fbpx
Acasă Ştiri Medicale Consumul responsabil de medicamente fără prescripție

Consumul responsabil de medicamente fără prescripție

Asociaţia Română a Producătorilor de medicamente fără prescripție, suplimente alimentare şi dispozitive medicale (RASCI) a iniţiat o dezbatere marcând astfel un an de la lansarea campaniei educaţionale “Despre sănătate, cu responsabilitate”.

Nevoia de îmbunătăţire a educaţiei pentru sănătate a consumatorilor şi pacienţilor români, crearea unui cadru legislativ unitar, clar şi echitabil cu privire la comunicarea produselor din categoriile reprezentate sau beneficiile sociale şi economice ale principiului de automedicaţie responsabilă au fost principalele subiecte ale dezbaterii.

Discuţiile s-au desfăşurat în contextul campaniei lansate de RASCI la finalul anului trecut. Un demers educaţional asumat pe termen lung în vederea informării corecte a consumatorilor şi pacienţilor români cu privire la utilizarea responsabilă de medicamente fără prescripție.

“Un consumator sau pacient informat citeşte şi înţelege prospectul sau eticheta unui produs şi respectă indicaţiile înscrise. Utilizatorul informat ignoră derapajele din comunicarea comercială a produselor din cele trei categorii (medicamente fără prescripție, suplimente și echipamente). Înţelege că toate informaţiile primite din zona sănătăţii trebuie analizate în detaliu. Vorbim aici despre o situaţie ideală, la care nu am ajuns încă, din păcate. De aici şi această dezbatere, cu toţi factorii implicaţi, care pot contribui la această schimbare.,” declară Diana Mereu, Director Executiv RASCI.

Articolul continua mai jos

“În situaţia în care consumatorii şi pacienţii români sunt expuşi la informaţii incomplete, incorecte sau înşelătoare despre aceste categorii de produse, este evident că este necesară optimizarea cadrului de reglementare aferent acestora. Totodată, este nevoie de îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate a populaţiei. Să se combată percepţiile şi mentalităţile formate în timp şi să contribuie, în schimb, la formarea unor comportamente sănătoase şi responsabile. Bazele acestui proces au fost deja puse prin campania iniţiată de RASCI. Cu ajutorul implicării Agenţiei, sunt încrezător că ne vom îndeplini cu succes acest obiectiv comun,” declară dr. Alexandru Velicu, Preşedinte al Agenţiei Naţionale a Medicamentului şi a Dispozitivelor Medicale.

Campania “Despre sănătate, cu responsabilitate” este un demers educaţional pe termen lung. Scopul este îmbunătăţirea stării generale de sănătate a consumatorilor şi pacienţilor români.

“Rolul farmacistului, ca principala interfaţa în comunicarea cu utilizatorii medicamentelor fără prescripție, este esenţial. Acesta trebuie să poată oferi informaţii corecte şi complete cu privire la cel mai bun produs într-o situaţie dată. Sau să îndrume utilizatorul către medic, atunci când consideră că situaţia o cere. Ne bucurăm astfel să putem contribui la îmbunătăţirea educaţiei pentru sănătate a consumatorilor şi pacienţilor români prin intermediul acestei campanii,” declară Nicoleta Radu, Vicepreşedinte al Colegiului Farmaciştilor din România.

Mai multe detalii despre aceasta sunt disponibile pe site-ul şi pagina de Facebook ale campaniei, www.aleginformat.ro şi https://www.facebook.com/aleginformat.

Citește și:

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,936FaniÎmi place
1,090AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

4 cauze ale grăsimii abdominale

Cele 4 cauze ale grăsimii abdominale. Pe lângă faptul că arată inestetic, grăsimea abdominală poate...

Boala varicoasă – Cauze, simptome, tratament

Sistemul venos al membrelor inferioare este format dintr-un sistem superficial - dispus imediat sub...

Ce este schizofrenia? Cauzele și factorii de risc ai schizofreniei

Ce este schizofrenia? Schizofrenia este o afecțiune mentală serioasă și cronică care afectează modul...

Rezecțiile colo-rectale laparoscopice, în cancerul de colon sau rect

Rezecţia colo-rectală reprezintă îndepărtarea unui segment al intestinului gros cu sau fără restabilirea continuităţii digestive. Pot...

Ce este boala diverticulară colonică

Definiție și generalități Boala diverticulară sau diverticuloza colonică este o afecțiune cauzată de hernierea mucoasei...