Imunitatea – cât prețuiește? 5 sfaturi pentru sezonul rece

Cea mai bună investiție este cea în imunitatea fiecăruia. Cu toții ne dorim să trăim bine și zi de zi depunem efort pentru asta: căutăm job-uri bine plătite, construim case frumoase, economisim pentru vacanțe de vis. Puțini sunt însă cei care conștientizează că starea de bine depinde, în primul rând, de sănătate, iar sănătatea – de sistemul nostru imunitar.

De-ar fi posibil să ne proiectăm imunitatea într-un program sketch up și astfel să pătrundem în toată esența sa „inginerească”, funcționarea sistemului imunitar ar fi mult mai simplu de înțeles și gestionat. Din păcate, însă, tehnologiile nu au avansat într-atât și nu ne rămâne decât să facem din îngrijirea sistemului imunitar o prioritate în fiecare zi. Întărirea imunității e un proces continuu asupra căruia poți să lucrezi respectând câteva reguli: odihnă, activitate fizică și o alimentație sănătoasă. La capitolul alimentație, ne-am gândit că e oportun să venim cu câteva recomandări. Natura ne pune la dispoziție câteva alimente ce fac minuni pentru sistemul tău imunitar, dacă sun consumate regulat și dacă urmezi sfatul medicului.

Dr. Codruț Țuțu, medic specialist în Acupunctura, Apifitoterapie, Oncologie și Psihologie Medicală la Centrul de Medicină Tradițională, București, ne dă câteva sfaturi cu privire la creșterea imunității prin includerea în alimentație a câtorva produse deosebit de puternice.

Vezi în continuare care sunt acestea:

- Articolul continua mai jos-

Alimente care îți protejează imunitatea #1. Mierea. Acest produs este folosit de veacuri și întotdeauna a fost apreciat pentru proprietățile sale. Mierea este cel mai puternic energizant natural. Pe lângă faptul că ne oferă un tonus minunat, mierea conține o mulțime de substanțe necesare organismului nostru. Vitaminele C, A, D și K și cele din complexul B – sunt toate prezente în miere. Acizii organici pe care îi conține mierea sunt: gluconic, fosforic, formic, lactic, citric. Aceștia au un rol esențial în buna funcționare a metabolismului nostru. Datorită proprietăților sale, mierea mai este considerată un antibiotic natural. De ce să iei pastile, dacă poți ucide bacteriile și microbii îndulcindu-te puțin?

Alimente care îți protejează imunitatea #2. Usturoiul. Ca și mierea, usturoiului i se spune antibioticul natural din bucătăria fiecărei gospodine. Acesta conține substanțe care luptă cu bacteriile, ciupercile, cu virușii. Are un minunat efect anti-inflamator și poate fi utilizat cu succes în curele de detoxifiere. Atunci când elimină toxinele, scapă organismul de boli și îi întărește considerabil sistemul imunitar. Studiile arată că usturoiul previne cancerul la sân, colon, stomac și prostată.

Alimente care îți protejează imunitatea #3. Nucile. Atenție cu nucile! Acestea sunt hipocalorice și nu se recomandă persoanelor care doresc să scadă în greutate. În schimb, nucile conțin acizi graşi monosaturaţi (aprox. 72%), precum este acidul oleic şi o excelentă sursă de acizi graşi esenţiali de omega 3 ca acidul linoreic, acidul alfa linoreic(ALA) şi acidele arachidonice. Introducerea regulată în meniu a nucilor ajută la reducerea colesterolului negativ şi la creşterea nivelului de colesterol pozitiv, benefic pentru organism. Doar 25 de grame de nuci conţin peste 90% din DZR de acizi graşi omega 3.

Alimente care îți protejează imunitatea #4. Alimentele verzi. În ultimul timp, tot mai mult se vorbește despre valoarea alimentelor de culoare verde închis și anume: avocado, broccoli, spanacul și multe altele din aceeași categorie. Produsele verzi conţin clorofilă în cantitate mare, alături de  acid folic,  vitamina  B1, B2, B6, B9, PP, C, E şi K, caroten, protide, lipide, glucide, mucilagii, luteină, fier, precum şi o substanţă specifică spanacului, numită spinacină. Se înțelege de la sine că aceste produse trebuie incluse în meniul săptămânal. Brocoli îl poți prepara împreună cu alte legume la cuptor, avocado îl poți servi pe o tartină cu mozzarella la micul dejun, iar spanacul se potrivește de minune în salate și chiar în smoothie cu fructe dulci.

Alimente care îți protejează imunitatea #5. Legumele crucifere. Aici se încadrează legumele precum broccoli, conopida, varza, varza roșie. Sunt disponibile în orice anotimp și valoarea lor pentru imunitatea ta este enormă. Cruciferele au puține calorii, așa că pot fi consumate pe săturate. În schimb, sunt foarte bogate în antioxidanți, vitaminele A, C şi E şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Varza mai este cunoscută pentru lupta cu radicalii liberi și pentru prevenirea cancerului.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari