Știi ce să mănânci ca să previi cancerul la sân? În prezent, la nivel mondial, cancerul la sân este tipul de cancer numărul unu în rândul femeilor şi a doua cauză a mortalităţii, după bolile de inimă. Unele femei supravieţuiesc, altele nu. Mai nou, oamenii de ştiinţă au descoperit legături directe între dietă şi speranţa de viaţă a pacientelor.
Ce să mănânci pentru a supraviețui cancerului la sân? Ca o slabă consolare, supravieţuirea după diagnosticare a devenit în ultimii ani o temă de cercetare asiduă. Cercetătorii încearcă să stabilească legătura dintre dieta şi supravieţuire.
Potrivit statisticilor, 6000 de românce sunt diagnsoticate, anual, cu cancer la sân.
Ce le omoară pe femeile bolnave
Acest subiect tragic a fost cercetat într-un studiu major (Jeanette M. Beasley et al., Post-diagnosis dietary factors and survival after invasive breast cancer, publicat in Breast Cancer Research and Treatment, 2011) pe 4000 de femei diagnosticate cu cancer la sân timp de 7 ani. Nu toate au supravieţuit…
Ce să mănânci pentru a supraviețui cancerului la sân? – Fără dulciuri şi brânzeturi
Care este legătura descoperită de cercetători între alimentaţie şi moartea lor prematură? Deloc surprinzător, aportul de grăsimi saturate. “Cele mai bogate alimente în grăsimi sunt dulciurile şi brânzeturile. Dacă îţi vine în minte un biftec cu cartofi prăjiţi când te gândeşti la grăsimi saturate, eşti foarte departe de principalele surse. De fapt, carnea de vită este abia pe locul nouă în clasamentul întocmit de cercetătorii americani (National Cancer Institute, 2010. Top Food Sources of Saturated Fat among US Population), iar cartofii prăjiţi pe locul1”, explică dr. Cristian Panaite, de la Clinica Kilostop.
Ce să mănânci pentru a supraviețui cancerului la sân? – Excluderea unor alimente vă poate salva
“Aceşti “lideri” în conţinutul de grăsimi saturate sunt urmaţi, în ordine, de preparatele din carne de porc, burgeri, mâncarea mexicană (cu multă untură), preparatele din vită, laptele, preparatele cu paste făinoase şi ouăle. Ca să stai departe de cancerul la sân sau de oricare alt tip de boală autoimună ori cardiovaculară, evită alimentele bogate în grăsimi saturate. Evitarea lor îţi salvează silueta, iar femeilor deja diagnosticate cu cancer la sân le poate salva viaţa”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr. Panaite. Care este sfatul medicului?
Ce să mănânci pentru a supraviețui cancerului la sân? – Principalele surse de grăsimi saturate
- brânzeturile (cu cât mai grase, cu atât mai “generoase”);
- carnea de porc şi vită (chiar dacă îndepărtăm bucăţile albe de grăsime);
- deserturile pe bază de făină (plăcinte, prăjituri şi gogoşi);
- îngheţata;
- carnea de pui, care devine un puternic agent cancerigen dacă este prăjită sau friptă pe plită.
Important pentru sănătatea ta! Autoexaminarea sânilor – cum se face corect
Stând în fața oglinzii,
- Ridică brațele la ceafă și observă aspectul sânilor. Există modificări în forma sau culoarea sânilor? Observi că pielea este lăsată sau prezintă semne precum ridurile?
- Verifică aspectul sânilor în aceeași poziție dar cu mâinile pe șolduri.
- Observă dacă mamelonul are scurgeri. Acesta ar trebui să fie vizibile la o ușoară strângere a mamelonului.
- Așază mâna stângă la ceafă și mâna dreaptă pe sânul stâng. Palpează delicat sânul cu cele 3 degete din mijlocul mâinii începând de la baza acestuia până la nivelul mamelonului pentru a observa existența umflăturilor sau nodulilor. Repetă procedeul pentru sânul stâng.Stând întinsă pe pat
Stând întinsă pe pat,
- Așază o pernă moale sau un prosop sub umărul stâng și pune brațul stâng sub cap.
- Palpează cu cele 3 degete mijlocii ale mâinii drepte sânul stâng, apăsând ușor și mișcând mâna în sens circular începând de la axilă până la stern și de la mamelon până la baza sânului.
- Repetă procedeul și pentru sânul drept.
- Așază o mână pe lângă corp și cu cealaltă palpează ușor zona axilei.
Nu ignora niciodată o umflătură ori o modificare de textură sau aspect pe care le descoperi la nivelul sânului!