Distincții aniversare pentru ctitorii Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș

35 de ani de activitate medicală la SCJU Târgu-Mureș au fost marcați printr-o serie de manifestări desfășurate pe parcursul unei săptămâni și a culminat cu o gală de premiere, un moment de aducere aminte a celor care și-au adus contribuția la ctitoria acestui spital, personalități marcante ale vieții medicale mureșene.

Prin Hotărârea Consiliului de Miniștri nr. 141 din 22 februarie 1975 s-au aprobat indicatorii tehnico – financiari privind construcția noului spital sub denumirea de ,,Spital Clinic cu 1200 de paturi și policlinică Târgu-Mureș”, în același an începând și construcția clădirii care a fost finalizată în anul 1981. Construcția spitalului a fost coordonată de arhitectul Alexandru Machedon.

În cadrul unității sanitare prima secție care a funcționat a fost cea de Obstetrică-Ginecologie, fiind condusă de Prof. Dr. Boga Coloman. La data de 23 septembrie 1983 a fost inaugurat oficial sub denumirea de Spitalul Clinic Județean Mureș, primul director fiind Dr. Mircea Târnăvean, director adjunct al Direcției Sanitare a județului Mureș și coordonator al noului spital.

În anul 2003 spitalul și-a schimbat denumirea în SCJU Târgu-Mureș , structura sa fiind modificată de mai multe ori prin ordine ale ministrului Sănătății.

”Trecând prin istoria acestei instituții mi-am dat seama că oricât de buni sau de răi am fi ca persoane, oricât de bine intenționați sau de răutăcioși am fi unii față de ceilalți, dacă colectivul Spitalului Clinic Județean de Urgență Târgu-Mureș, per general, nu ar fi adus plus valoare acelui mastodont de beton, la ora actuală Spitalul Nou ar fi fost doar o simplă clădire. Practic, echipa a făcut ca cel mai mare spital al zonei să fie în topul celor mai elitiste spitale din țară. Pentru asta ne simțim obligați să le mulțumim tuturor pentru ceea ce au realizat de-a lungul anilor, mulțumim și în numele managerilor care ne-au precedat. Toți suntem datori cu aplauze la scenă deschisă pentru reușitele înaintașilor noștri”, a precizat Dr. Claudiu Puiac, managerul SCJU Târgu-Mureș în deschiderea Galei de premiere.

- Articolul continua mai jos-

Au fost oferite distincții aniversare celor care au fost șefi de secții la SCJU Târgu-Mureș în anul 1983, an în care spitalul a început să funcționeze la întreaga sa capacitate.

Distincțiile aniversare au fost acordate prof. univ. dr. Boga Coloman, – Clinica de obstetrică şi ginecologie, prof. univ. dr. Mody Eugen – Laboratorul de analize, dr. Emil Căpâlnă – Clinica de obstetrică şi ginecologie, prof. univ. dr. Ioan Munteanu – Clinica de pediatrie, prof. univ. dr. Cornel Dudea, Clinica medicală Interne 1, prof. univ. dr. Muhlfay Vasile – Clinica O.R.L., prof. univ. dr. Liviu Popoviciu – Clinica de neurologie, prof. univ. dr. Emilian Bancu – Clinica de chirurgie generală 1, prof. univ. dr. Grigore Stanciu – Laboratorul de radiologie şi imagistică medicală, prof. univ. dr. George Simu – Laboratorul de anatomie patologică, prof. univ. dr. Mircea Chiorean – Clinica A.T.I., dr. Zeno Opriş – Secţia de ortopedie-traumtologie, prof. univ. dr. Radu Deac – Clinica de chirurgie cardiovasculară adulţi şi copii, dr. Szabo Pal – Clinica de recuperare medicală şi balneofizioterapie, dr. Mircea Târnăvean, fostul director al spitalului şi dr. Mirela Becuş, directorul DSP Mureş.

La Gala de premiere au participat și reprezentați ai Ministerului Sănătății, care au felicitat conducerea actuală a spitalului pentru realizări și au dat asigurări că Ministerul Sănătății va continua investițiile în unitățile sanitare din țară. ”Ministerul Sănătății prin politicile sale dorește să continue investițiile în unitățile sanitare din țară astfel încât acestea să poată oferi servicii medicale de calitate pentru pacienți”, a precizat Dan Octavian Alexandrescu, secretar de stat în Ministerul Sănătății.

Prezent la eveniment, secretarul Comisiei pentru sănătate și familie din Camera Deputaților, Dr. Vass Levente, a subliniat că este important ca această clădire a spitalului să fie transformată într-un alt edificiu durabil. ”Pentru clădirea aceasta 35 de ani înseamnă nunta de diamant, (…) clădirea aceasta a îmbătrânit, ne-a deservit, ne-a ajutat foarte mult și ne-a ajutat și pacienții. Dar a venit timpul să ne gândim cum transformăm această bătrână clădire într-un alt edificiu durabil”.

Pe viitor, potrivit conducerii SCJU Tîrgu-Mureș se va crea o tradiție anuală cu o serie de manifestări de tipul zilele SCJU Tîrgu-Mureș.

Alte articole:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari