600.000 de români suferă de afecțiuni reumatice

Peste 600.000 de români (3% din populaţie), dintre care 2.000 de copii, suferă de afecțiuni reumatice sau musculo-scheletale. Acestea generează 50% din absenteismul la locul de muncă.

1 din 2 români asociază bolile reumatice cu boli ale bătrâneţii şi cred că acestea se datorează expunerii la frig sau umiditate.

Doar 18% dintre români percep durerea de spate de tip inflamator ca o boală cronică

Cu ocazia „Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor”, Liga Română contra Reumatismului şi Societatea Română de Reumatologie continuă eforturile de conştientizare publică asupra bolilor reumatice şi musculo-scheletale şi a impactului socio-economic al acestor afecţiuni, prin continuarea campaniei „Don’t Delay, Connect Today”.

Campania europeană EULAR „Don’t Delay, Connect Today”, lansată la începutul acestui an şi în România sub sloganul „Fără amânare! Fă o programare!”continuă să atragă atenţia asupra importanţei diagnosticului precoce şi a îngrijirii de specialitate pentru îmbunătăţirea calităţii vieţii celor peste 600.000 de români ce suferă de aceste afecţiuni. De multe ori, lipsa de informare şi întârzierea cu care pacienţii se prezintă la medic conduc la întârzierea diagnosticului sau chiar la o lipsă a acestuia, iar dacă nu sunt tratate corespunzător bolile reumatice pot afecta activităţile de zi cu zi ale pacienţilor, dar şi abilităţile lor fizice.

- Articolul continua mai jos-

„În contextul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Artritelor, continuăm eforturile de îmbunătăţire a gradului de conştientizare şi acces timpuriu la diagnostic şi îngrijire de specialitate pentru persoanele afectate de boli reumatice şi musculo-scheletale. Diagnosticul precoce, trimiterea la medicul reumatolog şi accesul la cele mai noi şi eficiente tipuri de tratament pot duce la îmbunătăţirea calităţii vieţii acestor persoane – acesta este semnalul de alarmă transmis la nivel european, prin intermediul campaniei ‘Don’t Delay, Connect Today!’ „, declară Prof. Dr. Ruxandra Ionescu, Preşedinte, Societatea Română de Reumatologie.

Medicul de familie joacă un rol important în diagnosticarea la timp şi trimiterea către medicul reumatolog. 66% dintre românii din mediul urban susţin că au fost în ultimele 12 luni la un control preventiv la medicul de familie.

Potrivit EULAR, bolile reumatice reprezintă una dintre cauzele principale ale dizabilităţilor fizice în rândul populaţiei active. Acestea generează importante costuri socio-economice – inclusiv pierderea productivităţii la locul de muncă. În România, persoanele cu dizabillităţi fizice ca urmare a bolilor reumatice ar putea contribui la forţa de muncă activă.

Potrivit studiului citat, 65% dintre respondenţi au afirmat ca nu au fost niciodată la medicul reumatolog.

„Chiar dacă sunt considerate afecţiuni ale bătrânilor, bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă a ţării, tineri şi chiar copii. Durerea de spate de tip inflamator afectează, cel mai frecvent, persoane cu vârsta de până în 40 de ani. Poliartrita debutează, cel mai adesea, la 40-45 de ani, existând chiar şi pacienţi mai tineri. Aproximativ 2.000 de copii suferă de artrită juvenilă în România. Există, de asemenea, un procent important de populaţie care ar putea suferi de o boală reumatică fără să fi mers vreodată la o consultaţie de specialitate la medicul reumatolog. Bolile reumatice şi musculo-scheletale provoacă peste 50% din absenteismul de la locul de muncă”, declară Conf. Dr. Cătălin Codreanu, Preşedinte, Liga Română contra Reumatismului.

Bolile reumatice şi musculo-scheletale reprezintă o provocare la nivelul întregii lumi, fiind cea mai frecventă formă de afecţiune cronică.

Aproximativ 1,7 miliarde de persoane suferă de acest tip de boli la nivel global, cu o creştere de 45% în ultimii 20 de ani. Deoarece aceste afecţiuni pot fi generatoare de handicap, bolile reumatice şi musculo-scheletale au un profund impact socio-economic. Ele generează 50% din absenteismul de la locul de muncă şi aproximativ 60% din rata incapacităţii permanente de muncă. Rata şomajului în rândul persoanelor cu boli reumatice şi musculo-scheletale este de 3 ori mai mare decât cea a populaţiei generale. Reprezintă principala cauză de reducere a mobilităţii şi a doua cauză de limitare a activităţii profesionale, după bolile cardio-vasculare.

Peste 200 de afecţiuni sunt incluse în această categorie de boli, iar peste 600.000 de persoane (3% din populaţie) suferă de boli reumatice de tip inflamator în ţara noastră.

- Articolul continua mai jos-

Poliartrita reumatoidă, spondilita anchilozantă şi artropatia psoriazică sunt cele mai frecvent întâlnite afecţiuni reumatice de tip inflamator din România.

Aproximativ 1% din populaţia generală a României (200.000 persoane) este afectată de poliartrita reumatoidă. Aceasta debutează de obicei în jurul vârstei de 40-50 de ani. Afectează de trei ori mai multe femei, decât bărbaţi. Durerea de spate de tip inflamator, provocată cel mai adesea de boli reumatice inflamatorii precum spondilita anchilozantă, afectează aproximativ 1% din populaţia adultă. Debutează adesea înaintea vârstei de 30 de ani. Bolile reumatice afectează într-o măsură importantă populaţia activă, tineri şi chiar copii. În România existând aproximativ 2.000 de copii cu artrită juvenilă.

Printre simptome se numără durerile articulare sau musculare persistente, oboseala, rigiditatea matinală şi depresia. Fumatul, excesul ponderal, factorii genetici, ocupaţii ce solicită articulaţiile, infecţiile şi vârsta înaintată sunt printre factorii ce cresc riscul de boli reumatice.

Pentru mai multe informatii despre bolile reumatice si musculo-scheletale, vă invităm să accesaţi:
http://www.srreumatologie.ro/ – Societatea Română de Reumatologie

Citește și:

Balneoterapie la Slănic Moldova (VIDEO & galerie FOTO)

7.000 de pacienți au fost consultați doar în anul 2017 în Clinica Reumatologie Cluj

-Articolul continua mai jos-

Tăşnad, şaptezeci şi opt de grade termale pentru sănătate

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari