fbpx
Acasă Ştiri Medicale Screening medical gratuit în Covasna

Screening medical gratuit în Covasna

Locuitorii din Reci și Dalnic, județul Covasna vor beneficia de investigații medicale gratuite. Este vorba de un proiect european derulat de Serviciul de Ajutor Maltez din Ungaria.

Covasna este primul judeţ în care se vor efectua mai multe tipuri de screening: screening oftalmologic, ortopedic pentru copii, teste pentru evaluarea stării generale de sănătate şi screening pulmonar.

Proiectul de screening se va desfășura în 14 județe din țară. Este un perteneriat între Serviciul de Ajutor Maltez în România – Filiala Sfântu Gheorghe, Spitalul Judeţean de Urgenţă “Dr. Fogolyan KristĂłf” şi Clinica de oftalmologie Optimum din Ungaria

“În judeţul Covasna se acordă o importanţă deosebită acţiunilor de prevenţie. Viaţa oamenilor se poate salva dacă există prevenţie. Unul dintre mijloacele prin care se poate realiza acest lucru este programul screening. În 2013 a fost demarat proiectul pentru evaluarea stării generale de sănătate. Proiectul beneficiază de implicarea specialiştilor din cadrul Spitalului Judeţean Bacs-Kiskun şi cei din cadrul Spitalului Judeţean “Hetenyi Geza” din judeţul Jasz-Nagykun-Szolnok, în parteneriat cu Spitalul Judetean de Urgente Dr. Fogolyán Kristóf şi medicii de familie din  localităţile respective” – a subliniat Tamas Sandor, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Covasna.

Articolul continua mai jos

În ultimii ani, specialiştii au efectuat peste zece mii de examene medicale în localităţile: Brateş, Comandău, Bodoc, Breţcu, Ghidfalău, Baraolt, Vârghiş, Micloşoara, Bixad, Micfalău, Malnaş, iar anul acesta în comuna Catalina.

“Proiectul Serviciului de Ajutor Maltez, la care participă 11 medici şi 13 asistenţi medicali, vine în completarea şi extinderea acestui program bine dezvoltat, a cooperării dintre Spitalul Judeţean şi medicii de familie locali. Scopul nostru este sensibilizarea personalului centrului medical judeţean faţă de acest subiect. Dorim să lansăm un program propriu de screening” – a rezumat preşedintele CJ Covasna.

Investigaţiile medicale gratuite vor fi efectuate în cabinetele medicale amenajate provizoriu. Acestea se vor afla în conacul Antos de la Reci, Covasna în perioada 23-24 octombrie. De asemenea, în Căminul Cultural de la Dalnic, în perioada 26-27 octombrie, zilnic între orele 8 şi 20. Se aşteaptă participarea a aproximativ 1200 de persoane din cele două localităţi.

Tischler Ferenc, secretar general al Serviciului de Ajutor Maltez în România, a spus că au fost înfiinţate şapte centre de sănătate. Aici se organizează activităţi de educaţie şi de formare în domeniul sănătăţii şi educaţiei sociale. Activitățile sunt atât pentru persoane care lucrează în domeniile respective cât şi pentru persoanele implicate în activitatea de îngrijire la domiciliu.

Pe lângă investigaţiile medicale gratuite, se vor organiza întâlniri, expuneri şi evenimente, cu implicarea unor specialişti.

“În acest screening am implicat medici specialişti locali. Am avut un sentiment de satisfacţie că ne-au sprijinit cu bunăvoie şi şi-au asumat această sarcină. În cazul unor afecţiuni medicale depistate în urma investigaţiilor, ne asigurăm că persoana în cauză va ajunge la medicul specialist adecvat, în vederea tratamentului ulterior. Dorim să ne adresăm părinţilor şi îi îndemnăm să profite de această posibilitate şi să-şi aducă copiii la investigaţii .Pentru ei oferim un loc de joacă mobil care va face aşteptarea mai plăcută” – a rezumat Tischler Ferenc.

Citește și:

Programul de screening auditiv pentru nou-născuți va fi extinsă

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,919FaniÎmi place
1,180AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Boala Parkinson – Diagnostic, factori de risc, tratament, medicație

Boala Parkinson este o boală degenerativă ce survine în urma distrugerii lente și progresive...

Fibroza chistică – Cauze, simptome, factori de risc, tratament

Ce este fibroza chistică? Fibroza chistică sau mucoviscidoza este o afecțiune genetică, ce...

Ce este arteriopatia cronică obliterantă. Cauze, diagnostic, tratament

Arteriopatia cronică obliterantă este o boală arterială cauzată de ateroscleroză (depuneri de grăsime la...

Moartea cerebrală – ce trebuie să știi despre ea

Ce este MOARTEA CEREBRALĂ? Este ea moarte... reală sau este vorba despre cu totul...

Ce este hipertiroidismul. Cauze, simptome, tratament

Hipertiroidismul este o patologie a sistemului endocrin, care desemnează o producție excesivă de hormoni...

Cum recunoaștem alergia la înțepătura de insecte?

Alergia la veninul insectelor. Cu venirea primăverii revin și multe insecte, crescând astfel posibilitatea...