Primul ajutor în caz de accident rutier – Cum ajutăm o victimă până la sosirea echipajelor de salvare?

România este pe primul loc în Europa la numărul de accidente rutiere şi la numărul de persoane decedate în aceste acidente. Avem această statistică chiar dacă sistemul de urgenţă românesc este foarte bine cotat la nivel european, astfel informatiile despre primul ajutor în caz de accident rutier sunt vitale in situatia data.

Primul ajutor în caz de accident rutier – Primele minute după producerea accidentului sunt foarte importante pentru victimă.

”Fiecare minut care trece până la începerea manevrelor de resuscitare scad şansele de supravieţuire cu 10%-12%. Ceea ce înseamnă că după 5 minute pacientul are o şansă din două să trăiască. Aici intervenim noi, cei care putem acorda primul ajutor.  

Am întâlnit în practică următoarea afirmaţie: „Nu voi mişca o victimă a unui accident pentru că îi pot face mai mult rău şi pot fi dat în judecată!” NIMIC MAI FALS! Peste tot în lume există aşa-zisa „lege a bunului samaritean”. La noi a fost introdusă prin legea 95/2006, privind reforma în domeniul sănătăţii. Potrivit articolului 88 din lege, “persoanele fără pregătire medicală care acordă primul ajutor în mod voluntar, pe baza indicaţiilor furnizate de un dispecerat medical sau a unor cunoştinţe în domeniul primului ajutor de bază, acţionând cu bună-credinţă şi cu intenţia de a salva viaţa sau sănătatea unei persone, nu răspund penal sau civil”, explică Marius Bucur, Asistent medical principal formator UPU-SMURD, Galaţi.

Sunt două principii de acţiune pe care ar trebui să le avem în vedere dacă dorim să ajutăm o victimă a unui accident rutier.

- Articolul continua mai jos-

Primul ajutor în caz de accident rutier  –  Un salvator ajută o victimă, urmând două mari legi

  1. Salvatorul să nu se transforme în victimă. Aici salvatorul trebuie să fie atent la trafic, lichidele inflamabile ale vehiculelor, substanţe toxice şi la persoane posibil agresive
  2. Manevrele făcute asupra victimei nu trebuie să-i agraveze starea. E vorba de posibilele fracturi de coloană vertebrală frecvent întâlnite la victimele accidentelor rutiere. Acestea sunt potenţial letale, dar şi la sângerările masive.

Asistenta unei victime a unui accident rutier începe din momentul 0 când anunţăm serviciul 112 de producerea accidentului. Informaţiile pe care le furmizam trebuie să fie clare, concise şi cât se poate de obiective.

  1. Cine suntem?
  2. Unde suntem?
  3. Care este urgenţa?
  4. Câte victime?
  5. Încarcerate sau nu
  6. Starea generală a acestora: stare de conştientă, sângerări sau fracturi deschise.

Toate acestea ajută Dispeceratul 112 în a stabili gravitatea accidentului dar şi tipul de ambulanţe care vor fi trimise la accident. De asemenea în lipsa unor cunostine de prim ajutor (resuscitare cardio-respiratorie), Dispeceratul 112 poate îndruma salvatorul în a efectua aceste manevre.

Primul ajutor în caz de accident rutier – În evaluarea victimei se urmăreşte întotdeauna următoarea secvenţă:

  1. Evaluarea stării de conştientă a victimei prin comunicarea cu aceasta.
  2. Eliberarea cailor aeriene – deschiderea gurii, observarea de corpuri străine ce ar putea fi aspirate de către victima şi scoaterea acelor corpuri străine. Manevra de deschidere a cavităţii bucale nu trebuie făcută forţat pentru a nu leza coloana cervicală.
  3. Verificarea respiraţiei – se face prin metoda PAS: Privesc toracele cum se expansionează/ Ascult zgomotele respiratorii / Simt fluxul de aer pe obrazul meu. Absenţa acestor semne denotă că victima este în STOP CARDIO-RESPIRATOR şi fiecare secundă contează.

Primul ajutor în caz de accident rutier – Persoana care efectuează resuscitarea se poziţionează lateral faţa de victimă, care se află pe un plan dur şi reperează locul pentru compresii toracice externe, în centrul toracelui sau la jumătatea sternului.

Marius Bucur – Asistent medical principal formator UPU-SMURD, Galaţi.

Cu degetele întrepătrunse, cu coatele drepte şi braţele perpendiculare pe planul pacientului se execută compresiuni toracice astfel încât sternul să fie deprimat cu cel puţin 5 cm (fără a depăşi însa 6 cm). După fiecare compresiune se lasă un moment de revenire a toracelui fără a se pierde contactul mâinilor cu toracele victimei. Frecvenţa de efectuare a compresiunilor toracice este de 100/min (fără a depăşi 120/min). Timpul de compresiune şi revenire trebuie să fie egal.

Aceste manevre le efectuăm până când soseşte un echipaj medical specializat, până când pacientul îşi reia funcţia respiratorie, sau până când ne epuizam. Fiind mai mulţi salvatori, condiţia epuizării salvatorului, va fi inexistentă şi resuscitarea victimei va fi practic continuă.

Toate aceste manevre sunt făcute pentru a menţine o circulaţie redusă a sângelui, foarte importantă însă pentru cord şi creier, păstrând aceste două structuri viabile. Şansele unei victime cresc considerabil dacă se efectuează aceste manevre cât mai curând.

- Articolul continua mai jos-

Te poate interesa și:

SFATUL MEDICULUI – Prof.Dr. Dan Dumitrașcu – Posibilități de tratament în bolile ficatului

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari