fbpx
Acasă Ştiri Medicale Consumul responsabil de medicamente fără prescripție

Consumul responsabil de medicamente fără prescripție

Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) a iniţiat o dezbatere marcând astfel un an de la lansarea campaniei educaţionale “Despre sănătate, cu responsabilitate”.

Nevoia de îmbunătăţire a educaţiei pentru sănătate a consumatorilor şi pacienţilor români, crearea unui cadru legislativ unitar, clar şi echitabil cu privire la comunicarea produselor din categoriile reprezentate sau beneficiile sociale şi economice ale principiului de automedicaţie responsabilă au fost principalele subiecte ale dezbaterii.

Discuţiile s-au desfăşurat în contextul campaniei lansate de RASCI la finalul anului trecut. Un demers educaţional asumat pe termen lung în vederea informării corecte a consumatorilor şi pacienţilor români cu privire la utilizarea responsabilă de medicamente fără prescripție.

“Un consumator sau pacient informat citeşte şi înţelege prospectul sau eticheta unui produs şi respectă indicaţiile înscrise. Utilizatorul informat ignoră derapajele din comunicarea comercială a produselor din cele trei categorii (medicamente fără prescripție, suplimente și echipamente). Înţelege că toate informaţiile primite din zona sănătăţii trebuie analizate în detaliu. Vorbim aici despre o situaţie ideală, la care nu am ajuns încă, din păcate. De aici şi această dezbatere, cu toţi factorii implicaţi, care pot contribui la această schimbare.,” declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Articolul continua mai jos

“În situaţia în care consumatorii şi pacienţii români sunt expuşi la informaţii incomplete, incorecte sau înşelătoare despre aceste categorii de produse, este evident că este necesară optimizarea cadrului de reglementare aferent acestora. Totodată, este nevoie de îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate a populaţiei. Să se combată percepţiile şi mentalităţile formate în timp şi să contribuie, în schimb, la formarea unor comportamente sănătoase şi responsabile. Bazele acestui proces au fost deja puse prin campania iniţiată de RASCI. Cu ajutorul implicării Agenţiei, sunt încrezător că ne vom îndeplini cu succes acest obiectiv comun,” declară dr. Alexandru Velicu, Preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

Campania “Despre sănătate, cu responsabilitate” este un demers educaţional pe termen lung. Scopul este îmbunătăţirea stării generale de sănătate a consumatorilor şi pacienţilor români.

“Rolul farmacistului, ca principala interfaţa în comunicarea cu utilizatorii medicamentelor fără prescripție, este esenţial. Acesta trebuie să poată oferi informaţii corecte şi complete cu privire la cel mai bun produs într-o situaţie dată. Sau să îndrume utilizatorul către medic, atunci când consideră că situaţia o cere. Ne bucurăm astfel să putem contribui la îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate a consumatorilor şi pacienţilor români prin intermediul acestei campanii,” declară Nicoleta Radu, Vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

Mai multe detalii despre aceasta sunt disponibile pe site-ul şi pagina de Facebook ale campaniei, www.aleginformat.ro şi https://www.facebook.com/aleginformat.

Citește și:

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,918FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ciroza hepatică și alte boli avansate ale ficatului – simptome, diagnostic și tratament

Ciroza hepatică este o definiție histologică, în general, dar este bine cunoscută de toată...

Consilierea nutrițională în cancerul de sân

Consilierea nutritionala în cancerul de san este foarte importantă în susținerea unui tratament chimioterapic. Este...

Cum îngrijim copiii afectați de răceală sau gripă?

Departamentul pentru Situații de Urgență le reamintește părinților și bunicilor că cei mai expuși...

Ce este alergia sezonieră? Cum se manifestă, diagnostic, tratament

Cu venirea primăverii, pentru mulți oameni vine și o perioadă marcată de debutul alergiilor...

Tuberculoza Pulmonară: Simptome, factori de risc, tratament și prevenție

Tuberculoza (TBC) este o boală infecto-contagioasă larg răspândită în întreaga lume, cauzată de bacteria...

Varicele, una dintre cele mai întâlnite boli din lume

Varicele reprezintă una dintre cele mai întâlnite boli în lume şi afectează peste 50%...