Toamna aduce cu sine, implicit, și răcirea vremii, iar virozele și gripele lovesc din plin. Vestea bună este că nu rămânem “descoperiți” pentru că avem la îndemână o serie de alimente cu proprietăți terapeutice care ne sporesc imunitatea și ne ajută să ținem bolile la distanță. Vinetele pot fi considerate leguma vedetă a toamnei, potrivit dr. Corina Zugravu , medic primar în Nutriţie şi Igiena Alimentaţiei.
„Vinetele sunt legume de sezon bogate în antioxidanți care se regăsesc în cea mai mare parte în coajă. Și nici nu trebuie să ne facem griji pentru siluetă, deoarece ele aduc organismului un aport scăzut de calorii dar îl hidratează bine pentru că sunt bogate în apă – circa 93%. Prin urmare, fiind bogate în fibre și sărace în grăsimi, acestea sunt indicate și persoanelor care urmează o cură de slăbire, deoarece oferă senzația de sațietate. Cei mai importanți nutrienți care se regăsesc în vinete sunt vitaminele B1 și B6, cuprul și manganul, ce ajută organismul să lupte împotriva radicalilor liberi. De asemenea, vinetele mai conțin și potasiu, ce menţine sănătatea inimii, calciu, benefic pentru sistemul osos şi magneziu care ne ajută să învingem stresul”, a declarat, pentru Ziar Medical, dr Corina Zugravu.
Vinetele beneficii pentru sănătate – Încetinesc îmbătrânirea organismului
În plus, vinetele ne ajută şi să ne menţinem silueta, pentru că ajută la eliminarea toxinelor şi reglează digestia, iar vitaminele şi mineralele din ele sunt mult mai bine absorbite de organism decât cele de sinteză. Mai mult, vinetele conţin substanţe ce au proprietatea de a încetini procesul de îmbătrânire a organismului, motiv pentru care ar trebui să le consumăm frecvent. De asemenea, cine mănâncă des salată de vinete va avea un somn mai liniştit şi va deveni mai calm.
Alte alimente benefice sănătăţii
Morcovii, ustoroiul, ceapa, ardeiul gras şi cartofii sunt alimente pline de vitamine ce aduc mari beneficii organismului. Cele portocalii, de exemplu, sunt foarte bogate în vitaminele A şi C şi potasiu şi calciu. De asemenea, legume precum broccoli, conopida şi varza sunt bongate în alcaloizi, substanţe ce contribuie la prevenirea apariţiei cancerului şi întreţin memoria.
Legumele şi lupta împotriva cancerului
Legumele în general dar cele de toamnă în special par concepute pentru a ne proteja împotriva cancerului. Se pare că nu doar vânăta, ci şi sfecla roşie împiedică, sau măcar mai frânează, înmulţirea celulelor canceroase din sânge, iar usturoiul şi prazul previn apariţia multor tipuri de cancer.
Alte articole:
- Spanacul şi spulberarea unui mit
- Sfatul nutriționistului pentru sezonul rece – secretele alimentației corecte
- Rolul alimentației în imunitate. Camelia Munteanu, nutriționist: ”Deficiențele în micronutrienți afectează sever funcția imună”
Top 10 beneficii pentru sănătate ale vinetelor
1. Protejează sistemul cardiovascula – Fiind bogată în potasiu, vânăta ajută la menținerea unui ritm cardiac stabil. Totodată, această legumă conține flavonoide, care reduc nivelul de colesterol rău și măresc nivelul de colesterol bun. Având în vedere cele menționate, putem observa că unul dintre extraordinarele beneficii pentru sănătate ale vinetelor este scăderea riscului de dezvoltare a bolilor cardiace.
2. Luptă împotriva radicalilor liberi – Beneficii pentru sănătate ale vinetelor datorate conținutului de antioxidanți. Fiind bogate în antioxidanți, vinetele luptă împotriva radicalilor liberi. Acestea protejează celulele prin încetinirea procesului de îmbătrânire. Totodată, vânata ajută la curățarea organismului, ajutând la eliminarea unei cantități mari de toxine.
3. Îmbunătățesc funcțiile cerebrale – Fitonutrienții din vinete sunt benefici sistemului cognitiv și sănătății mintale. Aceștia protejează creierul de toxine și stimulează circulația la nivelul acestui organ, contribuind la îmbunătățirea memoriei și a capacității analitice.
4. Ajută la slăbit – Beneficii pentru sănătate ale vinetelor precum pierderea în greutate
Vânăta este bogată în fibre solubile care mențin echilibrul la nivel digestiv. Această legumă are puține calorii și, așa cum am menționat mai sus, are un conținut bogat de apă, drept pentru care oferă sațietate și prelungește această senzație. Astfel, vânata ajută la slăbit.
5. Previn anemia – Una dintre principalele cauze ale anemiei este lipsa de fier în sânge. Fierul din compoziția vinetelor ajută la prevenirea și tratarea anemiei. Totodată, fierul joacă un rol important în formarea eritrocitelor care ajută la metabolizarea proteinelor.
6. Îmbunătățesc vederea – Vinetele conțin antocian, un compus solubil care ajută la îmbunătățirea sistemului nervos central. Prin urmare, printre minunatele beneficii pentru sănătate ale vinetelor se numără menținerea unei vederi sănătoase și prevenirea cataractei.
7. Îmbunătățesc sănătatea oaselor – Vânata conține fenoli, compuși care ajută la întărirea oaselor și scad riscul de dezvoltare a osteoporozei. Această legumă este bogată în fier și calciu, minerale esențiale pentru sănătatea sistemului osos.
8. Sunt benefice pentru păr – Beneficii pentru sănătate ale vinetelor precum îngrijirea părului. Datorită conținutului ridicat de vitamina B3, vinetele stimulează creșterea părului. În plus, aceste alimente sunt bogate în vitamina A, care stimulează producția de sebum, ajutând la hidratarea părului și la prevenirea căderii acestuia.
9. Combat retenția de apă – Retenția de apă poate avea numeroase cauze, printre care menstruația, menopauza, sarcina, anumite boli renale și cardiace. Apa de vinete este un diuretic excelent care ajută la eliminarea lichidelor reținute în corp. Astfel, este indicat să consumi acest lichid pentru combaterea retenției de apă. Retenția de apă te poate face să pari și să te simți supraponderal. Prin urmare, dacă vrei să dai jos câteva kilograme, nu ezita să adaugi apa de vinete în dietă.
10. Tratează arsurile – Dacă te-ai ars pe piele, prepară o pastă din pulpa unei vinete. Această legumă are proprietăți calmante și terapeutice care ameliorează durerea și înmoaie pielea.