplant pentru inițierea unor discuții deoarece vrem să aderăm la acest organism international“, a declarat astăzi Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

- Articolul continua mai jos-

Te poate interesa și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari