Institutul Clinic Fundeni – pol de excelență în medicină

Institutul Clinic Fundeni este probabil cea mai mare unitate spitalicească din România și cu siguranță cea mai importantă în care activitatea științifică se împletește atât de bine cu activitatea clinică, spre folosul pacientului și al științei medicale, deopotrivă.

Am intrat în anul cu numărul 60 al ICF și, înainte de vorbi despre provocările acestui an, cred că se cuvine să îi amintim pe înaintași. Cine au fost ei, înaintașii – pe care îi regăsim, iată, și în numele date unor secții, amfiteatre, săli, și imortalizați în lucrări artistice. Dar fără îndoială ei au o „statuie a recunoștinței” în inimile celor care au trecut în aceste 6 decenii prin ICF, fie ei specialiști sau pacienți. Managerul prestigioasei instituții medicale bucureștene, dna dr. CARMEN ORBAN, răspunde întrebărilor publicației Ziar Medical.

Cine au fost cei care au creat Institutul Clinic Fundeni?

Ziar Medical – Au trecut aproape șase decenii de la înființarea a ceea ce astăzi numim „Institutul Clinic Fundeni”. Decenii în care gloria acestui loc, în domeniile științei și practicii medicale, a crescut enorm și datorită înaintașilor celor care astăzi activează aici. Și de aceea, dna manager dr. Carmen Orban, vă propun să începem dialogul nostru chiar dinaintea acestei „galerii” de oameni excepționali.

Dr. Carmen Orban – Este, cu siguranță, cea mai veche școală românească. Când vorbim de Institutul Clinic Fundeni nu putem omite nume celebre precum profesorii Proca, Setlacek, Litarcek… Un număr imens de personalități care s-au perindat aici, precum profesorii Oproiu, Tulbure, Arion. Sunt nume care au marcat medicina românească și le suntem permanent recunoscători pentru tot ceea ce au creat. Nu pot să nu fiu puțin subiectivă și să nu accentuez personalitatea prof. Litarcek, care, deși a lucrat în acest spital și a fost un întemeietor al specialității noastre de anestezie-terapie intensivă. Mie nu mi-a fost mentor în perioada formării mele ca medic de ATI, dar, ulterior, ne-am cunoscut și am avut dialoguri productive și vă mărturisesc că și astăzi vorbesc cu dânsul cu o plăcere nebună. Aș vrea să le mulțumim tuturor acelora care au contribuit la recunoașterea medicinii românești și la crearea unei adevărate școli de medicină. Nu aș dori să uităm nici de activitatea de cercetare, care a luat un avânt extraordinar și cred că am devenit un pol de cercetare important în România și în curând cred că vom fi singurul spital acreditat pentru cercetare.

- Articolul continua mai jos-

Institutul Clinic Fundeni – o Mecca a sănătății, pentru români

Ziar Medical – Institutul Clinic Fundeni nu deservește doar populația Capitalei și a localităților din împrejurimi. Vin românii bolnavi aici, „să se caute”, cum se zicea odinioară, ca la o Mecca a Sănătății. Care sunt domeniile de referință ale acestei instituții?

Dr. Carmen Orban – Da, este o platformă importantă de medicină românească și pe această platformă se află trei institute medicale : Institutul Oncologic București, Institutul C.C.Iliescu, care se ocupă de inima oamenilor, și Institutul Clinic Fundeni, format din unirea celor trei spitale, la venirea mea. Sunt manager și prefer să vorbesc strict despre Instittul Clinic Fundeni (ICF), care înseamnă unirea Institutului de boli digestive și transplant hepatic cu Institutul de boli renale și transplant renal și Institutul Clinic Fundeni. Când acestea s-au unit, eu am fost numită manager și conduc aceste trei spitale, de la începutul anului 2011.

Ziar Medical – Concret, ce s-a făcut în aceși 7 ani?

Dr. Carmen Orban – Au fost create condiții de așteptare decente pentru pacienți, sală de așteptare cu număr electronic de ordine, au fost modernizate secțiile și blocul operator de chirurgie, de urologie, sectiile de neurologie, gastroenterologie, hematologie, transplant medular, parcările și accesul în spital, au fost făcute multe lucruri dar ar mai fi foarte multe lucruri de făcut. Reputația spitalului este câștigată pe tratamentul unor bolnavi cu patologii extrem de grave, patologii care depășesc competențele altor spitale. Dacă la început, aveam și eu sentimentul că în acest spital se moare foarte mult, când vorbim de o adresabilitate de 14-16 mii de pacienți lunar și o rată de mortalitate de sub 1% începem să ne gândim altfel. Și eu semnam scutiri de necropsie pentru pacienții care au decedat la noi în spital și mi se păreaau enorm de multe și mărturisesc, mă doare sufletul pentru orice pacient care nu-și găsește rezolvarea la noi în spital și care moare; cu toate acestea, numărul nu este atât de mare pe cât de grave sunt bolile care se trateaza la noi în spital.

A fi performanți, a fi la același standard cu medicina de vârf mondială

Ziar Medical – Vorbim adeseori despre alinierea la standardele europene, în orice domeniu, inclusiv în cel al medicinei. Care este situația aici, la Institutul Clinic Fundeni?

Dr. Carmen Orban – Medicina nu poate fi standardizată deși ea ar trebui stanardizată și în Occident e standardizată în protocoale și proceduri – și la noi a început foate clar acest lucru – dar diferența între medicina noastră și medicina modernă este că și noi ne-am adaptat la anumite proceduri și protocoale terapeutice internaționale pe care le aplicăm și cu toate acestea, depașim, de multe ori, prognosticul de viață pentru că… știți, în România a rămas cultul ăsta al relațiilor și fiecare medic vorbește cu alt medic, se sfătuiesc și este un concept nou pe care aș vrea să-l implementez la nivel national și mai ales când vorbim despre pacientul oncologic. Pacientul oncologic trebuie tratat de o echipă multidisciplinară în care fiecare depune toate eforturile și rata de supraviețuire crește cu ani, ceea ce pentru un pacient în stare gravă înseamnă enorm. Eu cred că împreună putem să facem tot ce ne stă în putință pentru a prelungi cât mai mult viața pacienților noștri.

- Articolul continua mai jos-

Ziar Medical – Institutul Clinic Fundeni iese în evidență, în lumea spitalicească românească, prin existența unui număr mare de secții și de centre de excelență, unde lucrează profesioniști redutabili.

Dr. Carmen Orban – Resursa noastră umană este fabuloasă. Este polul în jurul căruia se creează această structură medicală de vârf. Problemele României sunt exact acestea: că deși există comunități locale care investesc în infrastructuri moderne, parcă totuși lipsește ceva. Avem spitale frumoase și dotări, dar nu este cine să lucreze în ele, sau dacă este cine să lucreze, nu au cu ce să lucreze, există un cerc vicios în care cel care suferă este pacientul. Asta este ceea ce încercăm să evităm aici, la Institutul Clinic Fundeni. Îmi place să cred că meritul meu absolut este de a fi înțeles de la început că am venit într-un spital unde resursa umană e fabuloasă, o adevărată comoară pe care eu trebuie să o exploatez și să o întorc în folosul pacientului. De la început, colaborarea mea cu dânșii a fost aceasta: eu vă pun la dispoziție tot ceea ce vă trebuie, iar voi să faceți un act medical ultraperformant, pentru orice pacient, fie el și extrem de modest. Atât timp cât actul medical este același pentru orice pacient din spitalul nostru și cât timp avem cu ce să facem un act medical corect, eu consider că-mi îndeplinesc menirea cu decență.

Ziar Medical – ICF are un număr important de „centre de excelență” – deși aș spune că aproape fiecare secție a spitalului este și un centru de excelență… Activitatea lor este girată de profesioniști extraordinari… foarte mulți dintre ei împletind activitatea din spital cu cea de la catedră sau cu activitatea științifică. Știu că este dificil să răspundeți la această întrebare – pentru a nu-i nedreptăți pe unii dintre colegii dv. necitându-i – totuși, vă rog să punem spotul de lumină (cum se zice) pe câțiva dintre ei.

Dr. Carmen Orban – Probabil ar trebui să fac această enumerare, trecându-i în revistă pe colegii noștri, după specialitățile în care activează. Sigur, nu vreau să omitem pe nimeni, dar dacă se va întâmpla asta, rog să se înțeleagă că toți cei care lucrează la Institutul Clinic Fundeni sunt profesioniști remarcabili.

La Transplantul hepatic și boli hepatobiliare. Îl evidențiem pe profesorul Irinel Popescu, conf. Mihnea Ionescu, prof. Vasilescu, dr. Doina Hrehoreț, dr. Brașoveanu, dr. Stroescu, dr Traian Dumitrașcu și mulți alții. Sunt nume consacrate în toată medicina și chirurgia românească.

La Transplantul renal. am auzit cu toți de dl acad. Ioanel Sinescu, de dr. MIhai Cristian Hârza, dr. Gîngu, dr. Surcel, dr. Gluck, dr. Constantiniu, dr. Marcian, dr. Tacu, îmi cer scuze de la cei pe care i-am omis. Le port recunoștință pentru ceea ce fac.

-Articolul continua mai jos-

Dacă vorbim despre Transplantul medular, la adulți o menționez pe dna dr Alina Tănase, dr Zsofia Varady, iar la copii, pe conf. Anca Coliță.

La secțiile Medical și Nefrologie – dr. Ismail Genel, dr. Laura Iliescu, dr Mariana Mihăil

Toți am auzit de cele 4 secții de Gastroenterologie, unde sunt deja nume foarte cunoscute, precum: prof. Diculescu, prof. Cristian Gheorghe, prof. Liliana Gheorghe, și doctori precum Speranța Iacob, dr. Leurzean.

La Hematologie – prof. Coriu, Radu Niculescu, dr Răzvan Stoia, dr Bogdan Ionescu – sunt nume apreciate de medici care fac minuni la noi în spital.

Nu pot să nu amintesc secțiile de Terapie intensivă (ATI), unde sunt nume arhicunoscute, la nivel național, precum Dana Tomescu, Gabriela Droc sau doctorul Ungureanu, sau Fota, sau dr. Tulbure, Mihai Popescu, Scărlătescu etc.

Toți acești medici au nevoie de Laboratoare de radiologie intervențională, de radiologie ultramodernă și aici trebuie să amintim de dna prof Lupescu, de dr Mugur Grasu, de celebrul doctor Lesaru, nume consacrate, care fac minuni și care vor ca școala medicală românească să rămână în top, indifferent de condițiile grele cu care ne confruntăm.

Poate să te intereseze și:

Vezi și alte oferte

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari