fbpx

Scădere drastică a numărului de donatori în moarte cerebrală

Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunță o resuscitare a activității de transplant pentru a crește numărul donatorilor în moarte cerebrală. Numărul acestora s-a redus de la 130 în anul 2016 la 44 în acest an.

Potrivit directorului ANT, Anca Baculea, a scăzut atât numărul pacienților transplantați, dar și a donatorilor în moarte cerebrală.

„Avem o întrunire de lucru cu coordonatorii intraspitalceşti de transplant şi cu coordonatorii regionali din toată ţara prin care vom încerca să resuscităm activitatea de transplant de la noi din ţară. În momentul de faţă activitatea de transplant s-a redus ca şi număr al pacienţilor, atât transplantaţi cât şi a indentificării donatorilor în moarte cerebrală. Încercăm să identificăm soluţii care să ne ajute să creştem activitatea de transplant în România. În momentul de faţă, în acest an, avem 44 de donatori declaraţi în moarte cerebrală, de la care s-au prelevat organele cu acordul familiei. Comparativ cu anul 2016 când am avut 130 donatori în moarte cerebrală. Noi ne dorim cât mai mulţi şi o creştere substanţială, reducerea fiind, în momentul de faţă, destul de importantă”, a spus Baculea, potrivit MEDIAFAX.

O problemă este acordul pentru prelevarea de organe, de cele mai multe ori familia nu este de acord cu această prelavare.

Pentru a crește numărul de donatori, trebuie identificați pacienții în moarte cerebrală. Această activitate este desfășurată de anesteziști. Aceștia însă nu sunt motivați pentru a-și desfășura activitatea în bune condiții.

„Ei trebuie să identifice şi atunci avem o problemă. Ne-am întâlnit pentru a identifica exact din ce cauză, care sunt piedicile. Foarte mulţi se plâng că nu există un cadru legislativ coerent. Nu au un contract de muncă bine definit. Nu au motivare, atât financiară şi un cadru legislativ care să le permită să-şi desfăşoare activitatea în bune condiţii”, potrivit lui Baculea.

- Articolul continua mai jos-

O altă problemă este numărul redus de coordonatori regionali. În acest moment sunt șase, care sunt angajaţi ai ANT cu jumătate de normă.

„Activitatea de transplant pe care o desfăşoară este suplimentară. Aceasta nu este una continuă, ci este episodică. În momentul în care există donatori în moarte cerebrală atunci ei intră în funcţie, merg şi vorbesc cu familia şi cer acordul. În Spania, care este campioana donatorilor în moarte cerebrală, există acordul prezumat. Pacientului care este în moarte cerebrală automat i se prelevează organele. La noi în ţară nu putem discuta despre aşa ceva. Cred că poporul român nu este pregătit, încă, pentru a avea un acord prezumat”, a mai spus Anca Baculea.

Te poate interesa și:

Academician Ioanel Sinescu – Transplantul redă viață acelor pacienți care altfel nu și-o pot câștiga (VIDEO)

Prof dr Irinel Popescu – Transplantul de ficat, ca metodă terapeutică VIDEO

Ungaria poate prelua cazurile de transplant pulmonar

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari