Viroze respiratorii – tot ce trebuie să știi despre ele

Toamna este sezonul în care suntem atenți la viroze respiratorii și la modul în care transmiterea acestora în colectivitate poate fi prevenită.

În momentul în care apare un caz de gripă, prima măsură pe care o luăm este de a nu mai duce copiii în colectivitate – la creșă, la grădiniță, la școală. De asemenea, se iau măsuri în azilele de bătrâni. Dar oare știm tot ce trebuie știut despre prevenția și tratarea unei viroze respiratorii? Dna dr. Cristina Pavel, specialist în apifitoterapei, acupunctură, medicină de familie, cromoterapie și medicină cuantică, de la Centrul de Sănătate și Viață ARMONIA din București, ne spune de ce anume trebuie să ținem seama.

Viroze respiratorii – cum se transmit virușii

Majoritatea virozelor respiratorii – așa cum le spune și numele – se transmit prin aerul respirat; în urma unui contact cu o persoană bolnavă, care strănută, tușește. „În felul acesta, picături de salivă care conțin acel virus care este responsabil de îmbolnăvire îl iau persoanele care sunt sensibile și care pot ușor să se îmbolnăvească”, spune dr. Cristina Pavel.

Viroze respiratorii – care sunt factorii de risc. Unde este riscul crescut de îmbolnăvire? „În locurile aglomerate, în mijloacele de transport în comun, sau pur și simplu dacă cineva aproape de noi tușeșete și strănută și nu își acoperă căile respiratorii și dacă noi suntem sensibili și susceptibili la îmbolnăvire, atunci putem ușor să ne îmbolnăvim”, ține să ne atragă atenția dna dr. Cristina Pavel.

- Articolul continua mai jos-

Din fericire, nu toată lumea este sensibilă. Dar, spune medicul, „în medicină există un dicton care spune că nu întotdeauna microbul este totul, ci contează și terenul pe care apare infecția. Adică dacă noi avem grijă din timp, știm că avem o anumită sensibilitate și luăm măsuri, putem să nu ajungem să ne îmbolnăvim, chiar dacă cei din jurul nostru se îmbolnăvesc.”

Viroze respiratorii – simptome

Manifestările pot să fie diferite.

„Cel mai vizibil și mai cunoscut, că se înfundă nasul, ori nu mai putem să respirăm, ori începe să curgă nasul, e acea așa-numită rinoree apoasă – curge o secreție din asta foarte apoasă. Dacă deja ulterior încep să apară niște secreții mai vâscoase, mai colorate, galben-verzui poate să fie semn de suprainfecție bacteriană”.

Deci, înroșirea nasului, înfundarea, alternând cu excesul de secreții la nivelul nasului, la nivelul ochilor, stare generală proastă, o așa numită stare de oboseală, de moliciune, de curbatură, ne doare capul, suntem moleșiți, nu mai suntem în stare să facem mai nimic, mușchii ne dor ca la o febră musculară. De asemenea, spune dr. Cristina Pavel, „pot să fie niște manifestări digestive care mimează altceva, chiar și o toxiinfecție alimentară, în funcție de tulpina de virus gripal a sezonului respectiv, poate să fie un tip de manifestare sau alta. Dar în general este starea asta proastă din care ne revenim destul de greu dacă nu luăm măsuri”.

Viroze respiratorii – evoluția bolii

O viroză netratată la timp poate duce la eventuale complicații: sinuzite, infecții mai grave ale aparatului respirator, cum ar fi bronșită, astm bronșic.

„Viroza poate să se complice, în timp, dacă nu e tratată, și cu suprainfecție bacteriană sau se poate extinde la structurile din jur”, ne atrage atenția dr. Cristina Pavel. „Să spunem că începe cu o simplă manifestare în sfera ORL, nas-gât-urechi, cu o sensibilitate la ureche, dar după aceea poate să se extindă la sinusuri, să dea niște dureri de cap foarte puternice. Noi în afară de sinusurile acestea vizibile, frontale și maxilare, mai sunt niște sinusuri care sunt mai ascunse și care sunt mai ascunse și dacă ajungem să avem probleme acolo sunt și mai greu de tratat, iar în partea de jos coboară spre bronhii, spre plămâni, se pot agrava anumite manifestări ale astmului bronșic, dacă sunt persoane care sunt alergice”.

Deci pe un teren deja cu probleme (dacă au fost intervenții chirurgicale, dacă sunt anumite proteze), oamenii sunt deja sensibilizați și atunci trebuie să se protejeze pentru că orice infecție. „Sau dacă fac tratamente imunosupresoare (supresia se face cu ajutorul medicamentelor) – atunci orice agent infecțios se manifestă cu o mult mai mare agresivitate”.

- Articolul continua mai jos-

Cu alte cuvinte, când imunitatea este scăzută, riscul de a ne îmbolnăvi este mult mai mare.

Vezi și Antibiotice pentru viroză? Complet greșit!

Viroze respiratorii – tratament naturist

Formule cu amestecuri pentru ceai, foarte eficiente, sunt:
– flori de tei şi soc, frunze de mentă, herba de nalbă mare şi fructe de măceş;
– flori de tei, frunze de salvie şi eucalipt;
– flori de tei, soc şi muşeţel, herba de cimbrişor şi sovârv, rădăcină de cerenţel şi scorţişoară (infuzie îndulcită cu miere);
– flori de tei şi soc, herba de ţintaură şi păpădie, scoarţă de salcie şi conuri de hamei;
– flori de tei, soc, muşeţel, lumânărică, porumbar şi scoarţă de salcie (decoct cu efecte sudorifice în infecţiile gripale);
– flori de tei, soc, salcâm şi trifoi roşu, frunze de coacăz negru şi urzică, herba de sovârv şi scoarţă de salcie (infuzie îndulcită cu miere).

SFATUL MEDICULUI – ceaiuri pentru viroze respiratorii

„Efectele acestor ceaiuri cresc simţitor, dacă se adaugă o linguriţă de scorţişoară şi cuişoare, măcinate fin, care au acţiune antivirotică”.

*) Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor, realizată de Claudia Ruse și Robina Cornaciu.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari