Ce semne dă ficatul tău când suferă

De regulă, perioadele încărcate de mult stres sau cele în care ați făcut excese alimentare sunt cele după care ficatul dă primele semne de suferință. De asemenea, dacă nu vă odihniți suficient, aveți un program haotic de somn, întreg organismul este afectat, dar ficatul are cel mai mult de suferit.

“De exemplu, sunt situații în care un pacient suferă de multă vreme de hepatită cronică, dar, din neglijență, ignoră simptomele și stă nediagnosticat, iar boala se agravează. De asemenea, multe persoane au, de exemplu, ficatul gras însă nici nu bănuiesc acest lucru. În majoritatea cazurilor problema apare ca urmare a consumului zilnic de alcool sau a dietei bogate în grăsimi”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Magdalena Iordan, medic primar medicină de familie.

Alcoolul, un dușman de temut

“Persoanele care consumă frecvent sau chiar zilnic alcool își supun ficatul unor eforturi de neimaginat. Aşa apare ficatul gras sau hepatita alcoolică (ciroza alcoolică). Primele simptome sunt scăderea bruscă și masivă a greutății corporale, lipsa apetitului şi o stare de oboseală permanentă, la care se adaugă și apariția icterului. În astfel de momente, ficatul se inflamează, însă <în tăcere>, doar rareori apar şi dureri abdominale în zona acestuia”, explică dr. dr. Magdalena Iordan.

Obezitatea favorizează steatoza hepatică

- Articolul continua mai jos-

“În general persoanele obeze, pentru că mănâncă mult și, în general, mâncăruri grase, pot face steatoză hepatică sau așa-numitul ficat gras, fără a consuma niciodată alcool. De asemenea, cele au valori mult peste limita normală a colesterolului prezintă același risc. Simptomele sunt aproape identice cu cele ale hepatitei alcoolice, doar că, în acest caz, mai apare și rezistența la insulină. Diabetul și hipertensiunea sunt boli asociate cu steatoza hepatică”, spune medicul Magdalena Iordan.

Dieta, prima măsură de salvare

“În afara tratamentului recomandat de medic, schimbarea stilului de viață este primul pas în tratarea unor astfel de afecțiuni. Dieta este prima măsură de salvare. Ea trebuie să includă multe fructe și legume, în special sfeclă roşie, conopidă şi ardei gras pentru că au un puternic efect antioxidant. Aportul de grăsimi și glucide trebuie redus drastic și, de regulă, se administrează și un supliment de Silimarină. Acesta din urmă reduce inflamaţia ficatului, protejează membrane celulei hepatice, absoarbe toxinele, stimulează regenerarea acestui organşi reglează rata de distrugere a   hepatocitelor”, explică dr. Magdalena Iordan.

În ce situații vorbim despre cronicizare

Dacă simptomele unei hepatite sunt mai vechi de şase luni atunci boala este cronică. “În acest caz ficatul este inflamat fără a mai apărea şi alte simptome. Hepatita se cronicizează dacă aveţi vreunul dintre virusurile A,B, C sau D, consumaţi multe medicamente sau aveţi ficatul gras. Când depunerile de grăsime acoperă mai mult de 10% din ficat diagnosticul este de ficat gras non-alcoolic iar boala, fără tratament, poate evolua spre ciroză sau chiar cancer”, spune medicul.

Alte articole:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari