fbpx

Femeile din cinci județe, testate gratuit pentru cancer la sân

Femeile din două sate din județul Alba au fost testate gratuit pentru cancer la sân, în cadrul campaniei ”Nu am făcut destul”. Dintre acestea, 10% au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân.

În cadrul campaniei desfăşurate în Ighiu şi Bistra, au fost testate 165 de persoane. Dintre care 138 de femei şi 27 de bărbaţi.

La Ighiu au fost 11 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân. La Bistra au fost 4 femei care au fost depistate cu suspiciuni serioase de cancer la sân. Medicii au recomandat, în funcţie de caz, mamografie sau biopsie, ambele fiind asigurate de noi.  De asemenea, la Bistra, medicul dermatolog a diagnosticat o pacientă cu risc crescut de cancer la piele.

Campania continuă la acest sfârşit de săptămână în judeţul Bistriţa-Năsăud, în Căianu Mic. După care urmează în 27 octombrie Apahida, judeţul Cluj, iar în 28 octombrie Iacobeni, judeţul Sibiu.

Campania de testări gratuite “Nu am făcut destul” se desfăşoară în acest an în cinci judeţe din Ardeal. În lunile octombrie şi noiembrie vor fi testate mai mult de o mie de femei din Alba, Sălaj, Cluj, Bistriţa-Năsăud şi Sibiu.

Testările pentru cancer la sân sunt efectuate de către voluntari de la Asociaţia Studenţilor Medicinişti din Cluj,

- Articolul continua mai jos-

Voluntarii fac controale la sâni (palpare, ecografie). În cazul unei suspiciuni de cancer la san se realizează trimitere pentru mamografie gratuită. La inimă (tensiune, puls, EKG, se măsoară vârsta arterelor). La plămâni (spirometrie, se măsoară vârsta plămânilor). La aluniţe (dermatoscopie, verificare pentru cancerul de piele) şi pentru depistarea diabetului (măsurarea glicemiei).

Anul trecut campania pentru cancer la sân s-a desfăşurat în cinci judeţe din Moldova. Medicii au descoperit că o femeie din şapte se confruntă cu o problemă la nivelul sânilor. Acestea refuză să meargă la medic de frică sau de ruşine. De asemenea, patru din cinci femei nu făcuseră niciodată un control medical la sâni.

“Cancerul descoperit în fază incipientă este tratabil. Costurile tratamentelor scad, iar şansele de supravieţuire cresc. Peste 15% dintre femeile care au fost testate anul trecut au prezentat anormalităţi la sâni şi au necesitat un control de specialitate. Mai grav, aproape 50% dintre acestea aveau formaţiuni de natură canceroasă şi au fost trimise la medicul specialist”, a declarat preşedintele FABC, Cezar Irimia.

Cancerul de sân reprezintă una dintre principalele cauze de mortalitate în rândul femeilor din România. Cu toate că este o afecţiune care se poate vindeca dacă este depistată în fază incipientă, cancerul mamar ucide anual peste 9.000 de românce. Tocmai din acest motiv, specialiştii trag un semnal de alarmă şi le îndeamnă pe femei să îşi facă lunar o autoexaminare a sânilor şi, cel puţin o dată pe an, să meargă la control la medicul specialist.

Campania de testare gretuită pentru cancer la sân este desfășurată de Federaţia Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer (FABC), în parteneriat cu Asociaţia Pacienţilor Cronici din România.

Citește și:

9000 de cazuri de cancer la sân, anual în România

- Articolul continua mai jos-

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână