fbpx

Plan strategic pentru Cancerul de Sân

Fundația Renașterea și Centrul pentru Inovație în Medicină propun elaborarea unui Plan Strategic pentru Cancerul de Sân.

Apelul pentru elaborarea acestui Plan strategic este integrat în campania Câștigăm speranță pentru femeile din România. Campania a fost demarată în octombrie, luna internațională de luptă împotriva cancerului de sân.

“Pe fondul nivelului scăzut al educației sanitare, a accesului limitat la diagnostic și tratament, a adresării tardive la medic, abordarea sistematică a implementării unor soluții eficiente care să răspundă nevoilor pacientelor cu cancer de sân este absolut necesară. În linie cu progresele medicale, dezvoltarea terapeutică continuă și accelerată, există multiple aspecte pe care le putem îmbunătăți pentru a ridica calitatea vieții pacientelor cu cancer din România”, a declarat Mihaela Geoană, președinte Fundația Renașterea.

Un număr de organizații angajate ferm în îngrijirea persoanelor care suferă de cancer își unesc forțele, alăturându-se în acest demers. Acestea lansează Apelul pentru schimbare în managementul cancerului mamar în România. Toți actorii  din sistemul de sănătate local sunt invitați să contribuie la dezvoltarea și implementarea unui Plan Strategic pentru Cancerul de Sân.

Planul Strategic propus vizează mai multe direcții strategice pentru îmbunătățirea managementului cancerului mamar.

Implementarea programului național de screening, vizând depistarea în stadii precoce și prevenția secundară. Asigurarea accesului la timp la investigații și tratament adecvat pentru toate femeile diagnosticate cu cancer mamar. Servicii medicale oferite în unități specializate de către echipe medicale multidisciplinare. Îmbunătățirea calității vieții și sănătății emoționale ale pacientelor și familiilor acestora. In cadrul acestui plan, ar trebui prevăzute în mod specific măsuri dedicate pacientelor cu cancer de sân în stadii avansate.

- Articolul continua mai jos-

De asemenea, planul ar trebui să includă și derularea unor campanii educaționale adresate femeilor. Asigurarea integrării profesionale a femeilor diagnosticate cu cancer de sân. Colectarea și analizarea datelor legate de cancerul de sân în toate stadiile, prin implementarea unui Registru național. Dezvoltarea și adoptarea cât mai rapidă a tehnologiilor si tratamentelor inovatoare, destinate pacientelor cu cancer de sân în toate stadiile.

Propunerea de implementare a acestui Plan Strategic pentru Cancerul de Sân vine ca urmare a analizei situației pacientelor cu cancer mamar avansat în România. Aceasta a fost prezentată în studiul Inegalități și discrepanțe în managementul cancerului de sân avansat în România în comparație cu abordarea europeană, realizat de grupul de inițiativă, în perioada septembrie – octombrie 2018.

Conform rezultatelor studiului, România se confruntă cu multiple probleme de gestionare a acestei boli. Diagnosticarea tardivă, lipsa abordării terapeutice integrate și multidisciplinare a pacientelor cu cancer de sân. Accesul limitat la tratamente adecvate. Oferta variabilă și în general scăzută a serviciilor de informare și de suport psihologic.

 Una din trei femei diagnosticate cu cancer de sân moare în România. Media europeană este de una din patru. Rata de incidență a cancerului de sân raportată în România este cu 30% mai mică față de Europa(Globocan, 2018). Procentul femeilor diagnosticate în stadii medii și avansate de boală (stadiile III-IV) în România este de de 58,4%. Pentru comparație, în alte țări europene 70-80% din cazurile noi de cancer de sân sunt descoperite în stadii inițiale de boală (0, I și II). Diagnosticarea tardivă are consecințe majore atât asupra șanselor de supraviețuire ale pacientelor din România, cât și asupra costurilor sociale și economice suportate de statul român și de societate per ansamblu.

Începând cu anul 2009, 19 din 31 de țări europene analizate în cadrul studiului deja implementează planuri strategice naționale pentru managementul cancerului, inclusiv cancerului de sân, cu rezultate notabile pe termen mediu și lung.

Citeşte şi:

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână