Cum îți dai seama dacă ai probleme cu tiroida și dacă ea chiar este vinovată de faptul că te îngrași

Auzim de multe ori, la o şuetă, la o cafea, la coafor sau chiar pe holurile de aşteptarea ale policlinicilor, replicile:‘’M-am îngrăşat de la glandă’’, ’’nu mănânc nimic dar pun tot pe mine, glanda o’ fi de vină!”. Parctic, glanda tiroidă este cea mai blamată glandă, de care toţi se tem şi pe care o consideră motivul multor stări supărătoare, inclusiv a obezității. Când este afectată această glandă, în formă de fluture, ce cântărește doar 20 de grame, ne poate răvăşi întreg organismul. Nu este singura glandă endocrină dar tiroida “se îmbolnăveşte” cel mai frecvent. Specialiştii ne învaţă cum să ne dăm seama când tiroida ne distruge silueta.

Glanda tiroidă în formă de fluture ce ne controlează metabolismul

Glanda tiroidă controlează toate procesele metabolismului, ceea ce înseamnă că de buna

glanda tiroidă simptome
Prof.dr. Corin Badiu – medic primar endocrinolog

ei funcţionare depinde starea generală a organimului. Hormonii tiroidieni au rol important în reglarea apetitului, a adaptării la frig, menţin ritmul cardiac normal, un tranzit intestinal normal,etc. Unele persoane mănâncă foarte puţin dar nu reuşesc să slăbească, au stare de oboseală şi somnolenţă, senzaţie de frig, constipaţie, tulburări de ciclu menstrual, piele aspră şi uscată etc. Acestea sunt semnele hipotiroidiei. Bolile tiroidei afectează mai des femeile comparativ cu bărbaţii, 86% din pacienţii cu hipotiroidie fiind femei. De altfel, hipotiroidia este cea mai subdiagnosticată boală cu care se confruntă femeile din România “, a declarat, pentru Ziar Medical, prof.dr. Corin Badiu, medic primar endocrinolog, preşedintele Societăţii Române de Psihoneuroendocrinologie, șef Secție Endocrinologie II – patologie tiroidiană la Institutul de Endocrinologie C. I. Parhon.

Ce înseamnă glanda tiroidă Hashimoto

“Tiroidita cronică, numită și tiroidă Hashimoto, este o boală inflamatorie autoimună în care apare un număr mare de anticorpi îndreptați fix împotriva glandei tiroide. În timp, aceștia distrug țesutul tiroidian și apare hipotiroidia. Femeile sunt afectate de cinci ori mai frecvent decât bărbaţii, iar incidenţa bolii creşte direct proporțional cu vârsta. Personele cu risc sporit sunt cele cu istoric familial de hipotiroidie sau boli autoimune. De regulă nu apar simptome decât în momentul în care hipotiroidia este deja instalată. Chiar dacă evoluţia procesului autoimun nu poate fi oprită, iniţierea tratamentului substitutiv cu hormoni tiroidieni în momentul instalării hipotiroidiei este eficientă şi lipsită de efecte adverse și încetinește mult evoluția bolii”, explică prof. dr. Badiu.

- Articolul continua mai jos-

Ce semne dă hipertiroidia

”Când apare, nejustificat, o scădere ponderală, deşi persoana are un apetit crescut, transpiră în exces, îi tremură mâinile, are palpitații, stări de nervozitate şi insomnie, categoric putem vorbi despre hipertiroidie. Unii pacienți au și tări de sufocare și modificări ale vocii, în sensul de îngroșare. În afara analizelor de laborator, ecografia este foarte importantă, deoarece ea permite depistarea nodulilor, chisturilor sau evidențierea măririi tiroidei. Dacă există suspiciunea de cancer tiroidian se recomandă și scintigrafia, puncţia şi biopsia. În urma definitivării investigațiilor, se stabilește clar diagnosticul și se prescrie tratamentul medicamentos adecvat și dieta specifică”, susţine medicul.

Alte articole:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari