Tusea – când trebuie să te îngrijoreze?

Cu toții am avut o răceală, asociată cu tusea persistentă, măcar o dată în viață. Deseori ne-am îngrijorat pentru că ea nu ceda la tratament și, evident, că ne temeam de o boală mult mai gravă. Iată ce ne spun specialiștii cu privire la ceea ce gnerează tusea și posibilele ei complicații.

“Tusea este un mecanism reflex al organismului, prin intermediul căruia se elimină, în exterior, secreţiile de la nivelul căilor respiratorii sau particulele străine inhalate. În unele cazuri, aspiraţia unui corp străin generează tusea”, explică, pentru Ziar Medical, dr. Mariana Bănică, medic specialist pneumolog cu competenţă în endoscopie bronşică şi explorări funcţionale respiratorii, la Centrul Medical Mediclass.

Ce anume declanșează boala

„Tusea involuntară poate fi generată de factori chimici, mecanici, inflamatori, infecţioşi sau psihogenici. În are o cauză organică, însă, destul de frecvent, poate fi și indusă hipogen, mai ales dacă aveți anxietate. În astfel de cazuri tusea este uscată și iritativă. Există și situații când apar pusee de tuse ce pot merge chiar până la leșin”, explică dr. Bănică.

La fumători e mai complicat

“Când vorbim despre fumători, lucrurile se complică. Modificarea caracterului tusei la un fumator poate semnifica prezenta unei infecţii. Dacă aceasta persistă, pofta de mâncare scade, persoana slăbește, iar în spută îi apar striuri de sânge, trebuie să meargă urgent la medic pentru că poate fi vorba despre o afecţiune severă sau chiar cancer pulmonar.

- Articolul continua mai jos-

Tendinţa pacienţilor de a-şi administra singuri medicamente şi antibiotice este periculoasă. Deseori aşa apare rezistenţa microrganismelor la antibiotice”, spune medicul.

Ce boli poate ascunde o tuse persistentă

Tusea care nu este generată de o boală pulmonară poate fi de natură cardiacă (ex. insuficienţă cardiacă, trombembolism pulmonar), digestivă ( ex. boala de reflux gastroesofagian) sau secundară administrării unor medicamente. “Când se însoţeşte de subfebrilitate (37,5-38 grade Celsius), scădere ponderală și transpiraţii există posibilitatea diagnosticării unei tuberculoze pulmonare și trebuie să mergeți urgent la medic”, explică dr. Bănică.

Analize necesare pentru a diagnostica tusea

  • examinare pneumologică
  • consult multidisciplinar
  • spirometrie
  • radiografie
  • ecocardiografie

Alte articole:

Tuseea – cum o clasificăm

  • Uscată (non-productivă)-adică nu produce mucus sa flegme
  • Umedă-productivă (expectorantă)-adică produce exces de mucus și flegmă
  • Convulsivă

Tusea mai poate fi clasificată și ca:

  • Acută – care durează mai puțin de 3 saptamâni
  • Subacută – ține între 3 și 8 săptămâni;
  • Cronică – durează mai mult de 8 săptămâni

Tusea uscată (neproductivă) are caracter uscat și nu produce mucus sau flegmă și este cauzată de o iritațiesau o inflamați a gâtului ș a pieptului. Adesea există o senzaţie de mâncărime în gât și este însoțită de modificări ale timbrului vocal și se întâlnește, de obicei, la începutul bolilor eruptive. Tusea uscată poate deveni o tuse cu mucozităţi (umedă), în cazul în care boala de bază progresează.

Tusea umedă (productivă, cu mucizotăți sau tuse din piept ) este tusea însoțită de expectorație mai mult sau mai puțin abundentaă, având caracter umed. Tusea umedă este întâlnită de obicei, la bolnavii cu bronșite cronice, scleroze pulmonare, supurații bronho-pulmonare. Tusea umedă este modalitatea corpului uman de a îndepărta cantitatea excesivă de mucozităţi (cunoscute şi sub numele de flegmă, spută sau mucus) din interiorul căilor respiratorii. În cazul unei persoane sănătoase, flegma este de obicei un lichid uşor gelatinos, transparent sau de culoare alburie. Acesta captează bacteriile şi particulele pe care le inhalăm, astfel încât să poată fi expulzate cu ajutorul cililor care transportă mucozităţile în afara căilor respiratorii.

- Articolul continua mai jos-

Tusea convulsivă (emetizantă) sau tusea măgărească, așa cum e cunoscută în termeni medicali reprezintă o infecție baceriană a căilor respiratorii și a plămânilor, fiind extrem de contagioasă. Aceasta provoacă crize repetate de tuse, care pot dura timp de două până la trei luni sau chiar și mai mult, și este foarte gravă în special pentru sugari și copii mici. Tuse conulsivă se răspândește prin pictărurile de tuse sau când cineva infectat strănută lângă tine. Aceasta mai poate deveni și tuse emetizantă. Din cauza crielor repetate, uneori e însoțită și de vomă.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari