fbpx
Acasă Ştiri Medicale Dr. Claudiu Puiac - Există o diferență între cifra de școlarizare și...

Dr. Claudiu Puiac – Există o diferență între cifra de școlarizare și cerințele de pe piața muncii

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac consideră că există o discrepanță între cifra de școlarizare și ce este necesar pe piața muncii. Potrivit managerului, Dr. Claudiu Puiac, acesta este motivul migrației medicilor și asistenților și nu nivelul salariilor.

“Nu cred că la baza migraţiei medicilor şi personalului medical au stat neapărat salariile. Creşterea salariilor a restabilit o recunoaştere a meseriei de medic şi asistent medical. din 2014, a început o creştere treptată a salariilor. Nu cred că aceasta este principala cauză a migraţiei medicilor, cel puţin nu în ultimii ani. Din punctul meu de vedere, cred că cifra de școlarizare la nivelul şcolilor post-liceale şi la nivelul universităţilor de medicină nu se corelează cu ceea ce este necesar pe piaţa muncii în medicină. Când se scot locurile la Rezidenţiat, spitalul nu este întrebat niciodată de UMF-uri ce nevoie are. UMF-urile, în funcţie de disciplină, de departamente, scot locurile la concurs. Aici este o neconcordanţă între cifra de școlarizare şi necesarul de pe piaţa muncii. Toată lumea doreşte să ia posturi în specialităţile înalt performante şi după aceea nu mai au unde practica”, a arătat dr. Claudiu Puiac, potrivit AGERPRES.

Dr. Claudiu Puiac – La SCJU Târgu-Mureș există un deficit de personal de 15-20%, cea mai afectată fiind secția de Neonatologie.

“Nu sunt multe secţii cu deficit mare de personal. La nivelul medicilor ar fi pe Secţia ATI şi Neonatologie. Iar la asistente, pe Secţia de Neonatologie şi Secţia Clinică de Cardiologie. Ştiu că toată lumea se plânge de lipsă de personal, dar nu este totuna când erau lipsă 10 asistente, cum era înainte, sau când lipsesc două-trei asistente, infirmiere sau brancardieri. Acum e mai dificil cu scoaterea la concurs a posturilor pentru că la două plecări din sistem poţi să scoţi la concurs un post, începând cu 1 ianuarie 2018. Nu ştiu unde pleacă cei care pleacă, în ţară sau în străinătate. Cei care pleacă fie îşi dau demisia, fie îşi iau concediu fără plată din motive personale, fără să ne spună alte motive”, a precizat dr. Claudiu Puiac.

 

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,853FaniÎmi place
634AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Primeşte la prima oră a zilei cele mai noi ştiri din domeniul medical direct pe email!

Un serviciu oferit de către Feedburner.
Politica de confidenţialitate - https://policies.google.com/privacy

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Ce este artrita – Cauze, factori de risc, preventie, tratament

Artrita este o stare patologică ce este caracterizată de inflamatie articulara, fenomen de obicei...

Ce este boala diverticulară colonică

Definiție și generalități Boala diverticulară sau diverticuloza colonică este o afecțiune cauzată de hernierea mucoasei...

Bolnav în vacanță, în UE? Ce drepturi ai?

Bolnav în vacanță, într-o țară din Uniunea Europeană? Află ce drepturi ai, din punct...

Ce este și cum se manifestă anxietatea

Anxietatea și stresul sunt reacții normale ale organismului, care ne ajută să facem față...

Cataracta – simptome și tratament

Cataracta este principala cauză de pierdere a vederii la adulţii cu vârstă de peste...

Coxartroza – simptome, cauze, tratament chirurgical

Artroza articulației coxo-femurale (coxartroza) reprezintă localizarea leziunilor cronice degenerative la nivelul articulației șoldului. Este...