Cancer la cap și la gât – tot ce trebuie să știi

Peste 6.000 de români sunt diagnosticaţi anual cu cancer la cap şi la gât. Incidența decesului care survine în acest tip de cancer este de foarte mare: 45%!

Statisticile arată că aproximativ 2.500 de pacienți diagnosticați cu o tumoră cerebrală sau alte forme de cancer la cap și la gât mor pe parcursul unui an. Pe de altă parte, cazurile nou-diagnosticate sunt în creștere, de la un an la altul. În urma diagnosticării târzii, riscurile unei recidive sunt de 50% în primii cinci ani de la încheierea tratamentului.

Medicul Oana Trifănescu, de la Institutul Oncologic București ne explică cine poate pune diagnosticul precoce al bolii și cum se poate aborda boala, pentru a crește rata de supraviețuire.

Cancer la cap și la gât – diagnostic precoce

Medicul oncolog Oana Trifănescu este de părere că primii care pot depista o patologie tumorală la nivelul gâtului și al capului sunt medicul dentist și medicul de familie. Pacientul care face periodic control la cei doi medici, are șansa de a fi depistat precoce cu o formă de cancer la cap și la gât.

„Profilaxia făcută de medicul stomatolog și de medicul de familie este foarte importantă. Orice leziune care persistă mai mult de două-trei săptămâni trebuie comunicată către acești doi medici, în funcție de localizarea ei. Dar medicul de familie e primul care trebuie informat, pentru că el poate alege spre ce specialist să trimită pacientul – spre stomatolog, chirurg-buco-maxilo-facial etc.”

- Articolul continua mai jos-

Doar astfel, spune medicul oncolog, se poate pune mai departe un diagnostic corect și se poate stadializa corect bolnavul.

De ce crește riscul de a face un cancer la cap sau la gât, de la un deceniu la altul? „Incidenţa acestei neoplasm este în creştere din cauza faptului că trăim mai mult, avem o neşansă mai mare să facem o neoplazie, suntem expuşi la mai mulţi factori de risc şi, în mare parte, şi din cauza modului de viaţă de zi cu zi”, spune medicul. Campania de informare cu privire la cancerul de cap şi gât a fost implementată în peste 18 ţări şi a demarat în România la sfârşitul lunii trecute. Campania va include, anul acesta, şi o caravană care va merge în sate şi comune.

Citește și Radiologie imagistică și buncăr de radioterapie – în beneficiul bolnavilor oncologici

Cancer la cap şi la gât – simptome

Principalele semne și simptome ale unui cancer la cap și la gât sunt:

 • Usturimi sau dureri
 • inflamaţii
 • ulceraţii la nivelul limbii sau pereţilor bucali
 • pete albe sau roşii
 • durere în gât
 • răguşeală persistentă
 • durere sau dificultate la înghiţire
 • umflături suspecte la nivelul gâtului
 • blocarea căilor nazale sau sângerări ale acestora

Cancer la cap și la gât – cauze

Apariţia acestui tip de maladie gravă este condiţionată de:

 • factori genetici – acest tip de cancer se poate întâlni la mai mulţi membri ai unei familii din mai multe generaţii
 • stilul de viaţă – majoritatea pacienţilor diagnosticaţi cu cancer de cap şi gât sunt bărbaţi fumători şi consumatori de alcool
Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari