Două lucruri banale ne influențează activitatea inimii: calciul și cafeaua

Inima fiecăruia dintre noi are fix mărimea pumnului nostru și trebuie să avem grijă de ea pentru că este “motorașul” întregului organism. Ea pompează sângele în corp.

Potrivit statisticilor, 80% din bolile de inimă pot fi prevenite printr-o dietă echilibrată și un stil de viață sănătos. La nivel mondial, cauza numărul 1 de mortalitate este reprezentată de bolile cardio-vasculare, ceea ce înseamnă că afecțiunile inimii ucid mai mulți oameni decât următoarele patru cauze de mortalitate la un loc. Annual, la nivel mondial, se înregistrează peste 17 milioane de decese prin afecțiuni cardiovasculare.

Trebuie să avem grijă de inima noastră pentru că ea muncește din greu. Pompează de aproape 100.000 de ori pe zi, iar într-o singură zi, sângele din corpul nostru parcurge 19.000 de kilometri. Iată însă că două lucruri, aparent banale, cafeau și calciul, pot influența decisiv activitatea inimii.

Cafeaua, același efect ca și aspirina

Cafeaua oferă numeroase beneficii asupra sănătăţii celui care o bea, sunt de părere specialiştii brazilieni. La ora actuală, Brazilia, lider mondial în producerea cafelei, speră să convingă tot mai mulţi oameni să obişnuiască să bea cafea, potrivit Yahoo Health News. În prezent, Brazilia este singura ţară din lume care oferă în şcoli, „coffee breaks”, pentru elevi, pentru a demonstra că o cană de lapte cu cafea este foarte bună pentru menţinerea sănătăţii inimii. În scopul de a demonstra beneficiile cafelei şi dacă există o legătură între aceasta şi afecţiunilor cardiace, guvernul brazilian a demarat un amplu studiu în care au fost incluşi 200000 de doctori. Prof. Darcy Lima, coordonatorul amplului studiul întreprins la Neurology Institute of the Federal University of Rio de Janeiro, susţine:” Cafeaua este la fel ca şi aspirina, despre care se ştie că previne atacurile cardiace”. În plus, potrivit acestuia, cafeaua ne face mai fericiţi.

- Articolul continua mai jos-

Prea mult calciu face rău la inimă

Potrivit statisticilor, peste jumătate din atacurile de cord sau alte accidente cardiace care au cauzat decese, au survenit pe fondul unor afecţiuni ale inimii. O nouă metodă de investigaţie, deocamdată destul de controversată, susţine că depozitele de calciu pe pereţii arterelor cresc acest risc şi, în funcţie de ele, se pot identifica pacienţii predispuşi la accidente coronare. Se pare că persoanele care au un nivel crescut al depunerilor de calciu pe valve şi artere necesită by-pass sau angioplastie. EBT (electron beam tomography) este metoda care permite evaluarea riscului de accidnt coronar, afirmă dr. George T. Kondos, de la Universitatea din Illinois, mai ales că unele afecţiuni pot fi asimptomatice, adică boala există dar pacientul nu simte nimic neobişnuit în starea lui de sănătate. Un studiu efectuat pe 5635 de bărbaţi şi femei, care nu aveau simptomele unei boli de inimă a dovedit că arterele pot fi îngustate prin depuneri de calciu. Subiecţii au fost puşi să-şi ţină rspiraţia timp de 30 de secunde, până la un minut şi au fost examinaţi cu computerul tomograf, pentru a li se măsura densitatea depozitlor de calciu pe pereţii arterelor. În 95% din cazuri, metoda EBT a depistat depuneri mari de calciu, iar la pacienţii fără simptome de boală coronară, în 67% din cazuri, s-au depistat depuneri moderate de calciu.

Sfatul mediului – Dr. Monica Măgheruşan Sfaturi în sezonul rece pentru pacienţii cu afecţiuni cardiovasculare

Alte articole:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari