fbpx

Recuperare medicală asistată – de ce este important să faci asta

Nu suficient de mulți pacienți se îndreaptă, azi, către fizioterapie, kinetoterapie și alte forme de recuperare medicală asistată, după un eveniment medical acut. Eventual, se așteaptă perioada vacanțelor, pentru un program de terapie într-o stațiune, omițându-se faptul că recuperarea trebuie făcută cât se poate de repede.

Dr. Daniela Poenaru, medic primar de recuperare medicală, șefa secției de recuperare neurologică din Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, ne spune care este importanța recuperării medicale asistate, într-un interviu în exclusivitate pentru Ziar Medical.

Ziar Medical – Vom lăsa către finalul acestui interviu prezentarea Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie. Acum aș vrea să vă pun o întrebare simplă, al cărei răspuns este însă esențial: ce înseamnă recuperare medicală și mai ales când trebuie să înceapă ea, după un episod acut al unei boli?

Dr. Daniela Poenaru – În medicină, nimic nu este bătut în cuie. Recuperarea medicală poate începe oricând; dar cu cât mai devreme, cu atât mai bine. Prin recuperare medicală se înțelege acel proces care evaluează funcția și dizabilitatea individului, îl recuperează și-l întoarce înapoi în societate, astfel încât el să poată funcționa. Cu cât începem mai devreme, după un eveniment acut, cu atât e mai bine. Cu atât șansele de refacere, de recuperare, de reintegrare sunt mai mari. Cu cât întârziem, timpul curge în defavoarea pacientului.

- Articolul continua mai jos-

Vezi și Factorii terapeutici naturali din România – ce trebuie știut despre stațiunile balneare

Când se impune ca pacientul să facă recuperare medicală în prezența unui specialist?

Ziar Medical – Sunt cazuri în care pacientul poate să facă recuperare medicală în afara unei clinici de specialitate, prin exerciții proprii? Sau mai bine pun întrebarea altfel: Care sunt principalele afecțiuni care necesită recuperare medicală asistată de specialist?

Dr. Daniela Poenaru – Eu fac în special recuperare neurologică. Afecțiunile neurologice sunt cele care în primul rând necesită intervenția activă a medicului de recuperare. Nu în mai mică măsură suferințele ortopedice, chirurgicale ortopedice, traumatice ortopedice, suferințele reumatismale, suferințele cardiace după depășirea evenimentului acut, un infarct miocardic, imediat după stabilizarea pacientului acesta trebuie să revină în viața obișnuită și trebuie să se reantreneze, readapteze. Practic, există atât de multe domenii în care recupearea își poate arăta beneficiile… Iată, de exemplu, recuperarea oncologică, după depășirea momentului inițial. Nu mai vorbesc despre recuperarea pshiatrică, dar acesta este deja este un lucru foarte cunoscut și supraspecializat.

Ziar Medical – Pentru că ați adus vorba despre asta… românii – nu puțini dintre ei – încă mai cred că e rușinos să te duci la psihiatru sau la psiholog. Care e rolul lor în echipa de recuperare medicală?

Dr. Daniela Poenaru – Se confundă rolul lor. Psihologul intră în echipa de recuperare pentru că are un rol în a reintegra individul în mediu. Și la vârstnici, dar și la tinerii care au nevoie de sprijin pentru a depăși un eveniment acut și a reveni în viața de familie și a fi suport în viața de familie. Depresiile însoțesc de regulă orice eveniment neplăcut major, la orice vârstă. Iată de ce psihologul are o importanță majoră în orice tip de recuperare medicală.

Despre recuperare medicală asistată, la sportivi, la tineri, la vârstnici

Ziar Medical – Se vorbește mult despre tehnicile de recuperare medicală pentru sportivi și despre eficiența acestora, scurtând, practic, timpul de „reîntoarcere” la normal a pacientului.  Exista tehnici specifice care se pot aplica si celor din afara lumii sportului?

- Articolul continua mai jos-

Dr. Daniela Poenaru – Da, multe dintre achizițiile din medicina sportivă de recuperare au căpătat aplicare în medicina omului obișnuit, cu un nivel de efort obișnuit. Multe tehnici de recuperare medicală sportivă – pornind de la infiltrațiile intraarticulare, diverse tehnici de kinetoterapie, de relaxare – toate sunt folosite și pentru pacientul care nu face sport de performanță, poate cu anumite indicații referitoare la intensitate, etc. Dar principiile sunt folosite și sunt adaptabile la omul obișnuit.

Ziar Medical – Cu ce categorie de vărstă se lucrează cel mai greu?

Dr. Daniela Poenaru – Cu omul tânăr. Cu copiii. Dramele sun mari, efortul e deosebit, obiectivele sunt mari, așteptările sunt mari, rezultatele întârzie uneori să apară, mie mi se pare că aici este cel mai greu.

Ziar Medical – Vârstnicul e mai receptiv la recuperare medicală, în dorința lui de a-i fi bine pe ultima sută de metri?

Dr. Daniela Poenaru – Vârstnicul are mai multă răbdare, are înțelepciunea celui care a trecut prin multe, se poate deci lucra mai ușor cu el. Deși, aici intervine oboseala, apatia, afecțiunile asociate care împiedică participarea totală sau judecata… Dar sunt cazuri rare. Oamenii se agață de orice soluție salvatoare și sunt din ce în ce mai dornici să coopereze cu medicul. Asta ajută în orice tip de recuperare medicală – inclusiv dorința de viață mai bună, de confort etc. care îl animă pe vârstnic ajută.

Recuperare medicală Vs. tratament balnear

Ziar Medical – Care este importanța tratament balnear în recuperare? Mulți pacienți consideră că este suficient să facă, într-o stațiune, o cură de 10-14-21 de zile. Dumneavoastră ce recomandați: recuperare medicală într-o clinică, imediat după ce se depășește faza acută a unui evenimen medical sau tratament balnear, o dată pe an?

-Articolul continua mai jos-

Dr. Daniela Poenaru – Tratamentul balnear poate să reprezinte o continuare a tratamentului de recuperare început într-o unitate medicală specializată. Cred că tratamentul balnear poate fi folosit în prevenție, în profilaxia diferitelor suferințe care pot apărea la oamenii, atât la tineri cât și la vârstnici. De asemenea, tratamentul balnear susține sănătatea și ameliorează anumite stări. Dar, pentru eficiență, imediat după un episod acut se impune o perioadă de recuperare medicală asistată.

Recuperare medicală pentru persoanele cu dizabilități

Ziar Medical – Persoanele cu dizabilitați, cu autism, cu traumatisme invalidante – au nevoie de a combina tehnicile de recuperare medicală cu terapia specifică?

Dr. Daniela Poenaru – Trebuie dobândite abilități speciale pentru a lucra cu ei. In special personalul care ii îngrijește are o educație specială. Cunoștințele trebuie să fie mai profunde și mai variate. Obligatoriu se merge pe colaborarea cu terapeutul și cu medicul curant. În general, familia este cea care e prima capabilă să interacționeze cu asemenea pacienți și sprijinul familiei este foarte important pentru echipa de recuperare.

Ziar Medical – Am promis că vom vorbi, la finele interviului, despre Institutul Naţional de Recuperare Medicină Fizică şi Balneoclimatologie… Care este „povestea” lui?

Dr. Daniela Poenaru – Institutul are cca 180 de ani. S-a tot reinventat, redefinit, de-a lungul timpului, se ocupă și cu partea balneară și de acreditare a factorilor balneari și a stațiunilor balneare. Colaborările pe care le-am instituit de-a lungul anilor cu medicii de diverse specialități ne asigură reputația și atunci pacienții care chiar au nevoie de recuperare medicală ajung la noi prin recomandările colegilor, prin indicațiile medicilor de familie, aici char nu-mi fac griji că n-ar putea ajunge la noi pacientul care ar avea nevoie de recuperare medicală asistată. Ajunge cu biletul de trimitere de la medicul de familie sau de la orice medic specialist. Procedurile de la nivelul Institutului sunt decontate de Casa de Asigurări, pentru că noi funcționăm cu contract cu Casa, pentru serviciile pe care le efectuăm. Suntem o instituție subordonată Ministerului Sănătății și funcționăm conform legilor în vigoare.

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari