Prof. Dr. Ioan Coman – Ne raportăm la tot ce este nou în urologia mondială și încercăm să ținem pasul (VIDEO)

Prof. Dr. Ioan Coman, președintele Congresului Național de Urologie ROMURO 2018, este medic primar urolog, având Supraspecializare în chirurgia laparoscopică și robotică urologică.

Congresul Naţional ROMURO şi cel European – CEM, reunesc peste 850 de urologi, într-un Regal al urologiei europene, la Cluj Napoca.

Cele mai noi informaţii şi rezolvări de cazuri complexe din urologia europeană. Sesiune specială de live şi semi-live surgery (transmisii live din 3 blocuri operatorii şi 6 intervenţii de chirurgie robotică şi laparoscopică). Zeci de lucrări sub formă de postere moderate, lucrări video, precum şi un număr considerabil de cursuri de specialitate de ultimă oră. Toate acestea au transformat pentru trei zile, municipiul Cluj Napoca, în Capitala Europeană a Urologiei.

Organizarea Congresului Central European de Urologie în România, o recunoaștere pentru urologia românească

Ziar Medical – Ne aflăm la jumătatea unui eveniment extraordinar pentru urologia românească.  Putem afirma că este un succes?

- Articolul continua mai jos-

Prof. Dr. Ioan Coman – Dați-mi voie să sper că vom putea afirma acest lucru după încă o jumătate. Până vineri seara suntem în focuri. De un an și jumătate toată urologia clujeană se pregătește pentru acest eveniment. Este pentru prima dată în ultimele patru decenii când la Cluj un Congres Național de Urologie. Pentru Cluj este cu atât mai mult o încărcătură emoțională deosebită, fiind organizat în anul Centenarului Marii Unirii. Acest Congres este în conjuncție cu Congresul Central-European de Urologie. Practic, la aceste două manifestări se vor strânge 900-950 de urologi din România și încă 18 țări din Europa și Israel. Este o responsabilitate deosebită pentru tot Comitetul de organizare de la Cluj, am făcut tot ceea ce depinde de noi ca din punct de vedere științific și social să fie un eveniment care să satisfacă pe deplin dorințele și speranțele celor ne onorează cu participarea.

În fiecare moment ne raportăm la ceea ce se face nou, modern, valoros în urologia mondială și europeană și încercăm să ținem pasul

Ziar Medical – Este o recunoaștere pentru urologie clujeană, faptul că acest eveniment se organizează la Cluj?

Prof. Dr. Ioan Coman – Dați-mi voie să cred că acest Congres este o recunoaștere a valorii urologiei românești. Prin faptul că s-a decis la nivelul Asociației Europene de Urologie ca acest Congres Central-European să se desfășoare în acest an în România. Pentru noi mândria și bucuria este cu atât mai mare deoarece s-a decis ca orașul Cluj-Napoca să fie destinatarul acestui eveniment deosebit. Prin participarea noastră la evenimente urologice deosebite în Europa și nu numai, practic ne simțim inserați în urologia europeană. Cunoaștem foarte bine preocupările și rezultatele pe care colegii noștri urologi din țările vecine le obțin. Practic în fiecare moment ne raportăm la ceea ce se face nou, modern, valoros în urologia mondială și europeană și încercăm să ținem pasul. Faptul că la acest Congres vin urologi din 18 țări din Europa și Israel, înseamnă că eforturile noastre de până acum nu au fost în zadar.

Prof. Dr. Ioan Coman – Clujul poate să rivalizeze cu orice centru medical din Europa din punct de vedere al aparaturii.

Ziar Medical – Ați introdus chirurgia robotică în urologia clujeană. Poate Clujul să rivalizeze cu alte centre din Europa?

Prof. Dr. Ioan Coman – Din punct de vedere a dotării tehnice, da. Avem aceiași aparatură pe care o au cele mai dotate centre din Europa. Din punct de vedere al utilizării lor suntem deficitari. Mă refer aici la robotul chirurgical Da Vinci care din 2015 nu mai este susținut prin programul național. Suntem obligați ca această activitate să o desfășurăm în regim privat.

- Articolul continua mai jos-

Tânăra echipă de urologi formată de profesorul Lucan este la această oră în măsură să continue transplantul renal cu rezultate foarte bune.

Ziar Medical – Clujul și-a făcut un renume în transplantul renal? Poate să fie păstrat acest statut?

Prof. Dr. Ioan Coman – Ca șef de disciplină, având în coordonare urologi, cadre universitare de la toate clinicile universitare din Cluj, Inclusiv de la Institutul de Urologie și Transplant Renal, constat cu bucurie că tânăra echipă de urologi formată de profesorul Lucan este la această oră în măsură să continue transplantul renal cu rezultate foarte bune. Mai mult, cei de la Spitalul Sfântul Constantin din Brașov, unde îmi desfășor activitatea în sistemul privat, alături de echipa de urologi formați în urologia robotică la Spitalul Municipal Clujana, am efectuat, beneficiind și de suportul unor colegi din Elveția, prima prelevare robotică de la un donator viu în transplantul renal în 13 octombrie anul trecut. Suntem în pregătire să mai efectuăm și în acest an asemenea operații, poate și mai pretențioase.

Avem tineri urologi foarte valoroși care lucrează în centrul Parisului, în clinici de mare renume.

Ziar Medical – Sunteți un susținător al tinerilor medici. Poate să fie sistemul de sănătate din România atractiv pentru acești tineri?

Prof. Dr. Ioan Coman – Categoric. Pot să vă spun cu deplină responsabilitate că tendința de migrație în ultimul an, de când s-au majorat puțin salariile rezidenților, a făcut să nu mai am niciun rezident care să vrea să plece peste hotare. E deja un semn foarte bun. Mă bucur ca atunci când îi formez ei să rămână lângă mine. Până în urmă cu un an foarte mulți urologi au plecat, dar nu doar din motive financiare. Ei pleacă să se formeze în clinici de top, de renume și speranța mea este că o parte dintre ei se vor întoarce acasă. Am tineri urologi foarte valoroși care lucrează în centrul Parisului, în clinici de mare renume. Beneficiind la Cluj de o pregătire în chirurgia laparoscopică, în chirurgia robotică, chirurgia urologică minim invazivă, trendul actual al urologiei mondiale și europene, ei și-au găsit locuri de muncă în competiție cu alți colegi formați în Franța, Germania sau Anglia. Este încă o recunoaștere a pregătirii pe care o primesc la Cluj, încă un motiv de bucurie pentru mine ca și dascăl al lor.

Citește și:

Dacă te simți informat corect și ești mulțumit, 👇 dă-ne un like. 💖

Articole recomandate

Recomandari