Ce simptome trebuie să te ducă la pneumolog

Dacă observați că obosiți foarte rapid, la cel mai mic efort, respirația devine grea, aveți o tuse sâcâitoare, cu expectorații, care nu cedează, somnul vă este fragmentat cu treziri cu senzații de sufocare și, nu de puține ori, vă doare capul și amețiți, categoric se impune o vizită la pneumolog.

“Este recunoscut faptul că toți pierdem, pe an, circa 25 ml din capacitatea respiratorie, însă un plămân afectat pierde de două ori mai mult, iar când pacientul ajunge în jurul vârstei de 45 de ani, apar probleme respiratorii mai mari. După această vârstă, anual, orice persoană ar trebui să-și facă o spirometrie, pentru a-și testa capacitatea pulmonară. În mare parte, depinde de noi cum ne gestionăm sănătatea şi la ce obiceiuri nocive renunţăm pentru a ne păstra intactă capacitatea respiratorie. Fumatul este un dușman de temut al plămânului, urmat de poluare”, a declarat, pentru Ziar Medical, prof. dr. Florin Mihălțan, președintele Societății Române de Pneumologie.

Prof. dr. Florin Mihălțan

Toamna și iarna, afecțiunile pulmonare se exacerbează

“În primul sezonul rece, toamna și iarna, astmul se exacerbează iar bolile respiratorii obstructive și bronhopneumopatiile cronice se înmulțesc. Pneumoniile pot fi întâlnite în orice sezon dar, cu precădere, toamna și iarna, numărul lor crește considerabil. Când gripa își face de cap, și apare un val de îmbolnăviri, se înmulțesc și pneumoniile. Ele se manifestă prin febră, tuse, junghi toracic, stare generală alterată, cu insuficienţă respiratorie şi necesită imediat control radiologic şi consult la specialist. Orice întârziere a tratamentului cu antibioticul potrivit creşte riscurile complicaţiilor, inclusiv riscul de deces. În general, se confruntă cu pneumonia persoanele care au imunitatea mai scăzută sau alte patologii croncie, precum diabet, cancer etc.”, explică prof. dr. Mihălțan.

Leziunile nu se vindecă, dar tratamentul îți ușurează viața

Primul semn al leziunilor pulmonare este dificultatea la respiraţie. “Leziunile pulmonare nu se vindecă, ci, prin tratament, doar se frânează sau se stopează evoluţia lor”, susţine medicul. Pacienţilor cu astfel de probleme li se recomandă să nu facă efort pentru a nu se altera mai rapid funcţia respiratorie. Afecţiunile pulmonare netrate dau insuficienţă cardiacă iar proasta oxigenare a organismului duce la umflarea picioarelor. “De asemenea, şi ficatul şi rinichii sunt afectaţi pentru că nu mai pot elimina eficient toxinele din organism”, explică medicul.

- Articolul continua mai jos-

Insomnia și buzele vinete, semnale clare

Majoritatea persoanelor cu probleme de respiraţie nu pot dormi pe spate și, deseori, ale să doarmă pe perne înalte sau chiar în poziţia şezând. Acesta lucru se traduce prin scăderea capacităţii pulmonare şi generează insomnii. Dacă aveţi buzele vinete înseamnă că organismul nu dumneavoastră nu se oxigenează suficient.

“Explicaţia este simplă: sângele oxigenat este roşu, iar cel sărac în oxygen devine albăstrui. În astfel de situaţii medicul va stabili dacă suferiţi de astm, BPOC sau pneumonie”, spune prof. dr. Mihălțan.

De ce bolile pulmonare care se acutizează în sezonul rece

De ce aerul rece cauzează dificultăți respiratorii în cazul pacienților cu boli pulmonare? Pentru cei care sufera de o boala pulmonara este destul de dificil sa respire chiar si in conditii normale. Odata cu sosirea iernii respiratia este ingreunata din cauza aerului rece care determina ingustarea cailor respiratorii. Acest fenomen este cunoscut sub denumirea de bronhoconstricție.

Cand se produce bronhoconstrictia, caile respiratorii se ingusteaza, permitand vehicularea unei cantitati mai mici de aer. Bronhoconstrictia cauzeaza probleme mai ales bolnavilor care sufera de astm bronsic, putand declansa o criza astmatica. In functie de gradul obstructiei si in functie de gravitatea astmului bronsic sau a bolii pulmonare, expunerea la aer rece poate cauza chiar si deces.

Acest lucru nu inseamna ca bolnavii in cauza nu trebuie sa iasa din casa pe perioada lunilor de iarna, ci trebuie sa-si ia anumite masuri de precautie pentru a putea respira mai usor in conditiile unor temperaturi scazute: sa foloseasca un fular care sa acopere nasul si gura, sa-si administreze un bronhodilatator (evident la recomandarea medicului!) cu 25 30 de minute inainte de a iesi din casa, sa respire pe nas si nu pe gura pentru ca nasul incalzeste aerul care patrunde la nivelul tractului respirator.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari