Congresul Național de Urologie ROMURO 2018 – Urologia europeană, concentrată la Cluj (VIDEO)

Peste 450 de specialişti în domeniu participă la Congresul Central European de Urologie, la care se adaugă alţi peste 500 de specialişti ce iau parte la Congresul Naţional de Urologie, ambele desfăşurate la Cluj-Napoca. Astfel, urologia europeană este concentrată în aceste zile la Cluj-Napoca.

Acad. Ioanel Sinescu – Asociația Română de Urologie organizează această manifestare în anul Centenarului, în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca.

”Este o manifestare maraton a Asociației Române de Urologie. Este Congresul Național de Urologie în prelungirea căruia începe o sesiune mixtă de transmisii din blocurile operatorii. Acestea vor fi proiectate în sălile de congres pentru noi și pentru colegii din Europa centrală. Azi debutează Congresul de Urologie central European, congres ajuns la ediția a-XVIII-a. Asociația Română de Urologie organizează această manifestare în anul Centenarului, în inima Transilvaniei, la Cluj-Napoca. Este acoperită toată patologia urologică, toate cele 13 supraspecialități pe care le are urologia. Urologia este o specializare în sine foarte tehnologizată, poate cea mai tehnologizată dintre toate disciplinele medicale”, a declarat Acad. Ioanel Sinescu, președintele Asociației Române de Urologie.

Peste 900 de urologi din toată Europa și-au dat întâlnire la Cluj pentru cele două manifestări organizate de Asociația Română de Urologie.

”Este o participare largă a Colegilor din Asociația Română de Urologie, dar și o participare largă a colegilor din țările central-europene: Austria, Cehia, Slovacia, Polonia, Ungaria, Croația, Slovenia, România plus alți colegi din Marea Britanie, Olanda, Danemarca, Italia și alte țări. Este o manifestare maraton largă și cuprinzătoare. Practic tot ceea ce înseamnă patologie urologică își găsește locul în această manifestare, fie sub formă de sesiuni de postere, conferințe, sesiuni video. Sunt formate discuții care tind să acopere alte aspecte de specialitate. Toți cei care participă la această manifestare vor pleca cu mulțumirea faptului că au asistat la o manifestare cu adevărat științifică ce acoperă toate aspectele. Urologia europeană este concentrată în acest moment în România, în Transilvania, la Cluj, în an Centenar. Toată atenția lumii urologice, inclusiv a conducerii Asociației Europene de Urologie, și tot efortul lor este concentrat acum pe manifestarea de la Cluj. Am făcut tot posibilul ca din punct de vedere științifici, al organizării și social, al timpului petrecut în Cluj, colegii noștri să rămână cu o amintire plăcută, atât din punct de vedere profesional cât și social”, potrivit Acad. Ioanel Sinescu.

După patruzeci de ani, Congresul Național de Urologie este organizat la Cluj-Napoca, în anul Centenarului Marii Uniri.

”Pentru urologia clujeană este o mare onoare să organizăm această manifestare de o asemenea amploare. Sunt mai mult de 40 de ani de când nu s-a organizat un Congres de Urologie. Mă bucură faptul că sunt peste 400 de colegi din țară prezenți la această manifestare. Avem o delegație de 20 de colegi din Republica Moldova, în acest an al aniversării Centenarului Marii Uniri. Am încercat alături de Comitetul de organizare, alături de medicii primari specialiști să facem ca această ședere la Cluj să fie cât mai de folos pentru participanți. Încercăm să promovăm tot ceea ce este nou în practica noastră de fiecare zi. Avem prezenți la Congresul Național și alți invitați internaționali din Germania, Italia, Israel. Aceștia au prezentat dezbateri pe teme de mare actualitate din domeniul urologiei”, a declarat prof. dr. Ioan Coman, președintele Congresului Național de Urologie ROMARO 2018.

- Articolul continua mai jos-

Medicii urologi clujeni au efectuat operații minim invazive, transmise live în sălile de conferință a Congresului Național de Urologie.

”Aștept cu mare emoție sesiunea de după-masă unde colegii de peste hotare, dar și doi distinși elevi de ai mei, Bogdan Petruț și Nicolae Crișan, vor efectua operații laparoscopice în centrul din Spitalul Municipal Cluj Napoca.  Vor fi transmise imagini din trei săli de operații succesiv, în sala de conferințe a acestui Congres. În timp ce ei vor opera vor primi întrebări de la auditoriu. Vor fi obligați să se concentreze și la operație și să răspundă participanților. Pentru mine ca și organizator și ca dascăl al lor în domeniul laparoscopiei, emoțiile sunt suplimentare. Așteptăm cu interes și Congresul Central European care va debuta vineri, cu o participare de 400 de colegi. Va fi un schimb de idei valoros, iar la final fiecare participant să aibă sentimentul că au petrecut trei zile frumoase și utile în principal pentru ei, dar în egală măsură pentru pacienții care îi au de tratat”, a specificat prof. dr. Ioan Coman.

”Operațiile se referă la tumorile renale, care pe de o parte vor însemna scoaterea tumorilor cu rinichiul în întregime. Operații prin care tumorile din rinichi vor fi scoase numai ele, și rinichiul sănătos rămâne pe loc. Europa este conservatoare pentru tumorile renale. Extirparea vezicii urinare pentru cancerul vezical și reconstrucția, folosind laparoscopia, a unei alte vezici urinare. O neo-vezică urinară făcută din segmente de intestin care sunt scoase din circuitul digestiv și configurate ca o sferă în care se introduc cele două uretere. Această nouă vezică este conectată în interior la uretră. După o astfel de operație se scoate vezica urinară bolnavă de cancer, iar pacientul va avea o altă vezică urinară și își va păstra urina în circuit și va urina pe cale naturală”, a completat și Acad. Ioanel Sinescu.

Dacă putem să evităm o incizie, o tăietură cu aceiași timpi operatori și aceleași rezultate pe care le cunoaște urologia clasică, evident este de preferat.

”Sunt operații laparoscopice pentru diverse afecțiuni. Laporoscopia este o supra-specializare apărută recent în România. Față de profilul specialității pe care eu am învățat-o la Fundeni în urmă cu 30 și ceva de ani, totul este atât de mult schimbat încât pot afirma că trei sferturi din urologia clasică pe care noi o știm și am învățat-o dintotdeauna, în momentul de față se efectuează altfel, prin intermediul unor instrumente sau aparate. Abordarea, rezolvarea și rezultatul unor afecțiuni cu astfel de proceduri chirurgicale făcute laparoscopic, trebuie să reproducă în planul rezultatelor rezolvările optimale oferite de chirurgia clasică. Cu alte cuvinte, dacă putem să evităm o incizie, o tăietură, fie abdominală fie lombară, se efectuăm în interior pentru afecțiunea pentru care facem operația, cu aceiași timp operatori și aceleași rezultate pe care le cunoaște urologia clasică, evident este de preferat. Am ajuns la momentul în care acest lucru este posibil, este posibil și în România, mai ales pentru afecțiunile benigne, dar și pentru afecțiunile maligne, cu o indicație corectă, cu o execuție tehnică foarte bună, cu evaluarea post-operatorie a acestor pacienți. În acest fel scurtăm timpul de spitalizare, suferința bolnavilor și le oferim cele mai bune rezultate în plan terapeutic”, a explicat Acad. Ioanel Sinescu.

Dacă este să ne referim la o metodă mini-invazivă, cum este abordarea laparoscopică, din punct de vedere oncologic, rezultatul trebuie să fie același.

”În ceea ce privește intervențiile laparoscopice dacă afecțiunile sunt benigne indicațiile sunt mai largi. Dacă ne referim la afecțiunile maligne, cancere, operațiile sunt mai restrânse. Nu putem să evităm o incizie parietală și să riscăm prognosticul oncologic al bolnavului. Noi trebuie să îi oferim din punct de vedere al rezultatelor ceea ce pe plan oncologic urologia a reușit să obțină până la momentul de față prin metode clasice. Dacă este să ne referim la o metodă mini-invazivă, cum este abordarea laparoscopică, din punct de vedere oncologic, rezultatul trebuie să fie același. Din punct de vedere a suferinței, aceasta va fi mai mică, prin faptul că lipsește incizia parietală. Altfel, în interior, operația suportă aceiași timpi, aceeași strategie și în mod normal aceleași rezultate ca și în urologia clasică”, explică acad. Ioanel Sinescu.

Tendința este de a trata la fel de bine prin orificii naturale, prin uretră, și prin incizii minime, un pacient care până nu demult are tratat cu operații clasice.

”Urologia clujeană s-a pregătit timp de un an de zile pentru ca musafirii noștri să aibă sentimentul utilității acestui eveniment. A fost o promovare a mini invazivității bolnavului urologic. Tendința este de a trata la fel de bine prin orificii naturale, prin uretră, și prin incizii minime, un pacient care până nu demult are tratat cu operații clasice. Tot mai multe servicii de urologie promovează minim-invazivitatea. Pentru mine acest lucru este o bucurie deosebită. Clinica noastră de câteva decenii se înscrie în acest trend al minim-invazivității în tratamentul pacientul urologic. Pacienții cu litiază urinară nu mai sunt tratați clasic. Sunt intervenții de chirurgie intra-renală flexibilă pentru calculi renali. Cu laserul putem sfărâma calculii și pacientul, fără sângerare, poate fi externat în aceiași zi, sau cel mult în a doua zi. Pentru tumori renale, tumori prostatice, Intervențiile endoscopice câștigă teren. E un sentiment deosebit că tot mai mulți dintre tinerii mei colaboratori și-au dovedit dexteritatea în utilizarea instrumentelor minim-invazive. Acest lucru este o bucurie, ca și maestru al lor. Mergând peste hotare fac față și acolo. Ei se descurcă foarte bine și sper ca acum, datorită dotărilor pe care le are sistemul de sănătate din România, a faptului că s-a mărit și remunerația doctorilor, măcar jumătate din cei plecați să se întoarcă acasă”, a declarat Prof. Dr. Ioan Coman.

- Articolul continua mai jos-

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari