Bolile musculo-scheletice, precum artrita reumatoidă şi afecţiunile lombare, îngrădesc din ce în ce mai mult accesul angajaţilor la piaţa muncii din România. Acestea reprezintă cauza pentru circa 22% din zilele de absenţă înregistrate pe piaţa muncii, devenind o problemă majoră a stării de sănătate a forţei de muncă din România. 42% dintre lucrătorii români raportează, în fiecare an, prezenţa durerii de spate cauzate de locul de muncă, în timp ce aproximativ 30% dintre aceştia raportează durere musculară la nivelul gâtului, umerilor şi al membrelor superioare. Aproximativ 143.000 de români suferă de artrită reumatoidă – doar una din bolile musculo-scheletice – ce presupune costuri totale de circa 619 milioane de euro pe an.
Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români. „Desi persoanele care suferă de aceste afecţiuni sunt în continuare capabile să fie foarte productive la locul de muncă, prea multe dintre ele părăsesc prematur piaţa muncii din cauza problemelor de sănătate,” a declarat, pentru Ziar Medical, conf. dr. Cătălin Codreanu, Preşedintele Ligii Române contra Reumatismului.
Bolile musculo-scheletice. Ce este artrita reumatoidă?
Artrita reumatoidă este o formă gravă a artritei, care poate avea drept consecinţă invaliditatea şi care apare în acele cazuri când sistemul dumneavoastră imunitar, din greşeală, orientează toată forţa sa distructivă împotriva ţesuturilor corpului dumneavoastră.
În acest caz, sistemul imunitar protejează omul de propriile articulaţii şi ţesuturi limitrofe, provocând senzaţii de durere, înroşire, inflamaţie, reducere a flexibilităţii articulaţiilor afectate şi – în cazul lipsei tratamentului – deformarea lor în urma distrugerii suprafeţei cartilajului de la capetele oaselor.
Bolile musculo-scheletice îi afectează pe români. Bolnavul cu artrită reumatoidă trebuie să se afle în permanenţă sub supravegherea internistului, întrucât numai tratamentul rapid şi energic vă poate proteja de deformarea articulaţiilor. În cazul acestei maladii suplimentele alimentare şi alimentaţia dietetică vă pot ajuta, dar nu trebuie să încercaţi să le substituiţi preparatelor curative şi şedinţelor de fizioterapie, pe care vi le poate prescrie medicul care vă tratează.
Bolile musculo-scheletice. 8 semne că ai artrită reumatoidă
1. Accidentarile se vindecă greu – Este posibil sa ai o glezna luxata, spre exemplu, care pare sa nu se mai vindece, acest fapt fiind determinat de artrita reumatoida. O astfel de problema este mai frecventa la persoanele tinere. Unii pacienti au fost chiar supusi unor interventii chirurgicale sau au facut terapie fizica pentru un genunchi umflat, cand, de fapt, sufereau de artrita.
2. Amorțire sau furnicături în mâini – Un simptom al acestei boli este sindromul tunelului carpian, care se manifesta prin furnicaturi la nivelul incheieturilor mainilor si palmelor, provocate de o inflamatie care apasa asupra nervilor bratelor. Daca mergi la doctor doar cu acest simptom, fara sa ai altele sau fara sa spui de ele, este posibil sa fii diagnosticat doar cu sindromul tunelului carpian.
3. Dureri de picioare – O zona in care persoanele au dureri sau inflamatii specifice artritei reumatoide este partea din fata a labei piciorului. Femeile in cauza renunta adesea la a mai purta tocuri si ajung chiar la medic din pricina durerii. De asemenea, persoanele care sufera de acest tip de artrita pot simti durere si la nivelul calcaielor, din cauza fasciitei plantare, o tulburare determinata de inflamarea tesuturilor din apropierea calcaielor.
4. Probleme la ochi – Persoanele cu artrita reumatoida au un risc mai mare de a fi diagnosticate cu sindromul Sjogren, o afectiune autoimuna care poate cauza o senzatie de uscaciune la nivelul ochilor, gurii, nasului, gatului sau pielii, din pricina unei inflamatii. Acesta poate sa apara chiar si in stadiile incipiente ale artritei reumatoide, insa, de regul, nu este singurul simptom. Asadar, daca ai si alte senzatii, pe langa o uscaciune a ochilor, mergi si la un alt specialist in afara de oftalmolog.
5. Articulații dureroase – Unul dintre cele mai frecvente simptome este durerea la nivelul articulatiilor, oamenii crezand adesea ca aceasta apare din cauza extenuarii sau a osteoartritei – un tip de artrita des intalnit la varste mai inaintate. De asemenea, acest simptom este caracteristic si fibromialgiei sau sindromului oboselii cronice, astfel ca diagnosticul poate fi dificil de stabilit. Durerea la nivelul articulatiilor, in cazul in care este cauzata de artrita reumatoida, dureaza de obicei mai mult de o saptamana. Totodata, poate fi simetrica, adica sa apara la ambele maini, glezne, la ambii genunchi.
6. Înțepenire dimineața – O alta caracteristica a acestei afectiuni este senzatia de intepenire a articulatiilor, dimineata. De asemenea, simptomul este intalnit si in cazul osteoporozei, care poate determina aparitia unor dureri dupa perioade lungi de inactivitate, cum ar fi somnul. Diferenta dintre cele doua este insa ca, in cazul osteoporozei, durerea se atenueaza in aproximativ o jumatate de ora, in timp ce senzatia de intepenire cauzata de artrita reumatoida poate dura o buna parte din zi. In ambele cazuri, anumite exercitii fizice pot ameliora neplacerile.
7. Încheieturi blocate – Persoanele care sufera de artrita reumatoida pot simti si un blocaj la nivelul incheieturilor, in special la genunchi si coate. Acest lucru se intampla deoarece tendoanele din jurul articulatiei sunt atat de inflamate, incat aceasta nu se poate indoi. Simptomul este specific si pentru o afectiune la nivelul meniscului.
8. Noduli – Acestia apar sub piele, langa articulatiile afectate, cel mai adesea la coate, fiind mai comune in cazul persoanelor care au o artrita reumatoida avansata. Nodulii sunt specifici si gutei, o alta forma de artrita. (clasificare conform Huffington Post)