Dr. Claudiu Puiac – Există o diferență între cifra de școlarizare și cerințele de pe piața muncii

Managerul Spitalului Clinic Judeţean de Urgenţă (SCJU) Târgu Mureş, dr. Claudiu Puiac consideră că există o discrepanță între cifra de școlarizare și ce este necesar pe piața muncii. Potrivit managerului, Dr. Claudiu Puiac, acesta este motivul migrației medicilor și asistenților și nu nivelul salariilor.

„Nu cred că la baza migraţiei medicilor şi personalului medical au stat neapărat salariile. Creşterea salariilor a restabilit o recunoaştere a meseriei de medic şi asistent medical. din 2014, a început o creştere treptată a salariilor. Nu cred că aceasta este principala cauză a migraţiei medicilor, cel puţin nu în ultimii ani. Din punctul meu de vedere, cred că cifra de școlarizare la nivelul şcolilor post-liceale şi la nivelul universităţilor de medicină nu se corelează cu ceea ce este necesar pe piaţa muncii în medicină. Când se scot locurile la Rezidenţiat, spitalul nu este întrebat niciodată de UMF-uri ce nevoie are. UMF-urile, în funcţie de disciplină, de departamente, scot locurile la concurs. Aici este o neconcordanţă între cifra de școlarizare şi necesarul de pe piaţa muncii. Toată lumea doreşte să ia posturi în specialităţile înalt performante şi după aceea nu mai au unde practica”, a arătat dr. Claudiu Puiac, potrivit AGERPRES.

Dr. Claudiu Puiac – La SCJU Târgu-Mureș există un deficit de personal de 15-20%, cea mai afectată fiind secția de Neonatologie.

„Nu sunt multe secţii cu deficit mare de personal. La nivelul medicilor ar fi pe Secţia ATI şi Neonatologie. Iar la asistente, pe Secţia de Neonatologie şi Secţia Clinică de Cardiologie. Ştiu că toată lumea se plânge de lipsă de personal, dar nu este totuna când erau lipsă 10 asistente, cum era înainte, sau când lipsesc două-trei asistente, infirmiere sau brancardieri. Acum e mai dificil cu scoaterea la concurs a posturilor pentru că la două plecări din sistem poţi să scoţi la concurs un post, începând cu 1 ianuarie 2018. Nu ştiu unde pleacă cei care pleacă, în ţară sau în străinătate. Cei care pleacă fie îşi dau demisia, fie îşi iau concediu fără plată din motive personale, fără să ne spună alte motive”, a precizat dr. Claudiu Puiac.

 

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari