Zilele Spitalului Militar Central , prilej de întâlnire a excelențelor din domeniu

În cadrul ceremoniei oficiale de deschidere a lucrărilor Conferinţei Anuale a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila” (SUUMC), de la Cercul Militar din Capitală, au fost decernate Premiile Medicinei Militare din România.

Evenimentul a avut loc în prezenţa doamnei Conferenţiar universitar dr. Diana Loreta Păun, Consilier de Stat, Departamentul de Sănătate Publică din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, a domnului Mihai Fifor, ministrul apărării naţionale, a doamnei Sorina Pintea, ministrul sănătăţii, a domnului general Nicolae Ciucă, Şeful Statului Major al Apărării.

Prezentarea fiecărei nominalizări a fost realizată şi susţinută de domnul General maior medic (r.) Profesor universitar dr. Dan Mischianu, unul dintre cei mai reprezentativi medici ai Şcolii Medico-Militare Româneşti.

Premiul “General Dr. Carol Davila” pentru întreaga activitate – decan de vârstă al medicilor militari” a revenit domnului General de brigadă (r) medic dr. Sebastian Neagu – Sadoveanu, fiind oferit de doamna Sorina Pintea, ministrul sănătăţii şi de doamna General de brigadă medic conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu.

- Articolul continua mai jos-

Premiul de Excelenţă pentru contribuţia în Medicina Militară a fost acordat domnului General de brigadă medic (r.) Profesor universitar dr. Ioan Codorean, fiind oferit de domnul Mihai Fifor, ministrul apărării naţionale şi, respectiv de doamna general de brigadă medic conferenţiar universitar dr. Florentina Ioniţă-Radu, potrivit paginii oficiale de Facebook a SUUMC.

 

Ministrul Apărării, Mihai Fifor: Spitalul Universitar de Urgenţă Militar Central “Carol Davila” este o instituţie etalon pentru medicina românească.

“Sunteţi o instituţie etalon pentru medicina românească. (…) Urmează un an, 2019, poate mult mai ambiţios decât anul acesta, lucrăm la buget, am rugat-o pe doamna comandant să nu fie zgârcită în evaluarea proiecţiei de buget pentru anul 2019, am îndemnat-o, aşa cum îi îndemn pe toţi colegii directori de spitale, să gândească mare şi să vină cu proiecte mari pentru Ministerul Apărării Naţionale. (…) Cred că în 2019 nu doar vom continua ce am început anul acesta, dar vom debuta cu proiecte noi. Se investeşte în echipamente medicale, se investeşte în oameni”, a afirmat ministrul, joi, la Conferinţa anuală a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Carol Davila”.

Ministrul Sănătăţii, Sorina Pintea, a felicitat personalul SUUMC pentru performanţele obţinute.

“Am spus de multe ori că avem reguli în sistem şi dacă ele ar fi respectate pacienţii ar fi mult mai bine trataţi în spitale. Probabil că personalul militar este mult mai obişnuit să aplice reguli şi atunci lucrurile se desfăşoară aşa cum trebuie în spitalele militare. Felicit întreaga echipă a spitalului pentru paşii semnificativi şi performanţele obţinute în activitate. Este principalul motiv pentru care adresabilitatea pacienţilor la serviciile medicale oferite de această unitate sanitară a crescut. Aveţi cel mai performant computer tomograf din ţară, aveţi o sterilizare foarte performantă şi o să aveţi şi rezidenţi în spitalele militare. În calitate de ministru al Sănătăţii vreau să vă asigur că veţi avea întotdeauna în mine un partener loial, un partener corect şi Ministerul Sănătăţii şi eu personal vă vom sprijini întotdeauna pentru toate acţiunile care au scop creşterea gradului de satisfacţie al pacienţilor”, a spus Pintea.

Zilele SUUMC – Gl. Bg. Conf. univ. Dr. Florentina Ioniță-Radu – Manager Spitalul Militar Central

La rândul său, consilierul de stat în cadrul Administraţiei Prezidenţiale Diana Păun a menţionat că SUUMC are în spate 187 de ani de tradiţie şi excelenţă în medicina militară. Ea a încurajat tinerii studenţi la Medicină să aleagă medicina militară şi să ducă mai departe prestigiul acesteia.

“Trecutul, aşa cum am văzut, este fără îndoială unul cu care ne putem mândri, viitorul, aşa cum am spus, le aparţine tinerilor cărora le revine misiunea de a duce mai departe numele generalului doctor Carol Davila şi de a fi ambasadori ai medicinei medico-militare româneşti în întreaga lume. Ceea ce am rostit astăzi reprezintă esenţa mesajului lăsat de preşedintele României, Klaus Iohannis, în Cartea de onoare a spitalului. Datorăm toată cinstea şi preţuirea cadrelor medico-militare pentru abnegaţia, dăruirea şi profesionalismul pe care îl pun zi de zi în slujba pacientului”, a spus ea.

- Articolul continua mai jos-

Sursa: AGERPRES

Salon de carte la Zilele Spitalului Militar Central

Ieri, 11.10.2018, la Sala Norvegiana a Cercului Militar National a avut loc cea de-a doua editie a Salonului de carte, eveniment organizat in cadrul Conferinţei Anuale a Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”.

Telemedicina, medicina viitorului

În cadrul evenimentului anual Zilele SUUMC, s-a discutat și despre telemedicină, ca medicină a viitorului. Practic, telemedicina este cea mai simplă cale pentru ca oricine să aibă acces la servicii medicale sigure şi de calitate. Telemedicina reduce costurile, permite medicilor să comunice foarte rapid şi eficient cu pacienţii, dar şi între ei, anulează distanţe şi oferă oportunităţi infint superioare celor pe care le oferă medicina clasică.
La nivelul Spitalului Universitar de Urgenţă Militar Central “Dr. Carol Davila”, Serviciul Management este structura care desfășoară activități specifice, în scopul proiectării și implementării unei infrastructuri IT, capabile să ofere facilități de Telemedinică și E-Health.

La acest moment, în lume, există cel puţin trei modele operaţionale unde telemedicina poate fi implementată.

  •  Stochează şi trimite este prima cale de utilizare pentru ceea ce înseamnă telemedicină. Este vorba despre tot ce inseamnă documente medicale, de la dosare, la fotografii, imagistică, analize RMN şi tot ceea ce poate fi rezultat medical palpabil. Toate acestea pot fi încărcate şi trimise de pacient către un medic, sau de un medic la un alt medic. Este o comunicare asincron, deoarece aceasta nu este necesar ca expeditorul şi destinatarul să fie prezent în acelaşi timp. Totul se poate derula pe platforme de comunicare medicale sigure, unde confidenţialitatea datelor este strict păstrată. Fiecare specialist în parte poate oferi servicii medicale fără contact direct cu pacientul, poate trimite recomandări de diagnostic şi tratament înapoi la cel care l-a solicitat. În felul acesta pot avea acces la specialişti inclusiv persoane care nu se pot deplasa, dar şi cei care se află în zone izolate.
  •  O componentă semnificativă a sistemului de telemedicină este aplicată în medicina de urgență, un obiectiv al acestuia fiind dotarea ambulanțelor cu sisteme portabile de telemedicină care vor asigura transmiterea în timp real a principalelor date biometrice și clinice ale pacienților către UPU, dar și transmiterea indicațiilor medicului specialist către personalul de pe ambulanță.
    Sistemul va asigura și interconectarea cu sistemele de telemedicină în baza unor standarde de interoperabilitate NATO dar și cu sistemele de telemedicină din zona civilă funcționale în Romania.
    O altă componentă a acestei secţiuni care probează avantajele oferite de telemedicină sunt rapoartele medicale, lucrările stiinţifice, documentele şi tot ceea ce este nou în medicină. La toate informaţiile, cei interesaţi, pot avea acces rapid şi foarte ieftin.
  •  Monitorizare de la distanţă. Aceasta este forma palpabilă pe care o are telemedicina. Monitorizarea la distanţă permite profesioniştilor din domeniul sănătăţii să stea la propriu cu ochii pe pacientul aflat la distanţă, utilizând diverse dispozitive tehnologice. Monitorizarea la distanţă este foarte practică şi economică pentru pacienţii care au boli cronice. Bolnavii de tensiune arterială, cei care suferă de diabet, de insuficienţă cardiacă congestivă, bolile pulmonare cronice şi altele pot beneficia de avantajele certe ale monitorizării la distanţă.
  • Monitorizarea la distanţă este mai eficientă decât vizita la cabinet şi cu infinit mai multe avantaje şi pentru medic şi pentru pacient. Nu în ultimul rând trebuie spus că investiţiile în aparatura care să permită monitorizarea la distanţă sunt accesibile oricui. Costurile totale ale serviciilor medicale sunt mici, comparativ cu calitatea serviciilor medicale pe care le oferă şi timpul în care se soluţionează o problemă medicală.

Telemedicina interactivă este forma absolută operaţională pentru acest domeniu medical, intermediat de tehnologie. Aceasta variantă de telemedicină implică o interacţiune sincron, în timp real, între pacient şi medic prin tehnologie audio şi video. Telemedicina interactivă poate fi o alternativă viabilă atunci când consultaţia faţă-în-faţă nu este disponibilă, nu este fezabilă sau este imposibilă (din cauza distanţelor, a costurilor sau a condiţiilor meteo). Această metodă poate fi comparabilă cu o consultaţie, cu emiterea unui diagnostic, a unei prescripţii şi a sfaturilor medicale asociate. În unele cazuri, o asistentă sau tehnician poate ajuta realizarea consultaţiei şi poate utiliza instrumentele de e-health.

Video – Telemedicina, medicina viitorului

 

-Articolul continua mai jos-

Video: Col. Oana Ciobanu, Iulian Nastasache si Daniel Iancu
Foto: Daniela Gheorghe, Daniel Iancu si Iulian Nastasache

Alte articole:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari