fbpx

200.000 de români ajung într-un an la spital cu fibrilație atrială

Peste 96,6 milioane de euro pe an ar putea fi economisiţi printr-o prevenţie corectă a accidentului vascular cerebral din fibrilație atrială.

Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor derulează campania Schimbă Ritmul de informare asupra riscul de accident vascular cerebral a pacienţilor cu fibrilație atrială.

România are nevoie rapid de îmbunătăţirea managementului pacienţilor cu fibrilație atrială şi de acces la terapie eficientă. Doar astfel mii de români vor fi cu adevărat protejaţi împotriva AVC-ului. Primul studiu local despre impactul fibrilaţiei atriale, solicitat de Asociaţia Naţională pentru Protecţia Pacienţilor, arată date îngrijorătoare:

* Peste 200.000 de români au ajuns în decursul unui an la spital cu diagnosticul de fibrilaţie atrială. Este doar vârful unui iceberg şi reprezintă un risc demonstrat pentru a dezvolta AVC în viitor.

* Suferă de fibrilație atrială peste 20% dintre cei 128.000 de bolnavii unici internaţi pentru AVC într-un an în spitale din România.

- Articolul continua mai jos-

* În cazul pacienţilor cu diagnostic dublu AVC şi fibrilație atrială ponderea cazurilor de deces urcă la 16,3%.

* De asemenea, 6,3% din decese survin înaintea vârstei de 65 de ani!

* Peste 100 milioane de euro pe an sunt cheltuielile publice rezultate numai din doua componente calculabile relativ uşor – cost spitalizare şi pensii de invaliditate.

* Prin tratament adecvant cu anticoagulante orale se pot preveni 2/3 din AVC. S-ar putea economisi peste 96,6 milioane de euro pe an.

În România lucrurile sunt cel puţin la fel de dramatice precum anunţă statisticile internaţionale: 1 – 3% din populaţie suferă de fibrilaţie atrială.

15% – 20% din totalul AVC apare pe fondul fibrilație atrială. AVC-urile la pacienţii cu fibrilație atrială au o mortalitate crescută cu 70%, o spitalizare prelungită cu 20% şi o reducere cu 40% a ratei de recuperare. Depistarea precoce a fibrilației atrială şi tratamentul anticoagulant pot preveni AVC.

Aceleaşi statistici europene ne confirmă faptul că ne aflăm în preziua unei epidemii. Dacă nu vom acţiona acum, în curând va fi prea târziu! Se estimează că incidenţa va creşte cu 24%. Prevalenţa cu 13%. Numărul de decese cu 34%. Iar anii de viaţă ajustaţi în funcţie de incapacitate cu 22%. Este o perspectivă dureroasă. Pacienţii au nevoie de o abordare pe măsură pentru scăderea atât a suferinţei individuale cât şi a apăsării economice pe care le presupun AVC-urile din fibrilație atrială. Mii de accidente vasculare cerebrale la persoanele cu fibrilaţie atrială pot fi evitate.

- Articolul continua mai jos-

Te poate interesa și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari