fbpx
Acasă Fapt divers Tratamente naturiste - 3 întrebări și răspunsuri

Tratamente naturiste – 3 întrebări și răspunsuri

Tratamente naturiste – 3 întrebări și răspunsuri. Fiecare popor are propriile lui cutume cu privire la tratamentele naturiste, dar, fără îndoială, plantele medicinale, cu efectele lor terapeutice, nu lipsesc din nicio listă (scurtă). Fitoterapia a fost folosită de om încă din cele mai vechi timpuri și învățații au studiat plantele și le-au indicat pentru vindecare sau prevenție.

Cu o vechime de 45 de ani în studiul plantelor medicinale, ing. Petre Biolan a răspuns câtorva întrebări legate de plante și folosirea lor în anumite afecțiuni.

Tratamente naturiste – în cazul afecțiunilor renale, e mai eficient să încerci prevenirea lor cu ajutorul plantelor

Cazul #1 Femeie, 65 de ani, are insuficiență renală, cu recomandare pentru dializă. Are sau nu posibilitatea să își amelioreze condiția prin folosirea de plante medicinale?

Articolul continua mai jos

Răspuns: Cel mai important lucru pentru bolnav este să respecte indicațiile medicilor. Eu nu mă substitui medicului. Iar pentru cazurile complicate (aici e vorba de recomandarea de dializă – n.r.), cu atât mai puțin nu vom face recomandări fitoterapeutice fără știința și supravegherea medicului.

Dar… pentru a se preveni ajungerea în acest stadiu, există câteva ceaiuri pe care le putem bea, pentru că ele ajută funcțiile aparatului renal și buna funcționare a acestuia.

Tratamente naturiste. Plantele recomandate, preventiv, pentru ceai sunt următoarele:

  • mătase de porumb
  • coada calului
  • codițe de cireșe
  • osul iepurelui
  • frunza de frasin
  • frunza de mesteacăn.

Tratamente naturiste – Picolinatul de crom reglează glicemia

Cazul #2 – Femeie, 45 ani, diabet. Mesajul primit de la soț: „Soția mea are diabet. Face insulină și, din când în când, crește glicemia – a urcat și la 450 -, dar alteori îi scade la 70. Ce poate să facă să nu mai fie așa de fluctuantă?”

Răspuns: Cea mai sigură metodă de vindecare este să combatem efectul. Trebuie știut că noi avem în corp milioane de celule, iar în aceste milioane de celule avem fel de fel de micro-elemente. De exemplu: cromul. Cromul este elementul care dirijează insulina. Dacă nu avem acest crom, insulina își face de cap. Deci… noi trebuie să mergem la cauza cauzelor. Crom nu găsim suficient în plante. Picolinatul de crom, însă, acesta este natural și face foarte mult bine pancreasului.

Multe substanțe pe care le poți folosi în terapie riști să te ducă sub nivelul normal, dar acest picolinat de crom face în așa fel că cei cu un nivel scăzut de glicemie urcă, iar cei cu un nivel ridicat, coboară. Principala calitate a picolinatului de crom este că el reglează nivelul zahărului din sânge. Asta am zis: să combatem cauza diabetului.  În felul acesta, prevenim apariția bolii.

Tratamente naturiste. Dar.. ca să combatem efectele diabetului pe care deja îl avem, avem la îndemână câteva plante foarte folositoare, folosite sub formă de ceai sau infuzie:

  • cicoarea
  • frunza de afin
  • rădăcina de brusture
  • tecile de fasole.

Toate acestea sunt foarte bune pentru diabetici.

Tratamente naturiste – numai după ce s-a anunțat medicul de familie sau medicul curant

Cazul #3 – Bărbat, 56 ani – diagnosticat cu ciroză lichidă, icter, diabet, tumori pe ficat, cancer de colon. Este sub tratament și e hrănit corespunzător, la regim. Este recomandată fitoterapia?

Răspuns: Datorită diagnosticului de cancer de colon și a prezenței tumorilor, cu siguranță există restricții la anumite alimente, la crudități etc. Recomandarea cea mai bună pentru acest caz este continuarea investigațiilor, extirparea tumorilor și sfatul medicului oncolog curant.

Dacă ar fi fost vorba de un caz mai simplu, atunci e de reținut că, în caz de ciroză sau de icter, se recomandă ceaiul și decoctul de cicoare. De asemenea, fructele de frăguțe sunt extraordinare pentru cirotici.

Vezi și CERENȚEL – ce boli tratează. Sfatul specialistului

Tratamente naturiste. Folosirea concomitentă a celor trei vitamine – Beta-Caroten (Vitamina A), Vitamina C și Vitamina E – este de asemenea recomandată (în acest caz, numai după eliminarea tumorilor și operarea cancerului de colon). „În ciroze, e ideal să folosiți foarte mult cele trei vitamine, împreună: Beta-Caroten (Vitamina A) – cel puțin din doi morcovi pe zi (dar atenție la alte restricții existente, referitoare la fructe crude, coaja fructelor etc. – n.r.) –  Vitamina C – care se găsește în foarte multe fructe, Vitamina E. S-au făcut studii, dacă fiecare în parte s-ar folosi, pe rând, ar avea eficiență 20%, dar dacă sunt toate trei folosite, randamentul este de peste 50%”.

În privința cazului prezentat, recomandarea este însă de a se cere a doua opinie a unui oncolog, urmându-se tratamentul recomandat, eventual extirparea tumorilor și abia după aceea se va apela la tratamente naturiste.

Tratamente naturiste. În general, pentru orice boală, recomandarea este de a se urma pașii „clasici” din medicina alopată: medic de familie, trimitere către medicul specialist, investigații, tratamente indicate de medici și, în privința fitoterapiei, minim o consultare din partea medicului curant.

Afli mai multe informații interesante și utile pentru tine, din domeniul medical, dacă urmărești în fiecare zi de joi, de la ora 10,00 la ora 11,00, emisiunea „Vrem să știi” de la Radio România Antena Satelor, realizată de Claudia Ruse și Robina Cornaciu.

Citeste si

Urmăreşte ultimele ştiri medicale pe Youtube şi Facebook

15,917FaniÎmi place
1,220AbonațiAbonați-vă

SFATUL MEDICULUI Infecția cu virus hepatitic. Riscuri, prevenție, diagnosticare și tratament

Cele mai citite

ULTIMELE ARTICOLE

Recomandări ZM

Purtarea lentilelor de contact. Avantaje și riscuri

Purtarea lentilelor de contact. Avantaje și riscuri. Pentru foarte multe persoane cu afecțiuni de...

AVC trebuie abordat complex, de la prevenţie până la neurorecuperare

Accidentul Vascular Cerebral ( AVC ) trebuie abordat într-o manieră complexă, încă de la...

Fibroza pulmonară idiopatică, boală invalidantă și letală. Rata medie de supraviețuire, 2-3 ani de la diagnosticare

Fibroza pulmonară idiopatică este o boală pulmonară debilitantă și cu un prognostic destul de...

Arteriopatia cronică obliterantă – cauze, simptome și tratament

Arteriopatia obliterantă a membrelor inferioare este o boală a sistemului circulator, prin care datorită...

Imunitatea – definiție și rol. Când scade și cum o creștem?

Cu siguranță mulți dintre noi au început deja să ia diverse vitamine pentru a-și...

Colica biliară – Cauze, simptome, complicatii, tratament

Ce este colica biliară? Colica biliară se manifestă prin dureri abdominale constante sau intermitente...