Omul modern, din lipsă de timp sau din pricina dobândirii unor obiceiuri proaste, nu mai gătește și alege să mănânce ce nimerește, iar produsele semi
preparate sau meniurile fast-food sunt cele mai la îndemână. Iată, însă, că acest obicei, ne afectează sănătatea. Prof. dr. Mircea Beuran spune că, în ultimii ani, a crescut incidența cancerelor digestive, iar unul dintre factorii favorizanți este și faptul că oamenii au cam renunțat la mâncare gătită.
În afara adoptării unui stil de viață sănătos, cât mai aproape de tradițional, la creșterea incidenței cancerelor digestive, în opinia prof. dr. Mircea Beuran , contribuie și faptul că sistemul nostru sanitar nu are un program de screening pentru depistarea acestor afecțiuni.
Prevenirea cancerelor digestive – Pericolul nevăzut din spatele chimicalelor
„Schimbarea, relativ bruscă a obiceiurilor alimentare nu avea cum să rămână fără urmări. Pentru modificări majore, organismul nostru are nevoie de timp, de adaptare. Așa cum a fost și cu zahărul: l-au descoperit și l-au introdus brusc în alimentație și, de aici, explozia de diabet. Noi, oamenii, nu am înțeles nimic din această greșeală și o tot repetăm. Alimentele procesate sunt salvatoare de timp, gustoase, că au chimicalele numite potențatori de gust, dar am început să le consumăm tot mai des, ba chiar să facem din ele un mod de viață, fără să lăsăm organismului timp să se adapteze. Atunci, tot acest aport mare de chimicale și condimente ne-a afectat și, de aici, o indicență sporită a cancerelor digestive. Statisticile sunt alarmante și arată că o treime din cancere sunt pe tubul digestiv. Stomacul, ficatul, pancreasul, colonul, rectul, esofagul, toate au de suferit din pricina acestui tip de alimentaţie. În afară de renunţatul la fumat, la alcool în exces, expunerea prelungită la soare sau la substanţe chimice, este foarte importantă şi alimentaţia dacă dorim să ne ferim de orice tip cancer”, a declarat, pentru Ziar Medical, prof. dr. Mircea Beuran , şeful Clinicii de Chirurgie II a Spitalului Floreasca.
Prevenirea cancerelor digestive – Prima masă a zilei, cea mai importantă
Însă, nu toate afecțiunile digestive sunt generate de obiceiurile alimentare. Mare parte dintre ele apar și pe fondul temutei bacterii Helicobacter pilori. 85% din populaţia lumii are această bacteria ce favorizează în special gastrita, ulcerul şi unele tipuri de cancer. “Omul ar trebui să conștientizeze că tot ceea ce bea sau mănâncă trece prin tubul lui digestiv și, nu de puține ori, își face singur rău. Este important nu doar meniul ci şi felul în care mâncăm. Micul dejun trebuie să fie sănătos și consistent, prânzul echilibrat, iar masa de seară lejeră, slab calorică”, spune prof. dr. Mircea Beuran .
Prevenirea cancerelor digestive – Cum se face diagnosticarea
„În ultimii ani, datorită progresului științei, cancerul digestiv este destul de ușor de diagnosticat. În afara endoscopiei, putem, realiza harta noastră genetică și, astfel, putem depista afecțiunea în stadiu incipient sau chiar putem stabili cu prognostic cu privire la riscul de a dezvolta boala”, spune prof. dr. Beuran Beuran în cel de-al treilea volum al “Tratatului de Oncologie Digestivă”, pe care îl semnează alături de medicul oncolog Alexandru Irimie şi gastroenterologul Mircea Grigorescu. Tratatul, premiat de Academia Română, are capitole distincte în care abordează metodele de investigare/diagnosticare a cancerelor digestive, metodele de tratament dar şi metodele de prevenire a apariţiei bolii.
Alte articole: