Acasă Interviuri Premiul I pentru un medic român, participant la Congresul Internațional al Societății...

Premiul I pentru un medic român, participant la Congresul Internațional al Societății Europene de Pneumologie

Alegerea unei viitoare meserii la terminarea liceului este una dintre cele mai grele decizii pe care trebuie să le ia un absolvent de liceu. Alegerea unei cariere în medicină implică mai mult decât dorința de a învăța tainele despre corpul uman, este nevoie de empatie pentru pacient și pasiune pentru munca desfășurată în folosul pacientului. Absolvent al Universității de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie din Tîrgu-Mureș, Dr. Emil Petru Muntean a ales medicina pentru a putea să ajute omul suferind, dar a ales și o specializare deloc ușoară, cu multe provocări și necunoscute: pneumologia. Determinarea pentru a acumula cât mai multe cunoștințe din domeniu i-a adus recunoaștere internațională, acesta obținând premiul I la un concurs desfășurat în cadrul celei de a 28-a ediții a Congresului Internațional al Societății Europene de Pneumologie, ce a avut loc în perioada 15-19 septembrie 2018, la Paris.

Cine este domnul dr. Emil Petru Muntean?

M-am născut în Câmpia Turzii, județul Cluj, unde am absolvit Liceul Teoretic ”Pavel Dan”, profil Științele Naturii. După finalizarea studiilor liceale, am fost admis la Universitatea de Medicină, Farmacie, Științe și Tehnologie (UMFST) din Tîrgu-Mureș, specializarea Medicină Generală, la buget. După terminarea facultății, am urmat programul de Rezidențiat în Pneumologie la Spitalul Clinic Județean Mureș și parțial la Institutul Național de Pneumologie ”Marius Nasta” din București. Tot în această perioadă, am urmat și cursurile unui Master în Managementul Serviciilor de Sănătate în cadrul UMFST, ulterior obținând și un atestat cu recunoaștere internațională în Engleză Medicală.

În toată această perioada am dobândit vaste cunoștințe medicale, ca urmare a activității de formare profesională, susținută din bugetul propriu; am participat în ultimii ani la mai multe cursuri postuniversitare, simpozioane și ateliere de lucru, la numeroase manifestări științifice naționale și internaționale. Am făcut parte din comitetul de organizare a unor întâlniri științifice la nivel național, fiind membru al Societății Române de Pneumologie și al altor societăți medicale de prestigiu din țară sau din străinătate. În ultimii ani de Rezidențiat am scris, în calitate de autor și în colaborare cu mai mulți colegi, din diferite specialități medicale, două cărți medicale: Vademecum de Spirometrie și Puncția Pleurală, ambele fiind apreciate de colegi și specialiștii din domeniu. Totodată, am mai scris articole medicale publicate în reviste de specialitate recunoscute la internațional. Anul trecut am obținut specialitatea de pneumolog, iar în primăvara acestui an m-am înscris la concursul pentru postul de medic specialist pneumolog în cadrul Spitalului de Boli Cronice Câmpeni, secția Pneumologie/ TBC, din județul Alba, post pe care l-am și obținut.

Cum ați ajuns să luați contact cu medicina? Vă mai amintiți motivul pentru care ați ales acest domeniu?

Am hotărât să aleg medicina din dorința de a ajuta omul suferind. La noi în familie nu au fost medici. Când eram copil îmi însoțeam bunicii la consultații și îmi amintesc de empatia și pasiunea pe care o depuneau în munca lor medicii care îmi consultau bunicii. Acel lucru m-a determinat să devin medic și să fac și eu la fel.

Și de ce ati ales tocmai pneumologia? Ce anume v-a motivat decizia?

Mi-a plăcut această specializare din mai multe motive și am considerat-o o specialitate de viitor, cu o gamă largă de patologii în care te poți supraspecializa. Dar m-a motivat și numărul mic de pneumologi aflați în sistemul românesc la acea vreme.

Maeștrii dumneavoastră, cine sunt?

Mentorii mei sunt: Prof. Dr. Ulmeanu Ruxandra, Prof. Dr. Mihălțan Florin, Prof. Dr. Miron Bogdan, Prof. Dr. Doina Todea, SL. Dr. Oana Deleanu, Prof. Dr. Azamfirei Leonard, Dr. Budin Corina, Dr. Mărginean Corina, Dr. Grigorescu Gabriel.

dr. Emil Petru Muntean

Pasiunea pentru această specialitate v-a adus premiul I la Congresul Internațional al Societății Europene de Pneumologie. În ce a constat concursul la care ați participat? Vă rog să oferiți mai multe detalii.

Acest concurs s-a organizat pentru prima dată în cadrul Congresului de la Paris. Președintele Congresului a avut ideea să organizeze un fel de concurs de cultură generală. S-au înscris aproximativ 22.500 de participanți, majoritatea medici din întreagă lume. În cadrul concursului au fost puse întrebări cu răspuns multiplu din întreaga patologie pulmonară privind diagnosticul, tratamentul și gestionarea bolilor respiratorii majore- boli respiratorii, boli pulmonare interstițiale, boli respiratorii pediatrice, boli pulmonare vasculare, îngrijire critică respiratorie, infecții respiratorii, tulburări de somn și respirație, oncologie toracică.
Fiecare participant a avut ocazia să încerce să răspundă la cât mai multe întrebări și fiecare răspuns corect aducea un anumit număr de puncte în funcție de dificultatea întrebării afișate pe display. La finalul celor trei zile, cât a durat concursul, exista un singur câștigător, cel care avea cele mai multe puncte adunate. A existat și o probă practică unde trebuia să ne dovedim îndemânarea în manevrarea diferitelor dispozitive cu care se lucrează în specialitatea noastră, vorbim de partea de îndemânare în efectuarea unei bronhoscopii, ecografii pleurale, puncție pleurală, reabilitare respiratorie etc Intervențiile le făceam pe manechine, au existat mai multe standuri cu aceste manechine, un stand unde se efectua ecografie pleurală, altul puncție pleurală. La final, se anunța dacă persoana respectivă s-a descurcat foarte bine, primește punctajul maxim, sau nu s-a descurcat sau a renunțat și primea alt punctaj.
Premiul I a constat într-o tabletă Apple Ipad Pro și participarea gratuită în anul următor la Congresul european de pneumologie din Madrid.

În ce măsură vă motivează acest premiu pentru a face noi pași in cariera pe care ați ales-o?

Acest premiu îmi confirmă pregătirea mea profesională cu recunoaștere la nivel internațional, îmi dă mai multă încredere în forțele mele și mă motivează să continui să performez în domeniul meu. Cu toate acestea, nu aș părăsi țara pentru a profesa în străinătate!

SFATUL MEDICULUI - Dr. Carmen Nonn despre hepatoprotectie și hepatoregenerare naturală

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

10,664FaniÎmi place
46AbonațiAbonați-vă

ULTIMELE ARTICOLE

spitalplus

SpitalPLUS – aplicația care pune în legătură pacienții și entitățile medicale

În cadrul  Forumului Serviciilor și Tehnologiilor Medicale de la Cluj Napoca a fost lansată aplicația SpitalPLUS. Aplicația de tip ehealth este o premieră pe piața serviciilor medicale pentru pacienții din România. „În cadrul aplicaţiei există un modul specializat pe interacţiunea...
forumul spital plus

Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale – 2018

La Cluj Napoca a avut loc joi, 15 noiembrie 2018, Forumul Serviciilor și Tehnologiilor Medicale, eveniment care reprezintă un liant între reprezentanţii serviciilor medicale publice/private (manageri de spitale) şi cei ai tehnologiilor medicale, pe de-o parte, şi autorităţile publice,...
propaganda antivaccinare

Propaganda antivaccinare, descurajată prin lege

Propaganda antivaccinare nu va mai fi posibilă prin media audiovizuale. Camera Deputaţilor a adoptat, cu un singur vot împotrivă, proiectul de lege care descurajează comunicarea audio-vizuală a unor informaţii legate de sănătate de către persoane neavizate. Propaganda antivaccinare și audiovizualul. Proiectul...

Cele mai citite

58,4% dintre pacientele cu cancer mamar, diagnosticate abia în stadiile III și IV

Prima discrepanță identificată în managementul cancerului mamar în România, comparativ cu alte state din Europa, o reprezintă momentul de depistare a bolii. Peste jumătate...