România are 11 paturi pentru marii arși

România nu are în prezent capacitatea de a gestiona un număr atât de mare de arși precum în cazul tragediei de la Colectiv. Sorina Pintea a afirmat că în România sunt 11 paturi pentru marii arși.

„În acest moment avem viabile 11 paturi. Atât. Nicio ţară din Europa nu poate să trateze un număr atât de mare de victime cum a fost la Colectiv. Categoric, dacă – şi sper să nu se întâmple niciodată – atunci cu siguranţă trebuie să apelăm la ajutor extern la care am mai apelat. Nu putem să facem faţă nici noi şi nicio altă ţară, unui număr mare de arși. Cu siguranţă, vom cere ajutor. Ajutor pe care l-am cerut, inclusiv vara aceasta pentru răniţii de la Mina Rovinari. Dacă există situaţii în care nu am putut face faţă, întotdeauna am cerut ajutorul”, a spus Pintea, potrivit AGERPRES.

O statistică făcută publică în aceste zile afirma că numărul infecțiilor intraspitalicești aproape s-a dublat în ultimii ani. Motivul este că acum acestea se raportează.

„Numărul infecţiilor din spitale este în creştere, pentru că acum se raportează şi spun că acesta este un lucru bun. La nivelul Ministerului Sănătăţii, este un plan strategic de îmbunătăţire a supravegherii şi controlului infecţiilor asociate actului medical şi al rezistenţei la antibiotice. Acesta cuprinde trei pachete de activităţi care se intercondiţionează. Un pachet legislativ, unul organizatoric şi de instruire a personalului şi unul de investiţii”, a explicat Sorina Pintea.

Bancă de piele în București, un ajutor pentru marii arși

„În 2014, a fost adoptată o Hotărâre de Guvern prin care se propunea înfiinţarea a patru bănci de piele în diverse locaţii din ţară. În 2018, când am preluat portofoliul Sănătăţii, imediat după instalare, am avut o întâlnire cu grupul tehnic de lucru. Am analizat pentru fiecare bancă propusă în parte indicatorii tehnico-economici. Concluzia a fost că în acest moment putem construi o singură bancă de piele în Bucureşti. Această bancă care va putea fi utilizată şi de către spitalele din Cluj. Suntem destul de înaintaţi cu documentele băncii de piele din Bucureşti. Pentru celelalte trei avem încă câteva impedimente”, a susţinut ea.

- Articolul continua mai jos-

Potrivit Sorinei Pintea, celelalte trei bănci de piele ar urma să fie făcute la Iaşi, Timişoara, Târgu Mureș.

Te poate interesa și:

4 Centre pentru Marii Arși în București, Timișoara și Tg. Mureș

Aparatură medicală pentru secția de arși a Spitalului Clinic Județean

Pintea: În România sunt doar șase paturi care au condiții pentru marii arși

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari