fbpx

Zilele ICF – despre o schimbare de mentalitate

Zilele ICF – evenimentul care a marcat 59 de ani de excelență medicală pe platforma de sănătate de la Fundeni.

Pentru a marca într-un mod festiv succesele și performanțele medicale constante și în cursul anului 2018, Institutul Clinic Fundeni a organizat Zilele Institutului (Zilele ICF), în perioada 3-6 octombrie 2018. Evenimentul – deja o tradiție, în cadrul manifestprilor științifice din Sănătate – s-a deschis cu Conferința-dezbatere „Institutul Clinic Fundeni – Unitate strategică în dezvoltarea sistemului public medical românesc”.

Despre semnificația acestui eveniment am purtat un dialog cu dna conf. univ. dr. Carmen Orban, managerul Institutului.

Ziar Medical – Zilele ICF reprezintă un reper, în existența unității medicale pe care o conduceți. An de an, specialiștii din Institut și invitații lor se adună pentru a sărbători, dar și a vorbi despre viitorul medicinei românești. Ce a însemnat ediția din acest an?

- Articolul continua mai jos-

Conf. univ. dr. Carmen Orban – A fost o schimbare de mentalitate pentru că Zilele ICF de obicei reprezită o mare sărbătoare a noastră, în care avem lucrări științifice și arătăm ce facem noi, o sărbătoare pentru că ne întâlnim, ne ducem în diverse locuri unde putem relaționa și putem să ne cunoaștem între noi și să ne coagulăm mult mai bine ca echipe medicale. Anul acesta am schimbat mentalitatea și am ales să deschidem Zilele ICF într-un cadru festiv, la Parlament, sub egida Centenarului și cu mulți parteneri de la guvern, comisiile de sănătate din cele două Camere, cu sprijinul comisiei de Sănătate de la Președinție… Deci au fost toți cu noi și am marcat acești 60 de ani. Dar i-am marcat cu pacienți, cu asociații de pacienți și cu profesioniștii din acest spital. Ne-am simțit mândri că putem să arătăm ce fecem.

Zilele ICF – un reper științific

Ziar Medical – Spuneați că, dincolo de cadrul festiv, au existat și repere științifice…

Conf. univ. dr. Carmen Orban – Da, am avut mai multe zile dedicate științei. Au fost patru zile intense, am avut colaborări și cu alte spitale, au fost și colegi din spitale private. De exemplu, am avut un coleg care este foarte bine documentat pe ceea ce înseamnă medicină personalizată – dr Marius Geantă, sălile au fost pline. În completarea acestui eveniment, toți medicii decidenți din spital și toți cei care au arătat performanță medicală evidentă, tot personalul medical, asistenți medicali etc. au fost invitați la un curs de leadership, pe care îl organizează spitalul, un curs unde am chemat profesioniști care să ne învețe cum să fim mai buni. Șefi mai buni, mult mai sociabili între noi. Colaborările pot duce la un progress evident. Avem și cursuri de burn-out, pentru că lucrul acesta trebuie să ne ducă în top. Avem alături de noi, pentru prima dată, și colegi de la alte spitale, factori decidenți, manageri, Ministerul Sănătății, Casa de Asigurări pentru Sănătate – pentru ca împreună să găsim soluții pentru a avea un management al sistemului sanitar mai bun. De aici pleacă totul: dacă lucrurile funcționează bine la nivel înalt, cu siguranță, ele se răsfrâng și mai jos. Beneficiar nu poate fi decât pacientul nostru.

Ziar Medical – Anul 1959 a fost cel în care s-au pus bazele acestei uriașe platforme medicale de la Fundeni. Care sunt, pentru dv, provocările „anului 60”? Cum preigurați Zilele ICF 2019?

Conf. univ. dr. Carmen Orban – Așteptările și proiectele sunt mari și de ele depide, oarecum, viitorul meu. Mi-am dat un deadline și dacă, până la anul, nu reușesc să văd prima cărămidă pusă pe un spital nou și pe o infrastructură nouă eu cred că este momentul să mă retrag și să am alte provocări. În acest spital am dat tot ce am putut eu să dau, ca mentalități, ca expertiză profesională, ca management, ca dăruire. Am dat tot. De un an de zile, simt că nu mai este o curbă ascendentă, ci sunt pe un platou în care deja nu fac decât să păstrez și să întrețin ceea ce am făcut, fără perspectiva de a face lucruri noi. Pe această platformă trebuie un spital nou – aceasta este de fapt ținta.

Vezi și 23 de manageri de spitale au fost sancționați de Ministerul Sănătății

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari

Cele mai citite articole în ultima săptămână