Top 5 boli care ţin de modul de viaţă

Top 5 boli care ţin de modul de viaţă – Statisticile demonstrează că peste 60% dintre cancere sunt strâns legate de modul de alimentaţie. Asta nu înseamnă că tot ceea ce mâncăm dăunează sănătăţii. Pe primul loc în topul inamicilor organismului se află excesul de grăsimi, acestea contribuind, din plin, la apariţia unor afecţiuni. “Există anumite boli- hipertensiunea arterială, accidentul vascular cerebral, cancerul, diabetu, obezitatea, boala coronariană etc. care sunt stâns legate de modul de viaţă, adică de alimentaţia pe care o adoptăm de-a lungul vieţii”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan, medic primar medicină de familie.

Top 5 boli care ţin de modul de viaţă #1 Hipertensiunea arterială, cunoscută şi ca „ucigaşul tăcut”, afectează peste şapte milioane de români. “Este confirmat și de cardiologi faptul că hipertensivii sunt de trei ori mai expuşi riscului de a suferi un infarct miocardic. Statisticile arată că un bărbat care la vârsta de 35 de ani are valoarea tensiunii arteriale 145/95 mmHg, speranţa sa de viaţă scade cu peste…16 ani, spre deosebire de o persoană cu o valoare normală a tensiunii arteriale (140/90 mmHg). O valoare ridicată a tensiunii arteriale atacă majoritatea organelor, după un trasu „bine” stabilit: între 30 şi 35 de ani, hipertensiunea arterială (HTA) atacă inima ,creierul şi rinichii; între 45 şi 65 de ani, HTA afectează creierul, inima şi rinichii; peste 65 de ani, HTA acţionează direct asupra creierului, a inimii şi a rinichilor”, explică dr. Iordan.

Top 5 boli care ţin de modul de viaţă #2 Cardiopatia ischemică sau boala coronariană afectează, mortal, fiecare al doilea bolnav cardiac. Specialiştii susţin că atâta timp cât vom continua să mâncăm alimente bogate în grăsimi, nu vom schimba nimic în bine în organismul nostru. Singura soluţia o reprezintă degesara dietei noastre, care cuprinde, potrivit nutriţioniştilor, grăsimi în proporţie de 40%.

Top 5 boli care ţin de modul de viaţă #3 Accidentul vascular cerebral este, în majoritatea cazurilor, cauza aterosclerozi, adică a procesului de îngroşare şi îngustare a arterelor care furnizează creierului sânge oxigenat. “Cele mai multe accidente vasculare crebrale sunt legate de prezenţa hipertensiunii arteriale, o afecţiune care nu are nici un simptom. Alţi factori de risc sunt: un nivel crescut al colesterolului, diabetul, fumatul, obezitatea, sedentarismul etc.”, spune medicul.

- Articolul continua mai jos-masca medicala

Top 5 boli care ţin de modul de viaţă #4 Cancerul este o altă consecinţă a modului de viaţă. “Exemplu ar putea fi cancerul pulmonar, a cărei existenţă este strâns legată de fumat. Pe de altă parte, la bărbaţi, cancerul de colon şi de prostată ocupă locul al doilea şi respectiv al treilea pe lista celor mai frecvente tipuri de cancer. În ceea ce priveşte femeile, acestea sunt victimele cancerului de sân şi de colon ( specialiştii sunt de părere că există numeroase dovezi care arată o legătură strânsă între aceste tipuri de cancer şi excesul de grăsimi în alimentaţie, precum şi lipsa exerciţiilor fizice)”, spune dr. Iordan.

Top 5 boli care ţin de modul de viaţă #5 Diabetul zaharat este o afecţiune în care organismul nu poate folosi glucidele din alimentaţie. “Diagnosticarea bolii se face prin măsurarea glicemiei-cantitatea de glucoza din sânge-, dimineaţa, pe nemâncate. Valorile normale ale glicemiei sunt cuprinse între 70-120 mg/dl, în timp ce o valoare mai mare anunţă prezenţa unui diabte zaharat. Afecţiunea este de două feluri: tip I-apare la vârste mici, copil sau adultul tânar (are drept cauză principală incapacitatea de producere a insulinei de catre celulele pancreatice) şi diabte tip 2-apare la o vârstă mai înaintată ( în acest caz există insulină, dar organismul nu o poate folosi). Studiile recente demonstrează existenţa unei legături strânse între grăsime- atât cea din alimntaţie, cât şi cea din corp- şi diabet. De aici şi faptul că boala este foarte rară la persoanele care au o greutate normală”, explică medicul.

Ai putea fi interesat și de următoarele articole:

Medic cardiolog decedat la 44 de ani, în camera de gardă

Copil mort după o operație simplă – s-a demarat ancheta

Medic chirurg acuzat pentru ucidere din culpă, în cazul copilului care a murit după operație

- Articolul continua mai jos-

Șoferul român mort la Genova a salvat trei vieţi

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână